|   | 
								Forum FiestaKlubPolska -
  | 
								  | 

Silniki diesla - [MK5] Wymiana paska rozrządu w Courierze 1.8D 

bhula - 18 Lip 2010,  21:48 Temat postu: [MK5] Wymiana paska rozrządu w Courierze 1.8D ostatnio jadac po miescie uslyszalem klekotanie pod maska. szybko sie zatrzymalem i zobaczylem ze odpadlo mi po calej dlugosci jakies 3 milimetry paska.

czy do wymiany takiego paska potrzeba mechanika i kanalu?

obecnie przebywam w wiedniu i nie wiem czy dojade 800km do domu aby to naprawic.

prosze napiszcie jak sadzicie? ryzykowac i jechac do polski czy przywiezc pasek z polski i szukac tu mechanika drozszego?
												 fars - 18 Lip 2010,  21:50
  a po co pasek chcesz z polski przywieśc odstaw do mechanika i ci zakupi i wymieni...
												 bhula - 18 Lip 2010,  21:52
  w austrii wszystko jest drozsze i czesci i mechanik.

jak sadzicie dojade z wiednia do szczecina czy lepiej nie ryzykowac?
												 fars - 18 Lip 2010,  21:59
  ja bym nie jechał, ale ja bym zaszedl do mechanika i zapytał ile by chciał za pasek + wymiane, u nas pasek kosztuje ok 35-40pln wymiana ok 100-150zł, a licze że u nich pasek z 30euro wymiana z 50euro myśle ze w 100euro sie zmieścisz nie wiem jak uważasz
												 jackrzec - 19 Lip 2010,  17:15

| fars napisał/a: | 	 		  | wymiana z 50euro | 	  O wymianach zaczynaja od min 100€...
												 Fordon - 19 Lip 2010,  20:25
  fars, idz do sklepu i kup paski rozrzadu do 1.8D za 30 czy 40 zl  no i wymien za 100   . Jak takie jaja sie juz dzieja to 90% pewnosci ze rolki prowadzace jak i napinacz sa tez w dupie... 

Twoja fiesta ma Enduda DE czy Enduda DI oznaczenie... bo DI ma pasek i lancuch... DE ma 2 paski rozrzadu...
												 kamil wolski - 19 Lip 2010,  21:00
  Warto przeczytać dokładnie co kolega pisze. Jeśli stało się coś z paskiem, i zmienił się dźwięk silnika w tym czasie, to pasek przeskoczył. Bardzo prawdopodobne jest to że teraz podczas jazdy zerwie się totalnie i silnik do kosza. Wg mnie to auto nie nadaje się w tej chwili do jazdy do czasu na prawy - za duże ryzyko.
												 cradleoffilth - 19 Lip 2010,  22:45
  A ja dodam od siebie z doswiadczenia, ze w tym silniku za 100 zl paska nikt Ci nie zmieni... Malo miejsca na prace i stosunkowo duzo zabawy z wymiana... Oczywiscie mowie o wymianie z osprzetem a nie sam pasek
												 luckyboy - 19 Kwi 2011,  07:20

| cradleoffilth napisał/a: | 	 		  | A ja dodam od siebie z doswiadczenia, ze w tym silniku za 100 zl paska nikt Ci nie zmieni... Malo miejsca na prace i stosunkowo duzo zabawy z wymiana... Oczywiscie mowie o wymianie z osprzetem a nie sam pasek | 	  

No ja akurat znalazłem mechanika co za 100 wymienił mi rozrząd wraz z pompą wody i paskiem alternatora. Do jego roboty nie mam zastrzezen.
												 Puff - 19 Kwi 2011,  17:41

| luckyboy napisał/a: | 	 		  | No ja akurat znalazłem mechanika co za 100 wymienił mi rozrząd wraz z pompą wody i paskiem alternatora. Do jego roboty nie mam zastrzezen. | 	  

No to w takim razie Twój nick ma wiele wspólnego z rzeczywistością. Mnie dobry mechanik za wymianę pompy wody zaśpiewał 200zł - i wcale mu się nie dziwię, bo pół silnika musiał wyciągać z auta, bo dojścia nie ma...   

| 

|