| 

| 

|  | Forum FiestaKlubPolska - 
 |  |  Mechanika - [MK4] wymiana wkładek, dorabianie kluczyka

baca21 - 19 Maj 2010,  22:53
 Temat postu: [MK4] wymiana wkładek, dorabianie kluczyka
 Witajcie. Od razu zaznaczam że użyłem szukajki i poczytałem trochę ale... Temat jest taki: kończy mi się kluczyk- zdziera się
  i czasem jest problem otworzyć drzwi.. Wersja 5d, centralny zamek otwierany z pilota w kluczu(uszkodzona płytka odbiornika- temat poruszany ale bez odpowiedzi). Dodam że posiadam 1 klucz z immo i pilotem. Są dwie opcje: wymiana wkładek? A może ktoś na śląsku: bielsko, cieszyn, katowice albo częstochowa dorobi klucz na podstawie wkładki (ile to mniej więcej kosztuje). Pozdrawiam
 portier - 19 Maj 2010,  23:02

nowy kluczyk mozna zrobic na podstawie starego
 u mnie koles zerknal na kluczyk, spisal kilka numerkow na karteczce i po 2min wrocil z zaplecza z nowym kluczykiem - koszt 35zlzwykly a z immo 80zl do mk3 ale w mk4 sa chyba takie same kluczyki?
 baca21 - 19 Maj 2010,  23:40

http://obrazki.elektroda.net/97_1256573857.jpg taki kluczyk...
 http://opoya.republika.pl/puma/kluczyk_IR.jpg
 Kadzax - 20 Maj 2010,  05:48

Rozbierz całe wkładki i podpiłuj zapadki.
 Miałem to samo i pomogło-już ok. 3 miesiące działa świetnie.
 Tylko nie pomyl kolejność zapadek bo będzie czopa...
 I nie dawaj żadnego smaru ni nic.Niech chodzi na sucho.
 jackrzec - 20 Maj 2010,  06:52

80 zł?!  :yyy:  To ku..a u mnie chcieli 230 za sztukę! Fakt bez immo też 35 zł. 	  | portier napisał/a: |  	  | z immo 80zl | 
 portier - 20 Maj 2010,  08:10

nie robiac reklamy
 dorabianie kluczy Gdynia Chylonia - Tesco ul. Kcyńska (mozna wygooglowac, znalezc nr i zadzwonic sie zapytac)

wiec nie wiem czy jest sens bawic sie z zamkami gdzie gdy widzi sie zjechany mocno kluczyk to najprawdopodobniej to jego Wina a nie wkladki

jezeli ktos chce to moze mi podeslac swoj kluczyk (nawet z immo) razem z kasa (za dorobienie i 1 piwo:P) i sie przejde dorobic, nie mam daleko, potem odesle
 baca21 - 20 Maj 2010,  13:07

Nie będę się bawić z piłowaniem zapadek... to kluczyk jest już wyjechany a poza tym nie umiem
  .  Jeden gość w cieszynie próbował dorobić.. poległ. Dlatego pytam czy gdzieś na śląsku ktoś dorabia klucze na podstawie wkładki lub z dosyć "zaokrąglonego" klucza. "portier" gdynia.... jeśli bym wysłał swój JEDYNY klucz nad morze to kilka dni byłbym bez samochodu a to odpada bo codziennie go potrzebuję do pracy... I jeszcze jedno pytanie... czy np serwis forda na podstawie numeru VIN dorobiłoby kluczyk. Pozdrawiam
 JoeMix - 20 Maj 2010,  13:18

na pewno nie, VIN jest widoczny na podszybiu dla każdego i wiadomo co to oznacza, jeśli już to (nie wiem czy akurat we Fieście) zamki mają swoje numery i wtedy na podstawie takiego numeru,,, np. do swojego P309 mam taką blaszkę, z długim numerkiem i na jej podstawie dostanę w Peugeocie kluczyk pasujący do mojego samochodu,,, 	  | baca21 napisał/a: |  	  | czy np serwis forda na podstawie numeru VIN dorobiłoby kluczyk | 
 baca21 - 20 Maj 2010,  14:08

A czy ktoś z Was zna/ poleci zakład który dorobi klucz na podstawie wkładki (śląsk)? Sprawdzę też czy jest nr nabity na wkładki...
 portier - 20 Maj 2010,  17:37

ile razy mam tlumaczyc ze kluczyk mozna dorobic nawet na podstawie zjechanego klucza!?
 myslisz ze ja dorabialem bo mialem go w idealnym stanie?  nie musisz wyciagac wkladki poza tym taka usluga jest zapewne drozsza
 jackrzec - 20 Maj 2010,  17:45

Dzisiaj objechałem specjalnie "kluczników" (chyba z 10) i w każdym jest ta sama gadka: Kluczyk bez immo 35 zł, kluczyk z immo 220 - 250 zł, ale Ty portier nie powiedziałeś wszystkiego: jest też klucz pod immo (bez układu) i on kosztuje 75 - 80 zł z tym że trzeba wypruć z oryginalnego kluczyka układ i włożyć w ten nowy ale całkiem nowy z układem kosztuje tak jak pisałem 220 - 250 zł ale na allegro trafiłem za 45 zł ( http://moto.allegro.pl/it...klucz_ford.html ). Taki bez układu na allegro kosztuje niecałe 30 zł np: http://moto.allegro.pl/it...eo_transit.html . Oczywiście na podstawie zjechanego klucza dorobią nowy i nie potrzeba do tego żadnych numerów. Te klucze mają tylko 3 czy 4 rodzaje nacięć i są ustawione w kolejności od A do F i dobry klucznik zna to na pamięć i sobie pisze np A3,b1,C2 itd. wtedy na tej podstawie wycina nowy klucz. Potrafią rozpoznać jaki był typ nacięć na zjechanym kluczu, no chyba że ktoś przyniesie całkiem gładki.
 Kadzax - 20 Maj 2010,  22:47

OKRĄGŁY KLUCZYK NIE MA NIC DO RZECZY.
 TO ZAPADKI SA Z ALUMUNIUM.
 ROZBIERZ, PRZESZLIFUJ, LEKKO SKLEP I ODPISZ, ŻE FAKTYCZNIE MIAŁEM RACJE.
 MI ZA DOROBIENIE KLUCZYKA WOŁAŁ 250 ZŁ Z PÓŁ ROKU TEMU W FOKUSIE-BYDGOSZCZ, A TU 2 GODZ ROBOTY-RAZEM Z DEMONTAŻEM I MONTAŻEM  WKŁADKI.
 ROZŁOŻYSZ WKŁADKĘ TO SKUMASZ O CO CHODZI-JEDYNA TRUDNOŚĆ TO ZDJĘCIE TEGO PLASTIKOWEGO ZABEZPIECZENIA ZAPADEK W WKŁADCE.
 ŻEBY NIE BYŁO KUZYN MA MK4 Z 99 R I ZROBIŁEM U NIEGO TO SAMO-SMYKAS, AŻ MIŁO
 baca21 - 20 Maj 2010,  22:56

Kadzax- nie wiem jak wkładki ale widzę jak klucz wygląda i to z nim porządek trzeba zrobić.. a jak to nie pomoże to wymienię wszystkie wkładki.  Teraz pytanie.. Posiadam TYLKO jeden klucz a widząc procedurę kodowania gdzie potrzebne są dwa klucze....
  Czy dorabiając klucz można kupić goły klucz bez immo, dorobić klucz a następnie podmienić groty? Takie szybkie rozwiązanie doraźne ? jackrzec - 21 Maj 2010,  06:44

Kadzax dziwne rzeczy wypisujesz. To wytłumacz, dlaczego nieuzywany kluczyk (nie wyrobiony) działa, a wyrobiony już nie? Jaki jest sens psucia wkładki? Jesli tak zrobi, to np. matkę będzie mógł wyrzucić do śmietnika!

Grotów nie podmienisz, bo one są zalane plastikiem! Ale możesz przełożyc immo tylko potrzebujesz taki kluczyk: http://moto.allegro.pl/it...eo_transit.html 	  | baca21 napisał/a: |  	  | Czy dorabiając klucz można kupić goły klucz bez immo, dorobić klucz a następnie podmienić groty? | 
 portier - 21 Maj 2010,  10:51

jackrzec, nie wiem, gadalem z facetem przez telefon, powiedzial bez immo 35zl z immo 80zl.. jak ktos chce to moze zadzwonic tam i sie zapytac dokladnie namiary podalem wyzej, ja mam kluczyk bez immo
 Kadzax - 21 Maj 2010,  12:44

Guzik prawda.
 Oba będą chodzić-zapadek się nie uszkodzi.
 Teraz mają duży luz+wyrobiony kluczyk powoduje to, że po włożeniu go w zamek nie ustawia odpowiednio zapadek i dlatego nie daje się ''odkluczyc'' auta.
 mk4_driver - 21 Maj 2010,  14:52

baca21,  też miałem mocno wyjechany kluczyk, niemal okrągły. Pojechałem do Tesco w Bielsku na Warszawskiej, tam w pasażu gość ma dorabianie kluczy. Dorobił mi bez immo za 45zł. Fakt że musiałem 5 razy do auta gonić i sprawdzać ale w końcu dorobił dobrze.
 baca21 - 21 Maj 2010,  15:20

| mk4_driver napisał/a: |  	  | baca21,   Pojechałem do Tesco w Bielsku na Warszawskiej, tam w pasażu gość ma dorabianie kluczy. Dorobił mi bez immo za 45zł | 
 Przejadę się tam w przyszłym tygodniu, powiedz mi czy ten nowy klucz kupowałeś u faceta czy miałeś swój a 45zł wziął za robociznę? Nie chodzi mi o pieniądze, bo i tak trzeba wydać ale kwestia: przyjadę na  miejsce a facet nie będzie miał takiego klucza... chyba kupię ten z alle... i zabiorę do niego.
 mk4_driver - 21 Maj 2010,  21:42

baca21,  gość tam ma dużo kluczy do różnych samochodów. Ja akurat chciałem najtańszy, nieoryginalny bez immo. W cenie masz robotę i surowy klucz. Ty dajesz tylko swój "stary" kluczyk i czekasz z 10 minut.
 TSRules - 21 Maj 2010,  22:21

| jackrzec napisał/a: |  	  | Ale możesz przełożyc immo tylko potrzebujesz taki kluczyk | 

A jak duże jest ryzyko uszkodzenia transpondera przy wyjmowaniu z kluczyka ? szkoda by było walnąć zonka bo kluczyk z transponderem do zaprogramowania jednak sporo droższy
   jackrzec - 22 Maj 2010,  19:44

Małe, wręcz bardzo małe. Musisz wydłubać tą czerwoną zaślepkę i masz dostęp do transpondera. I go wyciągniesz "za łeb". 	  | TSRules napisał/a: |  	  | A jak duże jest ryzyko uszkodzenia transpondera przy wyjmowaniu z kluczyka ? szkoda by było walnąć zonka bo kluczyk z transponderem do zaprogramowania jednak sporo droższy   | 
 adam-kaw - 22 Maj 2010,  21:31

Czesc, ja w swoim tez rozbierałem wkładki i smarowałem, pierwsze dwa razy na odwal sie (1 rok wytrzymały) drugie 2 wytrzymały do teraz czyli jakies 2 lata (dokładne czyszczenie ze smaru i rdzy podpukanie młoteczkiem zapadek i psikniecie wd40) i nadal dzialaja ok. Potwierdzam tez że działa na nich zarówno stary wyrobiony klucz jak i nowy (prawie wogole nie uzywany) czerwony.
 wojteq - 23 Maj 2010,  17:36

Z mojego rozeznania, najtańszy na Śląsku jest koleś w Siemianowicach Śląskich na Powstańców Śl. w takiej budce dorabia. Z immo coś koło 100pln bierze bez 30pln.
 baca21 - 25 Maj 2010,  18:20

W piątek przejadę się do bielska, zobaczymy czy się uda... dziś i jutro bez auta
  bo Weiteca zakładają   
 |  |