|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK4] Centralny zamek - nie otwiera drzwi pasażera
Carolka - 30 Paź 2010, 16:33 Temat postu: [MK4] Centralny zamek - nie otwiera drzwi pasażera Witam,
mam nadzieje ze to jakas srutututu jest i ze uda sie to samemu zmajstrowac a mianowicie, niedawno mialam zamontowany zamek centralny na pilota i kilka razy zdarzylo sie ze drzwi od strony pasazera z przodu odmawiaja posluszenstwa, tzn np. zamykam z pilota wszystkie drzwi sie zamykaja za chwile otwieram z pilota i wszystkie drzwi sie otwieraja oprocz drzwi od strony pasazera i tak co jakis czas.
ktos moze ma jakis pomysl czego to wina moze byc ? pozdrawiam
JoeMix - 30 Paź 2010, 16:43
Do sprawdzenia siłownik - jak dobrze dział bez drzwi (wymontowany) to znaczy że jest źle ustawiony (skalibrowany), jak bez podłączenia mechanicznego też szwankuje to coś nie tak z podznaczeniem lub samym siłownikiem,,,
Carolka - 30 Paź 2010, 16:54
uhm to chyba nie obedzie sie bez Fordona
Puff - 30 Paź 2010, 17:46
Pytanie czy dołożono tylko alarm do otwierania/zamykania drzwi czy całą instalację postawiono od zera
Carolka - 30 Paź 2010, 18:04
z tego co wiem to od zera, ale pewnosci nie mam
HAWRAN - 31 Paź 2010, 16:51
Carolka, Też tak czasem moja FoFi mnie zaskakuje z tym centralnym. Jeżeli słychać jak pracuje siłownik, to na 100% poluzowało się cięgno ,które jest pociągane przez siłownik. od 20 min do 1 godz roboty.
Carolka - 31 Paź 2010, 19:19
slychac napewno jak silownik pracuje, z checia bym to sobie sama zrobila ale nie mam pojecia co i jak z ta centralka
Freeman - 31 Paź 2010, 19:29
Tutaj z centralką nic nie robisz. Musisz poprawić siłownik. Czyli zdjąć tapicerkę drzwi i poprawić ustawienie siłownika.
Nawet nie ustawienie samego siłownika, a jego "łącze" z cięgnem.
Carolka - 31 Paź 2010, 19:33
ok ok a konkretniej na czym polega poprawienie polozenia silownika, go trzeba rozkrecac czy cos ?:P
Freeman - 1 Lis 2010, 05:58
Musisz po prostu tak poregulować żeby siłownik przesuwał cięgno w dwa skrajne położenia.
HAWRAN - 2 Lis 2010, 18:37
Carolka, Dokładnie tak jak Freeman radzi jak zdejmiesz tapicerkę 1 śrubka pod klameczką wewn. 1 śrubka w uchwycie za który chwytasz drzwi przy zamykaniu od wewnątrz, 1 śrubka w kieszonce niżej. potem przekręcasz pierścień na regulacji lusterka lekko w lewo i zdejmujesz do siebie, następnie na wewnętrznej stronie obudowy regulacji lusterka pod zaślepką jest jeszcze 1 śrubka - odkręcasz. zdejmujesz. bierzesz paseczek ze szmatki i przeciągasz wsuniętego pod korbkę od opuszczania szyby (szyba ma być na górze podniesiona) w okolicy osi korbki jest spinka coś na kształt znaku omega. jak korbka zejdzie ciągniesz spód poszycia drzwi do siebie tam są 2 zatrzaski. jak puszczą unosisz poszycie do góry i do siebie . Pod poszyciem odklejasz ekran coś jak wytłumienie z okolic zamka . Zobaczysz 2 pręciki połączone w kostce stalowej 2 śrubki - To Twój pacjent tu reguluj. Popuszczasz Przesuwasz Dokręcasz Sprawdzasz ( czasem 1 milimetr wystarczy przestawić , niekiedy tylko dokręcić) POWODZENIA .
PS. z siłownikiem nic nierób jak go słychać to działa , bo słychać oba skrajne położenia , ewentualnie z czuciem dokręć jego mocowanie do drzwi jak czujesz że jest luźny.
|
|