|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
LPG - [MK3] LPG pod gaźnik a monowtrysk
bzyq90 - 16 Maj 2010, 22:30 Temat postu: [MK3] LPG pod gaźnik a monowtrysk Panowie mam pytanie, znajomy ma do sprzedania całą instalację z fiesty 1.1L tylko pod gaźnik (z papierami). Ja mam 1.1L monowtrysk. Czy da się ją podłączyć? Prosiłbym o rozjaśnienie tematu
luki - 16 Maj 2010, 22:35
Przełożyć się da, mechaniczne nie ma problemu, gorzej później z przeglądami bo nikt ci tego w dowód nie wbije
bzyq90 - 16 Maj 2010, 22:38
1. Nawet jeżeli założy mi to jakiś gazownik?
2. Jaki może być problem jeżeli mam gaz nie wbity w dowód?
luki - 16 Maj 2010, 22:44
Generalnie o butle chodzi ze może być użyta tylko raz w jednym samochodzie,tak mi znajomy gaziarz tłumaczył, gdyż wkładając nową butle do samochodu, jej numer seryjny jest wysyłany wraz z winem pojazdu do jakiejś tam bazy.
A co do problemów to w razie kontroli policja ma prawo ci zabrać dowód z tego powodu, a potem żeby go odzyskać czy zrobić przegląd jest kłopot... Niestety
pucio2 - 16 Maj 2010, 22:45
bzyq90: bzyq90 napisał/a: | . Jaki może być problem jeżeli mam gaz nie wbity w dowód? | Kontrole drogowe są tyle miłe, ile dociekliwe i aplikują kredytowane dolegliwości...
bzyq90 - 16 Maj 2010, 22:46
Jak pojadę na przegląd to nie wyjadę z rolek Ale mniejsza o to.
Trzeba coś przerabiać przy przekładce gazu z 1.1L gaźnik do 1.1L monowtrysk?
PS. Policja do wszystkiego się przyczepi Taka ich praca...
luki - 16 Maj 2010, 22:51
Cytat: | Trzeba coś przerabiać przy przekładce gazu z 1.1L gaźnik do 1.1L monowtrysk? |
Największą różnicą jest odcięcie paliwa, mianowicie w gaźniku powinien być elektrozawór odcinający paliwo, a w mono trzeba dać przekaźnik rozłączny i odciąc wtrysk. No i pewnie inny mikser będzie.
JoeMix - 17 Maj 2010, 11:23
luki86 napisał/a: | Generalnie o butle chodzi ze może być użyta tylko raz w jednym samochodzie,tak mi znajomy gaziarz tłumaczył, gdyż wkładając nową butle do samochodu, jej numer seryjny jest wysyłany wraz z winem pojazdu do jakiejś tam bazy. | Akurat dokument od butli (homologacja) to zostaje u Ciebie i jest ważna 10 lat, i po tym czasie trzeba to robić albo nowa butle kłąść, papiery od reszty instalacji są w papierach od auta w którym została zamontowana w wydziale komunikacji gdzie ów jest zarejestrowane,,, a odpis z homologacji, numery seryjne części instalacji itp, są potrzebne na rozpisce z zakładu montującego instalacje, i na podstawie tego papierka jest wpis w dowód,,,
Teraz różnica gaźnik monowtrysk: wersja ekonomiczna - centralka sterująca LPG - zupełnie inna,,, a generalnie to do 1,1i powinien być emulator sondy, register sterowany elektroniczne a nie na śrubkę jak w gaźniku i inne szmerki bajerki,,,
|
|