Forum FiestaKlubPolska -

LPG - [MK3] Stan Gazu w butli

DjCichy1 - 24 Gru 2010, 14:53
Temat postu: [MK3] Stan Gazu w butli
Mam taki problem ze nie wiem ile zostalo mi Gazu w butli .
Mam butle w koszyku od koła zapasowego tam nie ma nigdzie licznika zeby sprawdzic.
4 diody które mi sie swieca ciagle mrugaja 4 na raz i nie gasnie zadna z nich nigdy wiec nawet nie wiem kiedy mam koniec gazu a zeby spr ile mi spala na 100 km nigdy nie wiem bo mam tylko jeden licznik ogolny nie mam tego drugiego do zerowania

Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego problemu

kuba87 - 24 Gru 2010, 15:00

zalej do pełna i wyjezdzij i wtedy przelizelicz ile kilometrow przejehałes na pełnej butli a pojemnosc butli podziel przez przejehane kilometry
DjCichy1 - 24 Gru 2010, 15:02

ale w tym momencie bym musial gdzies zapisywac z licznika przejechane kilometry za kazdym razem
bojarek - 24 Gru 2010, 15:03

DjCichy1: Jak znam życie, to jeździsz sam. Przełóż butlę do bagażnika i przestaniesz mieć problem. Ewentualnie możesz jeszcze w podłodze bagażnika wyciąć otwór i będziesz mógł "ocznie" sprawdzać wskazanie ilości gazu. Bardziej poważnie - udaj się do gazownika i niech Ci zrobi coś z tymi diodami. :yes:
Z zapisywaniem przejechanych kilometrów przed tankowaniem jaki widzisz problem? Kupujesz notesik, których akurat nie brakuje i zapisujesz. :)

DjCichy1 - 24 Gru 2010, 15:05

ale co zeby wyciac otwór i zamontowac licznik do tej butli czy jak bo butla przeciez nie jest przezroczysta heheh
bojarek - 24 Gru 2010, 15:11

DjCichy1: Zazwyczaj zbiorniki toroidalne mają wielozawór umieszczony w wewnętrznej części; tam też powinieneś mieć wskażnik wielkości zegarka z wskazówką i polem "w klin", im bliżej cienkiego, tym mniej gazu. Ile go jest - trzeba ustalić z tankowań.
Stunt_Man - 24 Gru 2010, 15:19

do gazownika
diody nie mają migać tylko pokazywać stan

JoeMix - 24 Gru 2010, 15:24

Najprościej naprawić wskaźnik :) a do tego czasu częściej tankować - do pełna.
Matifcb - 24 Gru 2010, 19:41

ja juz sie przyzwyczailem ze nie wiem ile mam gazu mi akurat dziala ten maly licznik ktory mozna zerowac. U ciebie jest problem troche wiekszy ale trudno sie mowi - musisz patrzec i zapisywac sobie stan licznika na kartce. Tak apropo jak mocno cie to boli moge ci sprzedacc licznik ktory ma ten maly licznik do resetowania :) . Tankujesz do pelna wyjezdzasz 100km jedziesz zatankowac do pelna i widzisz ile litrow musiales zatankowac i bedziesz znac spalanie. Przewaznie butle sa minimum 30L dlatego pelna butla powinna ci styknac na conajmniej 300km bo widze z profilu ze masz 1.1 to tak jak ja ;)