Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK6] Jak dolutowac do gniazda zapalniczki i zdjac plastik w

AccessX - 20 Cze 2010, 13:50
Temat postu: [MK6] Jak dolutowac do gniazda zapalniczki i zdjac plastik w
Witam, mam pytanie. Posiadam CB Radio i mam go włożonego koło fotela kierowcy. I jak to zwykle bywa, jest podłączony do wtyku zapalniczki w samochodzie. Ale tu mam problem, bo podczas jazdy itp. Korzystam z urządzeń który potrzebują tego wejścia, a wtykanie i wytykanie tego wtyku z gniazdka zapalniczki jest trochę denerwujące.

I mam pytanie. Bo planuję te kable z radia + i - podłączyć od razu pod kabel który zasila gniazdo zapalniczki (z tego co kiedyś wyczytałem, tam idzie czysty prąd z akumulatora, bez róznych bajerów). I tu moje pytanie. Podczas lutowania pod te kabelki od akumulatora musze odłączyć akumulator? Czy też nie ?

I kolejne pytanie. Jak wiadomo gniazdo zapalniczki jest w plastiku co otacza lewarek zmiany biegów, tam ręczny itp. I mam pytanie, jak się dostać pod to gniazdo zapalniczki? by dolutować kable? Jakby ktoś mógł wytłumaczyć gdzie są te zatrzaski czy coś by to zdjąć, I prosiłbym o rade, jak to zrobić najlepiej, by nic nie uwalić. Czy np. muszę lewarek zmiany biegów ściągać? Czy coś jeszcze... Proszę o porade.

Pozdrawiam Serdecznie. Radek

bidżej - 20 Cze 2010, 14:08

zamiast grzebać w instalacji auta, wolałbym kupić rozgałęziacz. jeśli nie wejdzie w konsolę, bo np. przeszkadza mu lewarek, to przerobiłbym sam rozgałęziacz i heja.
AccessX - 20 Cze 2010, 14:24

Bidżej wiem że są te rozgałęźniki... lecz jednak jak bym wolał sposób, przedstawiony powyżej.
rafantek - 20 Cze 2010, 14:50

A ja proponuje dokupic oryginalne dodatkowe gniazdo i sobie takie gniazdo zamontowac gdzies. Przyda sie nie tylko do CB radia. Tylko kupic oryginal w VW czy Fordzie, a nie jakis chinski badziew.
AccessX - 20 Cze 2010, 15:36

rafantek, ale kupując to gniazdo dodatkowe, również będę musiał podpiąć je kabelkami pod kabel od akumulatora tak ? To na to samo wychodzi to co ja chciałem. Tzn chodzi jak to zdjąć i dolutować :) . Ale ciekawy pomyśł z gniazdkiem. Ale wtedy musiałbym gdzieś dziure wyciąć na takie gniazdko.
rafantek - 21 Cze 2010, 02:11

mozna dolutowac, mozna ciagnac do akumulatora. Jak rozebrac plastik w mk6 nie podpowiem bo nie wiem, pewnie srobki pod guma + zatrzaski

Dziura owszem, ale zyskujemy uniwersalne gniazdo na inne rzeczy jak nie uzywamy CB ladowarki do tel, navi czy lodowki, a i nasze CB moznemy zabrac do innego auta, bo nie ma ucietej wtyczki, czy nawet schowac do bagaznika.

Ew jak nie chcesz ciac dziury, pomyslec nad gniazdem na kablu.

pawel182 - 21 Cze 2010, 11:55

Wpiąć pod gniazdko musisz się równolegle tzn "+" do "+" a "-" do "-"
Przy lutowaniu na wszelki wypadek możesz odłączyc akumulator - będzie bezpieczniej abyś przypadkowo nie zrobił zwarcia, ale równie dobrze zamiast odłączać cały akumulator wystarczy że wyjmiesz w skrzynce bezpiecznik który zabezpiecza obwód z gniazdem zapalniczki.

Co do plastiku...nie jestem do końca pewien ale chyba jest on tylko wciskany. Jak zdejmiesz sam mieszek od gałki zmiany biegów to już kabelki będzie widać.