Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK6] Pomarańczwa kontrolka silnika - 1.25

Lyoto - 5 Cze 2010, 20:04
Temat postu: [MK6] Pomarańczwa kontrolka silnika - 1.25
Witam
Ford fiest Mk6,04 125i/75km
auto stało bez jeżdżenia ok. 5h wsiadłem przekręciłem kluczyk i coś długo "zapalał, zaskoczył" dziwne nigdy czegoś takiego nie miałem następnie przejechałem z 5km zgasiłem auto za 10 minut znowu wsiadłem odpaliło bez problemu ale obroty spadły z900 gdzieś do może 500 i się "dusił lub chodził jak stary diesel" jak go przegazowałem to pomarańczowa kontrolka od silnika zaczęła migać, no nic musiałem jakoś wrócić do domu w ogóle przyspieszenia nie ma.

Z tego co przeczytałem tutaj w wyszukiwarce to może to minąć, lub woda gdzieś jest, lub filtr paliwa jest zapchany

z tego co jeszcze doczytałem to na pewno do elektryka trzeba podjechać podłączyć go pod komputer

Kod:
Proszę pamiętać o tagowaniu tematów.
- trzeci

co o to może być za problem ktoś miał może podobny??

JoeMix - 5 Cze 2010, 21:33

Lyoto napisał/a:
z tego co jeszcze doczytałem to na pewno do elektryka trzeba podjechać podłączyć go pod komputer
Dokładnie, kontrolka oznacza błąd elektroniki silnika,,, zaczytanie kodów błędów2 wyjaśni co to za problem,,,
Lyoto - 7 Cze 2010, 21:09
Temat postu: zamykam
byłem u elektryka siadła "cewka zapłonu" koszt 180zł
Skfarek - 8 Cze 2010, 13:22
Temat postu: Re: zamykam
Lyoto napisał/a:
byłem u elektryka siadła "cewka zapłonu" koszt 180zł

Standardowa usterka, to samo się dzieje w foce I w 1.4 i 1.6, na szczęście cena jeszcze przystępna.

marszal - 10 Sty 2011, 21:21

Podłączę się pod temat i zapytam.
Posiadam Fiestę mk6 z silnikiem 1.4i, ale z kompem 1.25i. :cojest:
Podpowiedzcie, jakie to może nosić konsekwencje? Da się to przeprogramować?

MARIUSZ.B - 11 Sty 2011, 09:27

marszal napisał/a:
Podpowiedzcie, jakie to może nosić konsekwencje?

Skoro masz tak zrobione to prędzej powinieneś nam powiedzieć jakie są konsekwencje, prędzej zauważysz co jest nie tak niż my. Moim zdaniem komp może podawać inne dawki paliwa.
marszal napisał/a:
Da się to przeprogramować?

Może i się da tylko kto to zrobi i za ile, takiego koma kupisz bez problemu na allegro.
Skąd taka rzeźba w aucie, rozumiem że robiłaś swapa z 1.25 na 1.4 ?

Kadzax - 11 Sty 2011, 19:19

Sądząc po mince i kontekście wypowiedzi to raczej swapa nie robił.
marszal - 15 Sty 2011, 13:07

Kadzax docinki tego typu daruj sobie.
Pytanie jeszcze odnośnie wymiany kompa. Co będzie z immobilaizerem po wymianie na nowy komp? Nie posiadam pastylki immo z nowego kompa.

Parzych - 24 Kwi 2011, 21:50

marszal napisał/a:
Posiadam Fiestę mk6 z silnikiem 1.4i, ale z kompem 1.25i. :cojest:
Podpowiedzcie, jakie to może nosić konsekwencje? Da się to przeprogramować?
Najpierw na drugie pytanie odpowiem, da się to przeprogramować, takie rzeczy robi Pan Robert Dębski w ASO Ford Michałowski przy ul. Radzymińskiej 158... Komp z 1,25 podaje zbyt ubogą mieszankę w porównaniu do tego z 1,4 czego konsekwencją (na dłuższą metę) może być wypalanie się zaworów...

[ Dodano: Nie Kwi 24, 2011 21:52 ]
marszal napisał/a:
Pytanie jeszcze odnośnie wymiany kompa. Co będzie z immobilaizerem po wymianie na nowy komp?
Nie trzeba wymieniać kompa, wystarczy do obecnego wgrać oprogramowanie z 1,4...