|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Pier¶cienie t³oków i uszczelka pod g³owice
KxL - 19 Wrz 2010, 19:06 Temat postu: [MK3] Pier¶cienie t³oków i uszczelka pod g³owice Witam,
Autko ma silnik 1,1 gaznikowy. Z uwagi na uciazliwe przypadlosci: lykanie oleju i utrate mocy na rozgrzanym silniku, zabralem sie za remont silnika.
Pojawiaja sie dwa pytania:
1. Luz na zamkach pierscieni tlokowych okazal sie znacznie wiekszy niz ksiazkowe 0,2-0,4 mm. W przypadku mojej Fiesty 2-2,5mm. Nowe (nominalne) pierscienie po wlozeniu do cylindrow (bez tloka) - luz wynosil w granicach 0,5-0,6mm. Czy mozna spokojnie zalozyc pierscienie nominalne czy lepiej rozejrzec sie za nadwymiarowymi i ew. szlifowac zamki.
2. Nowa uszczelka pod glowice pasuje rozmiarami i ksztaltem, rozmieszczenie otworow tez sie zgadza, jednak niektore sa znacznie mniejsze niz w przypadku starej uszczelki. Co z tym zrobic? Powiekszyc je nieco wybijakiem, zostawic jak sa, czy szukac innej uszczelki?
Sytuacje prezentuje ponizsza fotografia:
Uploaded with ImageShack.us
pozdrawiam,
Kamil[KxL]
drzeniow - 19 Wrz 2010, 19:14
KxL napisa³/a: | Powiekszyc je nieco wybijakiem, zostawic jak sa, czy szukac innej uszczelki?
|
uszczelka jest ok trzeba zostaiæ tak jak jest.
A co do pierwszego pytania to niech sie kto¶ kompetentny wypowie mi sie wydaje ze to juz silnik kaplica bo dasz wieksze pierscienie a za 10k km dalej bedzie to samo.
kuba87 - 19 Wrz 2010, 20:41
cylindry do przetoczenia....
drzeniow - 19 Wrz 2010, 20:43
no wlasnie o tym mowie ze bez szlifu sie chyba nie obejdzie a to juz koszty s± astronomiczne.
kazio-n - 19 Wrz 2010, 20:51
W sumie to ja na Twoim miejscu rozejrza³bym siê za innym silnikiem. Zak³ad skroi jak za zbo¿e za szlif z pewno¶ci±.
KxL - 19 Wrz 2010, 22:15
ano tak, szlif mija sie z celem, finansowo - bez sensu..
sprobuje jeszcze cos wycisnac z tego silniczka.
dzieki za odpowiedzi.
drzeniow - 19 Wrz 2010, 22:29
ja kupi³em ostatnio ¶ci±gniêty z niemiec 1.3i za 350z³ z ca³ym osprzêtem 120tys km przejechane
Jak chcesz dam CI numer do tego kolesia co sprowadza.
Go¶æ daje 1miech pisemnej gwarancji jak sie nie podoba to zwraca kase.
KxL - 19 Wrz 2010, 23:00
hm, mozesz mi podeslac ten nr na priva, rozwaze ta opcje.
Radhezz - 20 Wrz 2010, 21:56
Silnik mo¿na dorwaæ nawet za 200z³ - i to taki ju¿ 1.3 (w sumie prawie to samo co 1.1, z tego co czyta³em ). Tyle tylko, ¿e jego stan mo¿e byæ równie¿ ró¿ny.
Ja na drugi dzieñ po zakupie musia³em robiæ silnik - ¶ci±gniêcie g³owicy itd. bo by³ wypalony zawór wydechowy pierwszego cylindra - wymieni³em od razu obydwa. Do tego uszczelniacze, regulacja zaworów, izolacja kabli potencjometru po³o¿enia przepustnicy... Do tego wymiana oleju, p³ynu ch³odniczego, nowe ¶wiece Bosch'ki
W sumie z czterech cylindrów trzy dalej s± w idealnym stanie, czwarty w dobrym - a taki "remont" kosztowa³ mnie (nieco) wiêcej ni¿ 200z³. To niby tylko dlatego, ¿e robocizna by³a w³asna, ale za to wiem, co mam pod mask± - ¶wiêty spokój na co najmniej nastêpne 100 tys. km
drzeniow - 20 Wrz 2010, 22:00
Radhezz napisa³/a: | Tyle tylko, ¿e jego stan mo¿e byæ równie¿ ró¿ny. |
dlatego warto kupiæ u kogo¶ kto daje na to pisemn± gwarancje i sprowadza te silniki z niemiec gdzie s± serwosiwane w ASO ;]
|
|