Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Kilka pytań po zakupie

kasspro - 27 Lis 2010, 22:25
Temat postu: [MK3] Kilka pytań po zakupie
Witam wszystkich to mój pierwszy post. Kupiłem dziś fajną fiestę http://poznan.szerlok.pl/...-km-ID3HHi.html w dobrej cenie troszkę lecz troszkę zniszczoną. Kilka pytań, co zmieniać od razu?, nie ma kartki kiedy był wymieniany olej itp. Zupełnie nie wiem co najpierw, olej i filtry to podstawa ale co jeszcze czy tu się wymienia rozrząd czy pompę wody również, a i nie podnosi mi się wskazówka od wody od czego zacząć. Czytałem wasze forum dosyć przenikliwie ale zupełnie jestem laikiem w tym temacie a nie chce dać auta do mechanika i powiedzieć mu niech pan mi zrobi wszystko (co nie wiem). Proszę o pomoc w nakierowaniu mnie na właściwe tory ;-)
kuba87 - 27 Lis 2010, 22:28

olej filtry rozrzą z pompą wody płyn w chłodnicy zajrzyj do hamulców itp
Stunt_Man - 27 Lis 2010, 22:31

no to mamy takie same silniczki :ok:
wymieniaj cały rozrząd, pompe wody, olej, filtry, zobacz na świeczki. sprawdź stan hamulców i zawieszenia
pojeździj i sprawdź czy dobrze przyśpiesza :devil: :ok:

Maki - 27 Lis 2010, 22:32

Na początek wymień:

1.Filtry:
-Paliwa
-Oleju
-Powietrza
2.Olej w silniku
3. Pasek rozrządu z napinaczem

a co do wskazówki temperatury płynu chłodniczego (Tam nie ma wody) to wymień czujnik.

Stunt_Man - 27 Lis 2010, 22:33

Maki napisał/a:
Na początek wymień:

1.Filtry:
-Paliwa
-Oleju
-Powietrza
2.Olej w silniku
3. Pasek rozrządu z napinaczem

a co do wskazówki temperatury płynu chłodniczego (Tam nie ma wody) to wymień czujnik.

a rolek to sie już nie wymienia?
i tam nie ma napinacza tylko rolka napinająca :2xf:

kasspro - 27 Lis 2010, 22:41

Dzięki bardzo za odpowiedz i poprawienie mojego tematu. :)
powiedzcie mi jeszcze jaki koszt (części) może być wymiany rozrządu?

Stunt_Man - 27 Lis 2010, 22:47

myśle że rozrząd Gates'a z rolkami INA wyjdzie 260-300zł ( zależy też gdzie kupujesz)
ewentualnie możesz mieć forda w przedziale 280-330zł

przykład
1) http://moto.allegro.pl/ro...1340759531.html
2) http://moto.allegro.pl/ro...1323213994.html

kasspro - 27 Lis 2010, 22:49

czyli do zestawu jeszcze potrzebna mi pompa wody? jakąś markę polecacie bardziej?
Stunt_Man - 27 Lis 2010, 22:54

kup Ruvilla :yes:
luk-90 - 27 Lis 2010, 23:56

to co wyżej + na zimę wypadałoby zalać zimowy płyn chłodniczy
kasspro - 28 Lis 2010, 11:48

Olej i filtry zmienione, oczywiście zrobiłem mały test 180km/h bardzo lekko i szybko osiągneła, troszkę mnie to przeraża, z pewnością spalanie zbastuje ciężką noge :-) :devil: hehehe
i czekam na przesyłkę na rozrząd, kilka następnych moich pytań.
Uszczelka szyberdachu czy idzie kupić nową? cieknie
żarówka oświetlenia licznika u góry są dwie niesetny wcale ich nie ma jakie tam mają być?
Włącznik szybek do drzwi pasażera Brak.
Nadal nie mogę zlokalizować czujnika płynu czy do niego idzie jeden przewód czy dwa?
O co chodzi z tymi halogenami, pierwszy raz widzę takie szkła z paskiem po środku szkła czy to są jakieś lampki do jazdy dziennej?

ale generalnie pędziło zajefajne peace

Maki - 29 Lis 2010, 14:27

Cytat:
zimowy płyn chłodniczy
\

Nie ma zimowych płynów chłodniczych.

JoeMix - 29 Lis 2010, 14:59

Cytat:
Nie ma zimowych płynów chłodniczych.
Poniekąd masz rację, ale można mieć w chłodnicy płyn o temperaturze krzepnięcia w granicach -5 stopni i taki na zimę się wybitnie nie nadaje,,, płynu nie ma co zmieniać w ciemno, trzeba zbadać temperaturę krzepnięcia i będzie wiadomo czy wymienić czy nie, może tylko koncentratu wystarczy dolać,,,
kasspro - 29 Lis 2010, 17:53

płyn chłodzący :-) i tam będę wymieniał, muszę zmienić chyba termostat bo po wymianie czujnika temperatury nic się nie zmieniło, wskazówka ledwo co osiąga połowę kwadracika przed napisem norm. A mam jeszcze pytanie do obrotów czy to normalne że tak wolno spadają? czasem zatrzymają się na 2 tyś/min potem lekko opadną na 1,5 a czasem po dłuższej chwili na 1 tyś? Jak to jest podpowiedzcie proszę mi.