Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK4] Centralny na pilota

Mafios - 6 Sty 2011, 10:13
Temat postu: [MK4] Centralny na pilota
Tym razem ja prosze o pomoc . Jak sie podpiąć tym alarmem pod istniejaca fabryczny centralny. Trzeba to przez jakis przekaznik zrobic ?

JoeMix - 6 Sty 2011, 10:37

A jak jest ori centralny w mk4, tak jak w mk3? na 2 przewody całość, w najprostszej wersji olać ori instalacje i wykorzystać tylko silniczki siłowników w/g schematu z siłownikiem narysowanym.
Marcin - 6 Sty 2011, 11:20

Patryk, fabryczny centralny masz sterowany z kluczyka na podczerwień czy tylko z drzwi? Masz ryglowanie, czyli tak jakby podwójne zamknięcie?
Gdy jest tylko z kluczyka w drzwiach to są same siłowniki połączone w pająka, a jak jest sterowanie IR i ryglowanie to jest dodatkowa centralka, której schematu nie znalazłem w swoich zasobach.

Qnik - 6 Sty 2011, 13:49

A miałem właśnie podobny temat zakładać :)

Czyli w Fieście bez centrala z pilota siłowniki są do siebie po prostu podłączone? Jeśli tak to fajnie, mniej bawienia się ze sterownikami itp. :devil:

Marcin - 6 Sty 2011, 14:21

w mk5 jest jeszcze takie coś jak moduł komfortu, który m.in. zajmuje się centralnym i chyba nie ma już bezpośredniego połączenia pomiędzy siłownikami jak w mk4.
diodalodz - 6 Sty 2011, 16:39

Zazwyczaj się da tylko trzeba zrobić dzielniki rezystorowe i powpinać pod radio alarmu (trzeba zerwać plomby i pomierzyć oscyloskopem stany przełączania procesora).
Mafios - 6 Sty 2011, 17:12

Marcin napisał/a:
Patryk, fabryczny centralny masz sterowany z kluczyka na podczerwień czy tylko z drzwi? Masz ryglowanie, czyli tak jakby podwójne zamknięcie?
Gdy jest tylko z kluczyka w drzwiach to są same siłowniki połączone w pająka, a jak jest sterowanie IR i ryglowanie to jest dodatkowa centralka, której schematu nie znalazłem w swoich zasobach.
[url=http://img69.imagesh....th.png]Obrazek[/URL]

fabryczny alarm sterowny jest tylko i wylacznie kluczykiem ( wkladka ) zadna podczerwienia ( dlatego kupilem alarm z pilotem by miec otwieranie wlasnie z niego) Instalacja ja oko jest taka sama jak w mk3 i nie zamierzam rezygnowac z orginalnych silownikow Joe . Intruder kiedys sie wpiał pod to za pomoca przekaznika

Marcin - 6 Sty 2011, 18:06

Dogrzeb się do kabli od siłowników i podłączaj tak jak na schemacie z centralki alarmowej, tylko przestaw konfiguracje na dłuższy impuls.
Rudi - 6 Sty 2011, 19:33

Uff człowiek coraz starszy myślenie już tak nie idzie ale analizując schemat podłączenie powinno wyglądać tak:

Różnica między Mk3 a Mk4 polega na tym, że w 3 jest sterowanie - a w 4 +. Jeżeli po podłączeniu zamiast otwierać będzie zamykać trza zamienić kabelki miejscami. Nic nie tniemy zostawiamy jak jest aby central działał też z kluczyka. Oczywiście mogę się mylić i wszelkie modyfikacje wykonujesz na własne ryzyko :nawalony: . Zrzekam się wszelkich praw autorskich do schematu, powielanie i drukowanie (w razie działania) wielce wskazane niech pozostanie dla potomności.

Ps. Teoretycznie nie powinieneś nic popsuć jeżeli coś źle podłączysz :-) .

diodalodz - 6 Sty 2011, 19:52

Rudi dobrze narysował schemat . Tak podłącz . Myślałem że chcesz zostawić oryginalnego pilota od centralnego i dopiąć w to alarm .
Mafios - 6 Sty 2011, 22:07

Rudi napisał/a:
Uff człowiek coraz starszy myślenie już tak nie idzie ale analizując schemat podłączenie powinno wyglądać tak:

[url=http://img510.images....th.jpg]Obrazek[/URL]

Różnica między Mk3 a Mk4 polega na tym, że w 3 jest sterowanie - a w 4 +. Jeżeli po podłączeniu zamiast otwierać będzie zamykać trza zamienić kabelki miejscami. Nic nie tniemy zostawiamy jak jest aby central działał też z kluczyka. Oczywiście mogę się mylić i wszelkie modyfikacje wykonujesz na własne ryzyko :nawalony: . Zrzekam się wszelkich praw autorskich do schematu, powielanie i drukowanie (w razie działania) wielce wskazane niech pozostanie dla potomności.

Ps. Teoretycznie nie powinieneś nic popsuć jeżeli coś źle podłączysz :-) .

dzieki Rudi :piwkowanie:

maro103 - 12 Sty 2011, 22:42

koledzy co może być że nie działa mi pilot a myga czyżby bateria zasłabła :|
drjanusz - 13 Sty 2011, 00:18

maro103 napisał/a:
co może być że nie działa mi pilot a myga

A ta działająca "myga" to co za ustrojstwo? :fox: