Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Brak biegów na odpalonym silniku

kolegikolega - 20 Maj 2010, 23:44
Temat postu: [MK3] Brak biegów na odpalonym silniku
Witam. Mam wielki problem ze skrzynią biegów. Miałem dzisiaj parę kursów na mieście. Po przejechaniu kilku kilometrów biegi zaczęły ciężej wchodzić i przy depnięciu do końca sprzęgło słychać było lekkie zgrzytanie. jakoś udało mi się dojechać do domu. Ale czekał mnie jeszcze jeden kurs. Wsiadam do fiesty a tu żaden bieg nie chce wejść na odpalonym silniku. Przy wyłączonym wszystko działa ok. Pomyślałem że to sprzęgło więc przeszedłem do testu. Wrzuciłem 1-wszy bieg, odpaliłem maszynę i próbowałem ruszyć, o dziwo wszystko było normalnie... sprzęgło dobrze łapało nie ślizgało sie.. auto miało "kopa" ale tylko toczyłem sie na jedynce. hamowanie ze sprzęgłem.. ruszanie wszystko Ok. I teraz pytanie do was dlaczego na włączonym silniku nie mogę wbić żadnego biegu? może coś z linką naciagnąc ją czy coś. I ile ewentualnie muszę szykować keszu na naprawe?
JoeMix - 21 Maj 2010, 17:23

Prawdopodobnie właśnie linka lub samoregulator, spróbuj zresetować i ustawić naciąg na nowo,,,
kuba87 - 21 Maj 2010, 17:56

sprzegło sie konczy pomalu.....
kolegikolega - 21 Maj 2010, 23:46

JoeMix- zresetować kompa czy co?

Na Forum VW ktoś miał podobny problem i doradzono mu aby na włączonym silniku podeptał kilka razy sprzęgło... i mu pomogło na 20Km :P Wiec też postanowiłem tak zrobić.. podeptałem i zadziałało :D biegi wchodziły idealnie nic nie zgrzytało itp. przejechałem się i zaparkowałem. Zgasiłem silnik, odpaliłem jeszcze raz i znów to samo. Lecz napompowanie sprzęgła już nic nie pomogło.. Tylko przy wyłączonym silniku gdy wciskam pedał sprzęgła to na końcówce słychać jest zgrzytnięcie i czasami wpada cały pedał. Poprzedni właściciel da sobie głowę obciąć ze to nie sprzęgło. Moja teoria jest taka ze docisk sprzęgła mógł się rozlecieć.. Co Wy o tym myślicie?

Tommur - 21 Maj 2010, 23:52

W firmowym matizku dójka mi się zakleszczyła. Szło zmieniac biegi ale dwoma rękoma. Biegi wchodziły ze zgrzytem (słoneczko było prawie całe zjechane). Dojechałem do mechanika, wymienił sprzęgło i po kłopocie
MARIUSZ.B - 21 Maj 2010, 23:54

kolegikolega napisał/a:
JoeMix- zresetować kompa czy co?

:hahaha:
Poczytaj http://www.fiestaklubpols...t+samoregulator

Pele - 22 Maj 2010, 01:39

kolegikolega napisał/a:
Lecz napompowanie sprzęgła już nic nie pomogło.. Tylko przy wyłączonym silniku gdy wciskam pedał sprzęgła to na końcówce słychać jest zgrzytnięcie i czasami wpada cały pedał.

Samoregulator sprzęgła ?? Trza będzie zrobić na sztywno.

JoeMix - 22 Maj 2010, 09:12

Hehe, żeby dowiedzieć się wszystkiego to trzeba przeczytać całość tematu co podał MARIUSZ.B, i tam jest odnośnik do kolejnego tematu który trzeba przeczytać i jest wiadomo wszystko,,,