|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK5] Losowy brak świateł tylnich
vasteq - 2 Sie 2010, 12:42 Temat postu: [MK5] Losowy brak świateł tylnich Zauwazylem ze tylne lampy nie zawsze sie wlaczaja, przednie sa ok. Kilka razy popstrykam przelacznikem i dopiero sie wlaczaja. Styki w zarowkach i kostki są ok. Podejzewam ze to wina przelacznika przy kierownicy. Musialbym go zdemontowac, podoginac i przeczyscic. Czy demontaz jest skomplikowany?
bidżej - 2 Sie 2010, 12:49
identyczny jak w MK3, sam zespolony też bardzo podobny. zajrzyj do listy FAQ w elektryce.
vasteq - 2 Sie 2010, 18:43
znalazlem ale sie jeszcze nie zabieralem sie za rozbieranie kolumny. Czy to mozliwe ze wina za zanikanie tylnego oswietlenia lezy w tym przelaczniku obrotowym, podczas gdy przednie działają normalnie (postojowe chyba tez zniknely bo narazie sie nie palą)?
MARIUSZ.B - 2 Sie 2010, 19:07
vasteq napisał/a: | Czy to mozliwe ze wina za zanikanie tylnego oswietlenia lezy w tym przelaczniku obrotowym, podczas gdy przednie działają normalnie (postojowe chyba tez zniknely bo narazie sie nie palą)? |
Pozycyjne są włączane właśnie tym przełącznikiem obrotowym bezpośrednio, mijania za pomocą przekaźnika. Więc to raczej jego wina. Nie wiem jak jest z jego rozebraniem, może być ciężko. Ktoś mi kiedyś mówił, że próbował ściągnąć włącznik spryskiwacza, zdjął ale połamał
vasteq - 2 Sie 2010, 19:25
no wiec wlasnie tak jest ze jak nie ma tylnich to nie ma przednich pozycyjnych i nie pika tez alarm przy otwartych drzwiach i wyłączonej stacyjce. Wiec pozostaje mi oddac komus do przeczyszczenia ten przelacznik, bo sam raczej nie podejme sie tego. Przepalilo sie tez oswietlenie rejestracji - wymieniłem obie zarowki na nowe, ale odrazu jedna sie juz przepalila. Mozliwe ze zbieg okolicznosci a mozliwe ze gdzies jest jakies zwarcie.
dark86ford - 2 Sie 2010, 20:28
sprawdz wszystkie masy czy są dobrze po podpinane, moze jakas sie urwala/odczepila
shyfx - 2 Sie 2010, 23:12
W MK5 jest chyba identyczny zespolony co w MK4 to możesz kupić nowy zespolony albo podpiąć pozycje pod mijania, tu masz opisane co i jak. http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=23622
vasteq - 7 Sie 2010, 10:08
rozebralem zespolony, przeczyscilem i swiatla powrocily. Ale nie rozbieralem samego obrotowego. Moze to chwilowe, a moze bedzie juz ok.
zaan - 20 Wrz 2010, 23:30
vasteq napisał/a: | rozebralem zespolony, przeczyscilem i swiatla powrocily. Ale nie rozbieralem samego obrotowego. Moze to chwilowe, a moze bedzie juz ok. |
Zwróć uwagę, czy ten obrotowy się nie grzeje. U mnie tak było. A co do naprawy to nie jest takie trudne i nie musisz rozbierać całego zespolonego. Jak obejrzysz dokładnie ten zespolony to znajdziesz taką malutką zawleczkę rozprężną, wystarczy ją wypchnąć na wylot i będzie można go wyjąć i wyczyścić.
Manual zrobię na czasie.
|
|