Forum FiestaKlubPolska -

Silniki diesla - [MK3] W±¿ od p³ynu ch³odniczego

Mi³y - 10 Wrz 2010, 19:51
Temat postu: [MK3] W±¿ od p³ynu ch³odniczego
Gdzie siê zaczyna w±¿ ch³odniczy który ma wyj¶cie tu:

Zerwa³o mi go jak siê zagotowa³...

gdzie jest druga opaska która go trzyma? nie chce zbytnio do mechanika dawaæ auta, bo wywali mi pewnie cene z wyci±ganiem silnika... dostêp do kana³u bêdê mia³...

JoeMix - 10 Wrz 2010, 20:22

to chyba pompa wtryskowa i wyj¶cie wody z silnika na ch³odnicê, wiêc tam chyba trzeba szukaæ drugiego koñca,,,
Mi³y - 10 Wrz 2010, 20:45

czyli przy ch³odnicy... dziêki bardzo... patrzy³em na schemat uk³adu ch³odzenia, ale kompletnie nie wiem o co tam chodzi...

[ Dodano: Pi± Wrz 10, 2010 21:57 ]
dok³adniej jest to w±¿ id±cy od pompy wody do ch³odnicy... tak siê od ojca dowiedzia³em, który siê uspokoi³ i wyt³umaczy³ co i jak (by³ zdenerwowany bo mama puknê³a swoj± astr± w tira)

Fordon - 11 Wrz 2010, 19:34

Tam jest taka osmiornica zaciaga wode-plyn z chlodnicy na pompe wody, oraz zaciaga wode z nagrzewnicy jak dobrze pamietam.
Mi³y - 11 Wrz 2010, 19:42

dziêki ju¿ wszystko wiem :P
dr_Henio - 8 Pa¼ 2010, 22:01

Mam wyciek p³ynu ch³odniczego, co¶ szczeli³o i zmyka. Mokro jest kolo rozrusznika, kapie z silnika po lewej stronie. Domy¶lam siê ¿e to powa¿ne czy trzeba rozbieraæ ca³y silnik? Jakie mog± byæ orientacyjne koszty i o co pytaæ w warsztacie? Co to nie wytrzyma³o?
JoeMix - 9 Pa¼ 2010, 02:04

Z takiego jakby ko³ka okr±g³ego?
dr_Henio - 9 Pa¼ 2010, 08:42

Zdjêcie silnika 1,4 Pb pozwoli³em zapo¿yczyæ sobie od kolegi z forum "Laskosz"

Zaznaczy³em miejsce w którym by³o widaæ co¶ mokrego. Strzeli³o co¶ w trakcie jazdy temp posz³a w góre prawie na max obroty silnika o 2 tys w górê. Zaparkowa³em P³ynu nie by³o, uzupe³ni³em po 3km ju¿ nic nie by³o i tak stoi. Dok³adnie nie zlokalizowa³em jeszcze wycieku bo pogoda nie dopisa³a.

Uploaded with ImageShack.us

JoeMix - 9 Pa¼ 2010, 08:47

Niestety zdj±tko Laskosza mi nic nie daje (nic na nim nie widzê) a nie mam pod rêk± swojego CVH ¿eby zajrzeæ pod maskê i zobaczyæ co tam jest i co mog³o strzeliæ,,,
dr_Henio - 9 Pa¼ 2010, 09:01

Tak na szybko nic wiecej nie znalaz³em:
http://img07.allegroimg.p...3/46/1226134600

luki - 9 Pa¼ 2010, 09:03

mniej wiêcej w tym miejscu jest wyj¶cie pompy wody do ch³odnicy.
Patrzy³e¶ czy masz pasek klinowy? czy czasem nie zablokowa³o pompy i spad³ albo urwa³o go.
eeeeeeeee w cvh pompa jest na rozrz±dzie sorki za wprowadzenie w b³±d

Mi³y - 9 Pa¼ 2010, 13:53

tak jak luki pisze - to jest wyj¶cie z pompy wody... mo¿e opaska zaciskowa strzeli³a?
je¶li chodzi o rozbieranie silnika - jak bêdziesz uparty - to za³o¿ysz opaskê bez ruszania czegokolwiek (mo¿e co¶ tam bêdzie trzeba ma³ego odkrêciæ - u mnie musia³em rurki wtrysków, linkê gazu odkrêciæ)...

dr_Henio - 11 Pa¼ 2010, 11:42

Wykona³em kilka zdjêæ, przewody s± ca³e.
Niestety cieknie z czêstotliwo¶ci± du¿a kropla co 3-5 sek, na zimnym silniku.
Po kilku minutach ju¿ jest mokro, nie znam siê na mechanice ale leci chyba w okolicy paska i po misie olejowej, ¼ród³a wycieku nie widaæ:

JoeMix - 11 Pa¼ 2010, 11:52

Ile razy mo¿na pisaæ to samo: trzeba umyæ silnik (s± preparaty w sprayu - psikasz, czekasz, lejesz wod±),,, i wysuszyæ, i bêdzie widaæ sk±d leci, zdejmij os³onê paska bêdzie wiêcej widaæ,,,
dr_Henio - 11 Pa¼ 2010, 16:29

Po zdjêciu obudowy nic nie widaæ, dopiero po zapaleniu silnika pasek rozbryzguje p³yn. Tak jakby zbiera³ siê on w dolnej czê¶ci os³ony paska, niestety bez kana³u siê tam nie dostane. Co mog³o pu¶ciæ?
kamil wolski - 11 Pa¼ 2010, 19:41

Wszystko. Wszystkie wê¿e, pompa, skoro nie widzisz sk±d i nie masz kana³u ¿eby zobaczyæ sk±d, to oddaj auto do mechanika - bo i tak nie masz kana³u ¿eby to zrobiæ.
luki - 11 Pa¼ 2010, 20:20

pompa sie na wa³ku rozciek³a
dr_Henio - 24 Pa¼ 2010, 18:44

Orientujecie siê koledzy ile kosztuje robocizna:
wymiany pompy wody na rozrz±dzie
wymiana ³o¿yska w kole (przód/ty³)

sama pompa to koszt 60-90z³
³o¿yska ok 50z³

Mi³y - 24 Pa¼ 2010, 19:02

dr_Henio, najlepiej podjed¼ do mechanika i zapytaj... bo ka¿dy mo¿e inaczej braæ...
kamil wolski - 24 Pa¼ 2010, 19:03

w Bydgoszczy w AutoCrew ³o¿ysko 80 ;)
JoeMix - 24 Pa¼ 2010, 22:04

dr_Henio napisa³/a:
wymiany pompy wody na rozrz±dzie
Razem z rozrz±dem 80-100 u mnie w mie¶cie,,,