Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK5] Losowy brak świateł tylnich

vasteq - 2 Sie 2010, 12:42
Temat postu: [MK5] Losowy brak świateł tylnich
Zauwazylem ze tylne lampy nie zawsze sie wlaczaja, przednie sa ok. Kilka razy popstrykam przelacznikem i dopiero sie wlaczaja. Styki w zarowkach i kostki są ok. Podejzewam ze to wina przelacznika przy kierownicy. Musialbym go zdemontowac, podoginac i przeczyscic. Czy demontaz jest skomplikowany?
bidżej - 2 Sie 2010, 12:49

identyczny jak w MK3, sam zespolony też bardzo podobny. zajrzyj do listy FAQ w elektryce.
vasteq - 2 Sie 2010, 18:43

znalazlem ale sie jeszcze nie zabieralem sie za rozbieranie kolumny. Czy to mozliwe ze wina za zanikanie tylnego oswietlenia lezy w tym przelaczniku obrotowym, podczas gdy przednie działają normalnie (postojowe chyba tez zniknely bo narazie sie nie palą)?
MARIUSZ.B - 2 Sie 2010, 19:07

vasteq napisał/a:
Czy to mozliwe ze wina za zanikanie tylnego oswietlenia lezy w tym przelaczniku obrotowym, podczas gdy przednie działają normalnie (postojowe chyba tez zniknely bo narazie sie nie palą)?

Pozycyjne są włączane właśnie tym przełącznikiem obrotowym bezpośrednio, mijania za pomocą przekaźnika. Więc to raczej jego wina. Nie wiem jak jest z jego rozebraniem, może być ciężko. Ktoś mi kiedyś mówił, że próbował ściągnąć włącznik spryskiwacza, zdjął ale połamał :)

vasteq - 2 Sie 2010, 19:25

no wiec wlasnie tak jest ze jak nie ma tylnich to nie ma przednich pozycyjnych i nie pika tez alarm przy otwartych drzwiach i wyłączonej stacyjce. Wiec pozostaje mi oddac komus do przeczyszczenia ten przelacznik, bo sam raczej nie podejme sie tego. Przepalilo sie tez oswietlenie rejestracji - wymieniłem obie zarowki na nowe, ale odrazu jedna sie juz przepalila. Mozliwe ze zbieg okolicznosci a mozliwe ze gdzies jest jakies zwarcie.
dark86ford - 2 Sie 2010, 20:28

sprawdz wszystkie masy czy są dobrze po podpinane, moze jakas sie urwala/odczepila
shyfx - 2 Sie 2010, 23:12

W MK5 jest chyba identyczny zespolony co w MK4 to możesz kupić nowy zespolony albo podpiąć pozycje pod mijania, tu masz opisane co i jak. http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=23622
vasteq - 7 Sie 2010, 10:08

rozebralem zespolony, przeczyscilem i swiatla powrocily. Ale nie rozbieralem samego obrotowego. Moze to chwilowe, a moze bedzie juz ok.
zaan - 20 Wrz 2010, 23:30

vasteq napisał/a:
rozebralem zespolony, przeczyscilem i swiatla powrocily. Ale nie rozbieralem samego obrotowego. Moze to chwilowe, a moze bedzie juz ok.

Zwróć uwagę, czy ten obrotowy się nie grzeje. U mnie tak było. A co do naprawy to nie jest takie trudne i nie musisz rozbierać całego zespolonego. Jak obejrzysz dokładnie ten zespolony to znajdziesz taką malutką zawleczkę rozprężną, wystarczy ją wypchnąć na wylot i będzie można go wyjąć i wyczyścić.
Manual zrobię na czasie.