|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Słaba kompresja na 1 cylindrze
bartollo - 14 Cze 2010, 10:17 Temat postu: [MK3] Słaba kompresja na 1 cylindrze Niedawno kupiłem fieste MK III 1.3 mono wtrysk z 94r
jadąc nią stwierdziłem że brak jej mocy pierwsze co pomyślałem zmierzę kompresje
i o to wyniki :
1 cylinder- 13
2 cylinder -4
3 cylinder- 13
4 cylinder -13
i tu mam kilka wątpliwości zawory sprawdzałem mają luz i zastanawia mnie to czy wypalił się zawór czy może pierścienie popękały ??
Po próbie olejowej ciśnienie nie wzrosło
ostatnio za uwarzyłem że bierze olej bo kopci na niebiesko
I co sądzicie na ten temat ??
opłaca siego robić czy może wymienić silnik na inny ??
z góry dzieki za odpowiedź:)
kazio-n - 14 Cze 2010, 11:23
Słaba kompresja = pierścienie, tłok; gładź
jackrzec - 14 Cze 2010, 18:42
Trochę dziwne że wszędzie tak wysoko, a na jednym cylindrze tak nisko. Może pierścień pękł, albo zawór wypalony. Bo jakoś nie wierzę żeby poszedł tylko jeden cylinder.
Maki - 14 Cze 2010, 19:02
Jak próba olejowa ok to na pewno nie pierścienie. Ja obstawiam zawory lub uszczelka głowicy.
jackrzec - 14 Cze 2010, 19:31
Maki napisał/a: | Jak próba olejowa ok to na pewno nie pierścienie. Ja obstawiam zawory lub uszczelka głowicy. | Fakt masz rację - nie doczytałem. Za bardzo rzuciła mi się w oczy ta kompresja "4" w porównaniu z innymi "13"
bartollo - 14 Cze 2010, 19:56
Dzięki za odpowiedź w week może się za to wezmę i napisze co i jak
Pozdros
Edit :
Chyba pierścionki poszły na spacer musiały popękać bo z odmy wali spalinami
Także mały remont się szykuje
Maki - 15 Cze 2010, 21:16
Jeśli z odmy bucha dymek to nie znaczy że pierścienie poszły. Mówię że jak próba olejowa ok to na pewno nie pierścienie.
Cytat: | Także mały remont się szykuje |
Chyba ma być a nie . No chyba że lubisz się pozbywać kasy, jeśli tak to daj mi trochę na pewno się nie zmarnują.
bartollo - 16 Cze 2010, 08:48
Maki napisał/a: | Jeśli z odmy bucha dymek to nie znaczy że pierścienie poszły. Mówię że jak próba olejowa ok to na pewno nie pierścienie. |
Jak ściągnę obudowę filtra powietrza to wali z odmy dość konkretnie tak że wygląda jak by się paliło
Wydaje mi sie że pierścienie tak dojechane że próba olejowa nic nie daje
zresztą rozbiorę będę wiedział
Pozdro:)
matias - 28 Lis 2010, 13:49
Wita. Ja za to mam Fieścine 1.8 diesel 90r.
Wiem ze mam nie szczelne przewody paliwowe (ruina). Kupilem i nie spodziewalem sie tego akurat. Ciezko odpala a wlasciwie kreci,trzesie sie,kupa dymu, a pomagaja kable do akumulatora bo nie daje rady po dluzszej probie odpalenia.
Gdyby byla wlasnie ta slaba kompresja ,oznacza to ze silnik jest "kaplica" bo mi juz tak mowili.
pozdro
JoeMix - 28 Lis 2010, 14:14
Skoro masz nieszczelne przewody paliwowe i okład się zapowietrza,,, to na co liczysz? Kable do akumulatora pomagają,,, może akus padaka?
matias - 28 Lis 2010, 17:04
akumulator ma moze rok czy poltora......
JoeMix - 28 Lis 2010, 17:28
matias napisał/a: | akumulator ma moze rok czy poltora | I co to znaczy,,, przykładowo uszkodzony alternator miesięczny akumulator doprowadzi do ruiny,,,
matias - 29 Lis 2010, 16:41
leci jutro do warsztatu i sie okaze. stal kolo 2 miesiecy bo innym smigalem. ladowalem aku i zero krecenia. ...
scholuje go i niech sie bawia.
dzieki wielkie
|
|