|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Car Audio i CB - [MK4] Cichy Głośnik
Donar - 12 Cze 2010, 13:09 Temat postu: [MK4] Cichy Głośnik Witam, ostatnio zauważyłem że lewy przedni głośnik (dolny) zdecydowanie dużo ciszej gra niż inne głośniki. Co może być przyczyną i jak ten problem można rozwiązać?
DragonFly91 - 12 Cze 2010, 13:33
zobacz pogrzebać w ustawieniach radia
odyniec - 12 Cze 2010, 13:35
pomyśleć - to najważniejsze,
a potem sprawdzić ustawienia radia - balans,
albo ruszyć się - to już ciężkie i sprawdzić kable czy nie mają gdzieś przebicia, nie są przetarte lub w inny sposób uszkodzone.
Do podobnych działań jak te ostatnie polecam śrubokręt i miernik - często pomagają.
Donar - 12 Cze 2010, 13:43
Ustawienia radia są na 0 także głos jest równomiernie rozłożony.
odyniec napisał/a: | albo ruszyć się - to już ciężkie i sprawdzić kable czy nie mają gdzieś przebicia, nie są przetarte lub w inny sposób uszkodzone. |
To teraz pytanie drugie bo nigdy nie rozbierałem swojej fieściny jak do tego sie zabrać?
bidżej - 12 Cze 2010, 14:08
ściągasz boczek i masz głośnik na 4 śrubkach. śruby mocujące boczek na pewno są w obudowie klamki i w uchwycie do zamykania, reszta chyba na dole i w okolicach zamka (ale mogę się mylić co do tej reszty, ostatni raz przy MK4/5 dłubałem dawno temu )
ml3k0 - 12 Cze 2010, 14:34
U mnie jak jeden głośnik grał ciszej to była to wina radia. Wymieniłem i kmini.
ps też to był przedni lewy głosnik
jackrzec - 12 Cze 2010, 22:59
A ja bym najpierw na Twoim miejscu sprawdził połączenia między drzwiami a budą i tą kostkę przy samym głośniku. Bo być może naleciało tam wody i styki zaśniedziały.
Radhezz - 18 Wrz 2010, 22:48
U mnie jest dokładnie na odwrót - oryginalna instalacja (Fordowskie głośniki, itd.), tylko radio Daewoo. Na pomiarze na jednym z cichszych głośników wyszło 4,5Ohm - trochę dużo (względnie), ale jeszcze w normie. Będę miał chwilę to się pobawię w pomiary, ale czy coś z tym zrobię jak się okaże że to kable (hmm, mało prawdopodobne) to nie wiem.
PS.
Jeśli chodzi o głośniki z przodu to na magnesach widziałem trochę rdzy opadającej drzwi, ale to raczej nie to, bo te z tyłu nie mają skąd złapać tego typu zanieczyszczeń, a oba bardzo słabo grają - tak samo jak LF
|
|