|   | 
								Forum FiestaKlubPolska -
  | 
								  | 

Mechanika - [MK3] Oznaczenie silnika 

JolkaiMariusz - 7 Gru 2010,  10:21 Temat postu: [MK3] Oznaczenie silnika Witam. Mam pytanie w którym miejscu na silniku lub gdzie mogę znaleść 3-literowe oznaczenie (OHV lub CHV) lub coś podobnego. Potrzebuję tego oznaczenia, gdyż chcę kupić miskę olejową i potrzebne jest to oznaczenie. Z góry dziękuję za pomoc.

Rebel - 7 Gru 2010,  10:29
  Silnik 1.1 to HCS OHV
												 bidżej - 7 Gru 2010,  10:29
  szukaj:

1. na bloku, pod kolektorem wydechowym,

2. na głowicy:

- pomiędzy króćcami kolektora wydechowego

- na głowicy od strony skrzyni biegów są 2 "schodki", na nich też wybite są numery i oznaczenia

co do Twojego silnika (jeśli taki jak w profilu) to na pewno HCS (OHV), symbol producenta to JxA albo JxB, gdzie zamiast x jest chyba 4? ale za to ręki nie dam, nie pamiętam po prostu...
												 Pele - 7 Gru 2010,  11:29

| Cytat: | 	 		  | - na bloku, pod kolektorem wydechowym ... | 	  

... jest pojemność.

| bidżej napisał/a: | 	 		  | - na głowicy... | 	  

...nic nie ma.

| bidżej napisał/a: | 	 		  | - pomiędzy króćcami kolektora wydechowego ...  | 	  

... jest pojemność.

| bidżej napisał/a: | 	 		  | - na głowicy od strony skrzyni biegów są 2 "schodki", na nich też wybite są numery i oznaczenia ... | 	  

... jest typ silnik (LUC, LB4) i pod nimi numer silnika (końcówka nr VIN). I nie jest od strony skrzyni tylko od przodu po prawej stronie   
												 bidżej - 7 Gru 2010,  11:35
  Pele, 2 ostatnie punkty miały być podpunktami tego "na głowicy", ale coś się poebawszy ze spacjami    zaraz poprawię...

w HCSach pomiędzy króćcami kolektora są jeszcze oznaczenia rodzaju głowicy (HC, LC) czy co tam jeszcze.

a pisząc "od strony skrzyni biegów" miałem na myśli raczej koniec głowicy przeciwległy do tego od strony paska napędu osprzętu   

a w ogóle coś Ty taki czepliwy?   
												 Pele - 7 Gru 2010,  11:50
  Ja nie jestem czepliwy ... po prostu rozwinąłem trochę Twój post żeby JolkaiMariusz 'niezaszukali' się na śmierć wyciągając połowę osprzętu silnika     

I pisałem z pamięci na podstawie CVH więc nie wiedziałem o:

| bidżej napisał/a: | 	 		  | w HCSach pomiędzy króćcami kolektora są jeszcze oznaczenia rodzaju głowicy (HC, LC) czy co tam jeszcze.  | 	  

Rebel - 7 Gru 2010,  22:49

| Pele napisał/a: | 	 		  | eby JolkaiMariusz 'niezaszukali' się na śmierć wyciągając połowę osprzętu silnika | 	  

Więc wystarczyło zakończyć na tym, że 1.1 to OHV    
												 JolkaiMariusz - 9 Gru 2010,  11:15
  Chyba musiałbym faktycznie odkręcić kolektor żebym może tam znalazł, ale zdaję się na wasze odpowiedzi czyli OHV. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.    

| 

|