|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] linka ręcznego -czy da się naciągnąć?
scorpion69 - 11 Sie 2010, 22:03 Temat postu: [MK4] linka ręcznego -czy da się naciągnąć? czy linkę która była już 2 razy naciągana da się jeszcze raz dobrze naciągnąć albo kupić nową. Sam nie umiem tego zrobić a jak płacić mechanikowi to już lepiej dopłacić do wymiany, dlatego się pytam żeby z góry wiedzieć
dzieki
DziDzia - 11 Sie 2010, 23:58
scorpion69 napisał/a: | 2 razy naciągana da się jeszcze raz dobrze naciągnąć albo kupić nową. |
Spróbuj, może się da (śrubka od naciągania jest pod mieszkiem ręcznego - znajdziesz bez problemów)
pozdro
JoeMix - 12 Sie 2010, 05:32
Linka ma pewien zakres regulacji,,, jak się kończy to znaczy ze linka się już za bardzo wyciąga i potrzeba nowej,,, nikt z forum Ci nie powie czy można naciągać 2 czy 7 razy, bo w każdym aucie jest inaczej,,,
Marcin - 12 Sie 2010, 13:49
do tego pewnie skończyły się już pewnie bębny/szczęki ewentualnie ząbki w samoregulatorze się wytarły i naciąganie linki czy też wymiana nie da rezultatów. Nożny hamulec jest czy też go nie ma, bo rozumiem, że ręcznego nagle zabrakło?
scorpion69 - 12 Sie 2010, 21:05
Marcin napisał/a: | do tego pewnie skończyły się już pewnie bębny/szczęki ewentualnie ząbki w samoregulatorze się wytarły i naciąganie linki czy też wymiana nie da rezultatów. Nożny hamulec jest czy też go nie ma, bo rozumiem, że ręcznego nagle zabrakło? |
dzisiaj wymieniłem cylinderki, szczęki sprężynki, płyn ham. samoregulatory były wymieniane niedawno temu. teraz nożny działa a ręczny nadal NIE. próbowałem naciągnąć linkę śrubką przy lewarku ale bez rezultatów. w pon. jadę obczaić która linka jest padnięta i do wymiany ją!!!!! kill2
JoeMix - 12 Sie 2010, 22:08
Jak już tyle zainwestowałeś w hamulce to wymień wszystkie linki,,,
Marcin - 12 Sie 2010, 22:33
scorpion69 napisał/a: | teraz nożny działa a ręczny nadal NIE. próbowałem naciągnąć linkę śrubką przy lewarku ale bez rezultatów. w pon. jadę obczaić która linka jest padnięta i do wymiany ją!!!!! kill2 |
jak jest nożny dobry, a nie tylko jest bo jest to obstawiam wine samoregulatora, nawet jak linka będzie nowa to i tak ręcznego nie będzie, po za tym to jest odpowiednia kolejność działania, żeby ręczny w ogóle był. Po złożeniu całości linki od ręcznego się nie dotyka, kilka mocnych naciśnięć na nożny, żeby samoregulator się rozparł i zazębił i dopiero wtedy można podciągać linkę aż do uzyskania zadowalającego ręcznego.
scorpion69 - 12 Sie 2010, 23:16
Marcin napisał/a: |
jak jest nożny dobry, a nie tylko jest bo jest to obstawiam wine samoregulatora, nawet jak linka będzie nowa to i tak ręcznego nie będzie, po za tym to jest odpowiednia kolejność działania, żeby ręczny w ogóle był. Po złożeniu całości linki od ręcznego się nie dotyka, kilka mocnych naciśnięć na nożny, żeby samoregulator się rozparł i zazębił i dopiero wtedy można podciągać linkę aż do uzyskania zadowalającego ręcznego. |
samoregulatory wymieniałem jakieś 10tyś km temu na oryginalne Forda. i już by padły? czy ew. da się to reklamować jako część?
Marcin - 13 Sie 2010, 07:03
trzeba rozebrać i sprawdzić jak wyglądają ząbki, ewentualnie jedna osoba ucho do bębna i słucha czy przy każdym nacisnieciu hamulca słychać z tyłu trrryyyyyt
JoeMix - 13 Sie 2010, 07:41
Marcin napisał/a: | czy przy każdym nacisnieciu hamulca słychać z tyłu trrryyyyyt | Samoregulator zapobiega nadmiernemu luzowi pomiędzy bębnem a szczęką powstałym na wskutek ich ścierania się, więc nie powinno być przy każdym naciśnięciu trrrrr,,, a raz na kilka set kilometrów takie niesłyszalne cyk o jeden ząbek,,,
[ Dodano: Pią Sie 13, 2010 07:42 ]
scorpion69, naciśnij noga na hamulec tak by lekko hamował, ale tak minimalnie, i wtedy zobacz jak ręczny wygląda,,,
scorpion69 - 13 Sie 2010, 09:33
JoeMix napisał/a: | Marcin napisał/a: | czy przy każdym nacisnieciu hamulca słychać z tyłu trrryyyyyt | Samoregulator zapobiega nadmiernemu luzowi pomiędzy bębnem a szczęką powstałym na wskutek ich ścierania się, więc nie powinno być przy każdym naciśnięciu trrrrr,,, a raz na kilka set kilometrów takie niesłyszalne cyk o jeden ząbek,,,
[ Dodano: Pią Sie 13, 2010 07:42 ]
scorpion69, naciśnij noga na hamulec tak by lekko hamował, ale tak minimalnie, i wtedy zobacz jak ręczny wygląda,,, |
mam zobaczyć jak ręczny wygląda tzn. zaciągnąć i sprawdzić czy hamuje?
JoeMix - 13 Sie 2010, 10:10
Jak chcesz i jak masz możliwości,,, jak masz gdzie to bujnij auto do 80, połóż nogę na hamulcu aby minimalnie łapał i zaciągnij ręczny,,, albo na postoju sprawdź, bo się może okazać że jak lekko naciskach na noży to ręczny jest kaput i w ogóle nie ma oporu przy zaciąganiu dźwigni,,,
scorpion69 - 13 Sie 2010, 12:51
a czy da się ew. reklamować kupione samoregulatory jako część w sklepie?
Marcin - 13 Sie 2010, 16:48
JoeMix napisał/a: | Marcin napisał/a:
czy przy każdym nacisnieciu hamulca słychać z tyłu trrryyyyyt
Samoregulator zapobiega nadmiernemu luzowi pomiędzy bębnem a szczęką powstałym na wskutek ich ścierania się, więc nie powinno być przy każdym naciśnięciu trrrrr,,, a raz na kilka set kilometrów takie niesłyszalne cyk o jeden ząbek,,, |
to wszystko prawda, ale jak zęby są powycierane to będzie trrrrytał, bo sie za każdym razem trochę cofnie...
hamulce z tyłu w fieście są ch**we i tyle, ja sobie darowałem, coś hamują, trochę trzyma ręczny, nie mam zamiaru zdrowia na nich tracić
jery13 - 13 Sie 2010, 20:10
Marcin napisał/a: | scorpion69 napisał/a: | teraz nożny działa a ręczny nadal NIE. próbowałem naciągnąć linkę śrubką przy lewarku ale bez rezultatów. w pon. jadę obczaić która linka jest padnięta i do wymiany ją!!!!! kill2 |
jak jest nożny dobry, a nie tylko jest bo jest to obstawiam wine samoregulatora, nawet jak linka będzie nowa to i tak ręcznego nie będzie, po za tym to jest odpowiednia kolejność działania, żeby ręczny w ogóle był. Po złożeniu całości linki od ręcznego się nie dotyka, kilka mocnych naciśnięć na nożny, żeby samoregulator się rozparł i zazębił i dopiero wtedy można podciągać linkę aż do uzyskania zadowalającego ręcznego. | Jakiś czas temu naprawiałem hamulce tylne , przed naprawą ręczny był bardzo dobry , po naprawie ręcznego nie ma , naciąganie linki nic nie dawało , wręcz odwrotny skutek.
No i teraz nie pamiętam , czy wystarczyło poluzować linkę na maksa i nacisnąć kilka razy nożnym i ponownie naciągnąć linkę ( nie ma dużego nakładu pracy , 5 minut roboty , warto spróbować ), czy rozbierałem ponownie (samoregulatory mogły wyjść poza zakres ) oczywiście linkę też poluzować trzeba i spowodować aby samoregulatory się zazębiły.
W każdym bądź razie ręczny miałem ponownie.
A błąd pewnie popełniłem regulując ręczny przed kilkakrotnym naciśnięciem nożnego .
scorpion69 - 14 Sie 2010, 16:20
czy w MK4 układ linek jest taki jak na rysunku?
http://www.cofle.biz/img_catalogo/B3.jpg
jeśli tak to czy oprócz śruby regulacji przy mieszku są jeszcze inne możliwości regulacji, np. na środku?
jery13 - 14 Sie 2010, 18:58
Tak , jest taki układ , ale regulacja jest tylko przy mieszku .
scorpion69 - 16 Sie 2010, 19:41
nigdy nie patrzyłem pod spód auta, ponoć jakieś pancerze osłaniają linkę ręcznego. -czy łatwe jest dojście do nich i czy od razu potem widać tą linkę ręcznego żeby sprawdzić czy się ruszają podczas używania dźwigni ręcznego.
|
|