Forum FiestaKlubPolska -

Car Audio i CB - Tylna półka na głośniki

Thomas - 9 Lip 2004, 08:51
Temat postu: Tylna półka na głośniki
Witam...
Zamierzam sobie zrobić nową półkę do tyłu. Już kupiłem MDF'kę i tkaninę akustyczną. Nie wiecie czy jest problem z wyjęciem mocowań z oryginalnej półki.
Pozdrawiam

cinek008 - 9 Lip 2004, 10:15

siema................ zapytaj Mike'a........... zrobil to cudownie...........

http://fiesta.dobrynet.pl/users/mk3/008_mike.html

http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=27745276

pozdr........

ps. :D tez juz kombinuje lacznie z zabudowa bagaznika......... :D :D:D:D:D

Thomas - 9 Lip 2004, 10:19

Ja tylko pólke zmieniam bo ta która mam lata, drga, chałasuje i wogóle głośników nie mogę dobrze dokręcić. Szlak mnie trafia.
Pozdrawiam

cinek008 - 9 Lip 2004, 11:09

ale zwroc uwage na jego polke...... tez jest przerobiona..........
Ronneby - 10 Lip 2004, 08:20
Temat postu: .
ja tydzien temu skonczylem polke:)...zrobilem z plyty osb,polozylem na to 5mmpianke(taka jak pod panele) i na to tkanine dzwoekoprzepuszczalna...takrze glosnikow nie widac..a wszystko pieknie gra...tylko czasem sie tkanina unosi:P...bo powietrza tak juz nie przepuszcza jak dzwieku.a jezeli chodzi o mocowanie..to kupilem w Castoramie razem z pianka i plyta 2 sruby takie 10cm dlugie,nawiercilem w nich otwoty...przynitowalem je..i dziala...
molu - 10 Lip 2004, 14:02

Ale ogolnie półka jest bardzo nie wskazanym miejscem montażu głosników :) Tak twierdza fachowcy car audio 8)
Ronneby - 10 Lip 2004, 14:44
Temat postu: .
ja tem nie jestem fachowcem...ale jak mielem tylko z przodu to myslelem za zajebiscie...ale jak juz zalozylem polke...i po 2 tyg jezdzenia...wziolem ja do domu...bo sie w 1 miejscu material odkleil...no i potem zalozylem ale zapomnielem podlaczyc bo sie spieszylem....to jak w miescie wlaczylem audio..to czulem sie jak by mi sluch padl....wiec ja uwazam ze polka jest na glosniki i tyle....:D
Kacper - 10 Lip 2004, 19:22
Temat postu: Re: .
Ronneby napisał/a:
ja tem nie jestem fachowcem...ale jak mielem tylko z przodu to myslelem za zajebiscie...ale jak juz zalozylem polke...i po 2 tyg jezdzenia...wziolem ja do domu...bo sie w 1 miejscu material odkleil...no i potem zalozylem ale zapomnielem podlaczyc bo sie spieszylem....to jak w miescie wlaczylem audio..to czulem sie jak by mi sluch padl....wiec ja uwazam ze polka jest na glosniki i tyle....:D

i pewnie jeszcze uwazasz ze jest duzy bas z tego ? hehe tak mialem półroku temu... teraz załozylem wzmacniacz+skrzynie, i jak wyłacze to, to sie zastanawiam jak ja kiedyś słyszalem bas z tylnych głośników... :wink:

Ronneby - 11 Lip 2004, 10:36

no zbieram bieniazki...i skrzynka bedzie na bank..ale tak za jakies 3 mce....ale fakt...narazie wydaje mi sie ze bas jest calkiem niezly bo w polce mam http://www.jvc.pl/produkty.php?objectID=211 wiec jak na fiesta to fajne gra... :D
lehu8 - 11 Lip 2004, 20:29

He! He! Kacper, z moich TONSIL-owskich głośników zamontowanych z tyłu jest duży bass :mrgreen: koledzy myślą że mam "tubę" :cfaniak: tak ciśnie :lol:
molu - 11 Lip 2004, 22:12

lehu8 napisał/a:
He! He! Kacper, z moich TONSIL-owskich głośników zamontowanych z tyłu jest duży bass :mrgreen: koledzy myślą że mam "tubę" :cfaniak: tak ciśnie :lol:

He! He! Tonsil to kupa,tuba to kupa i głosniki w tylniej półce to kupa :wink: 8) :) :)

Thomas - 12 Lip 2004, 08:15

Witam...
W weekend zrobiłem półkę. Kupiłem płytę MDF za 12 pln, dodatkowo tkanika akustyczna z Norautao za 29,99. Mocowania wziąłem od starej oryginalnej półki Forda. Tkaninę przyszyłem zszywkami tapicerskimi od spodu. Teraz pozostało zamontowanie gum do podnoszenia jej z klapą i gumy by opierała się o szybę i nie podskakiwała. Chce jeszcze zrobić kołnież z usztywnionej fizeliną tkaniny, by wypełnić lukę miedzi pólką a tylna kanapą. Jak skończe zrobie fotki.
Pozdrawiam

Kacper - 12 Lip 2004, 12:15

Thomas napisał/a:
Witam...
W weekend zrobiłem półkę. Kupiłem płytę MDF za 12 pln, dodatkowo tkanika akustyczna z Norautao za 29,99. Mocowania wziąłem od starej oryginalnej półki Forda. Tkaninę przyszyłem zszywkami tapicerskimi od spodu. Teraz pozostało zamontowanie gum do podnoszenia jej z klapą i gumy by opierała się o szybę i nie podskakiwała. Chce jeszcze zrobić kołnież z usztywnionej fizeliną tkaniny, by wypełnić lukę miedzi pólką a tylna kanapą. Jak skończe zrobie fotki.
Pozdrawiam

Czekam na fotki :) sam sie zastanawiam czy nie ruszyć półki..a zszywki tapicerskie skąd miałes ?? ile cie to kosztowało ??

Thomas - 12 Lip 2004, 12:20

Witam...
Kiedyś kupiłem sobie srzywacz tapicerski dałem około 40pln, ale sporo czasu temu. Wiem, że można kiupić taniej tyle, że gorszy, bo plastikowy.
Pozdrawiam

DŻEJKU - 12 Lip 2004, 13:32

Thomas mam nadzieje ze zrobiłes dokumentację zdjęciową.
fajnie jakby to sie znalazło na stronce... sam sie przymierzam do takiej robótki

cinek008 - 15 Lip 2004, 22:40

ja juz robie polke...... juz mam prawie koniec :D :D:D:D:D i breszka bo mam zdjecia :D :D:D:D:D:D wiec jak ktos bedzie chcial skorzystac z moich prob i bledow to sluze pomoca.........

pozdrawim.........

nelasz - 22 Lip 2004, 11:35

a mi moją półkę z głośnikami ukradli :evil: :beksa:
sify - 22 Lip 2004, 15:53

a mi zgnietli :evil:
DŻEJKU - 28 Lip 2004, 12:46

Thomas mam pytanie. mówiłeś ze te zawiasy/mocowania wziąłeś ze starej półki. Jak to zrobiłeś? bo ja próbowałem i nie zabardzo chcą wyjść.
może powinienem na chama drzeć bo półka i tak zdechła.......

cinek008 - 28 Lip 2004, 13:01

DŻEJKU ja je odcielem............ a do swojej polki przykrtecilem odwrotnie i pasi zaje...fajnie...... terez polke oddalem juz do cioteczki krawcowej i jutro bede juz mial.........

acha........ mam zdjecia i szblon polki odrysowany na papierze :D :D:D:D:D jak co to walic

pozdrowionka.........

DŻEJKU - 28 Lip 2004, 13:08

tzn jak je odciąłeś? razem z ta płytką co sa przymocowane czy same bolce? nie mogę sobie wyobrazić jak odwrotnie założyłeś...
jak masz jakies fotki to wrzuć na forum
pozdro

cinek008 - 28 Lip 2004, 13:14

tak razem z ta plytka......... pozniej ja obczyscilem troszke papierem sciernym....... a fotki jak wrzucam to sie nie pojawiaja......... :P :P:P:P:P:P:P jak chcesz to na @ moge wyslac.......
DŻEJKU - 28 Lip 2004, 13:23

wsiz19018@poczta.wsiz.rzeszow.pl
dawaj Cinek - dzięki bardzo

Thomas - 28 Lip 2004, 16:30

Witam...
Już mówie. Do odcięcia użyłem ostrego noża do papieru czy tapet i podciąłem od dołu, powoli i poszło.
Pozdrawiam

cinek008 - 28 Lip 2004, 22:19

DŻEJKU i jak????????? przydaly sie zdjecia?????????
DŻEJKU - 29 Lip 2004, 10:33

Cinek zdjęcia nie doszły... ale to nic bo problemy rozwiązane. zaraz jadę kupić czerwoną dermę i będę działał... dzięki za porady!
Findziu - 21 Wrz 2004, 22:10

Witam wszystkich!
Od niedawna mam Fieste Mk3. Uwielbiam basówę, ale w tylnią półkę nie mogę zbytno wsadzić fajnych głośniczków. Poatujecie Mnie jakimiś propozycjami... najlepiej ze zdjęciami... z góry dzięki. Mój mail to finea@wp.pl

DŻEJKU - 21 Wrz 2004, 22:39

w tylną półkę da się wsadzić 20cm głośniki lub elipsy. ale jak chcesz mieć nprawdę głośny samochód to raczej nie wykorzystuj sryjnej półki
Findziu - 21 Wrz 2004, 22:43

20cm?!! Żeby wsadzić coś takiego trzeba wykorzystać te dwa poziomy w tylnej półce, ale żeby to zrobić trzebaby je jakoś sprowadzić do wspólnego poziomu. Robiłeś kiedyś coś takiego?!

Tak na boku... jak stworzyć nieseryjną półkę?!

KacpeRS - 21 Wrz 2004, 22:52

wycinasz wyżynarką płyte mdf albo wiurową a wzór bierzesz z orginalnej ale w fiestach jest z tym lipa bo jest zaokrąglona przy klapie
DŻEJKU - 21 Wrz 2004, 22:54

ja miałem wycięte przez poprzedniego właściciela ale naruszył on konstrukcję i półka sie złamała...
teraz mam z płyty mdf wyciętą i wzmocnioną stalowym płaskownikiem i wytrzymywała ciężar 2x20 + 30cm na środku.....no i płaska jest na całej powierzchni.....

Findziu - 21 Wrz 2004, 22:58

Czyli poprostu trzeba dużo kombinować! Czytając poprzednie posty widze jednak że cena nie jest zniewalająca, więc można się pokusić. Ma ktoś może jakieś przykłądowe zdjęcia, albo archiwum wykonania czegoś takiego... Nie chciałbym robić w ciemno!

Z góry dzięki (finea@wp.pl)

KacpeRS - 21 Wrz 2004, 23:07

sprawdź w zdjęciach ze spotu w szczecinie tam jest moja półka ze zwykłej płyty wiurowej co prawda grubości 20 mm ciężka jak cholera ale wytrzymywała swoje
garys - 22 Wrz 2004, 10:26

Witam wszystkich, ja moje audio robilem jakis czas temu (tylko na swoje skromne potrzeby) i tez umiescilem glosniki-elipsy w tylnej polce, wykorzystalem do tego oryginalna polke, nie bylo problemow z wycieciem odpowiednich otworow, nic sie nie lamie, nic nie stuka, obilem ja dodatkowo "estetycznym" materialem (pod kolor fiestki) , postawilem na wyglad zewnetrzny wiec nie maskowalem glosnikow-dlatego jest kwestia ze moga sie zbytnio rzucac w oczy (chociaz dzisiaj nawet zaslepki kradna) , ogolnie gra ta przyzwoicie i dla mnie jest wporzadku ( basu tez nie brakuje) Uwazam to za dobre rozwiazanie z wielu wiadomych wzgledow ( wygluszanie przednich drzwi jest bardziej skomplikowane i do tego odpowiednie panele pod glosniki), jedyny problem jaki mialem to musialem wyciszyc te 3 male zaslepki na gornej czesci klapy-pod basem troche lataly. Gdy wpadna mi jakies fotki to chetnie umieszcze.Pozdrawiam !
Kurtus - 22 Wrz 2004, 11:08

Jezeli zrobie samochod do niedzieli to pokaze wam jaka ja mam polke zrobiona :) (dla osob ktore beda na zlocie przy auchanie)

wykonana ze sklejki czyli najlepszej dechy pod sloncem po ktorej mozna skakac (mimo iz jest cienka) ,oblozona przez tapicera czerwona skają (skory nie dostalem) oczywiscie wytlumiona (miedzy deska z skaja jest specjalna mato-gąbka) i to wszystko ladnie przybite zszywaczem tapicerskim

KacpeRS - 22 Wrz 2004, 12:05

wow ale opis napisz ile jeszcze tam masz rych specjalnych zszywaczy przybijanych super podciśnieniowo oraz kąt wbicia każdego z nich to będe w niebo wzięty
Kurtus - 22 Wrz 2004, 12:53

Kasperaz21 napisał/a:
wow ale opis napisz ile jeszcze tam masz rych specjalnych zszywaczy przybijanych super podciśnieniowo oraz kąt wbicia każdego z nich to będe w niebo wzięty

nie liczylem bo z tym sie bawił tapicer :lol: poczatkowo probowal normalnym zszywaczem ale nie chcialy sie wbijac to zrobił tym sposobem

Findziu - 22 Wrz 2004, 19:49

Mam taki drobny dylemat...

Wykonujecie całe nowe pólki, czy na stare półki nakładacie Swoje dokładki z głośniczkami?!

bash - 22 Wrz 2004, 19:50

ja mam w starych otwory zrobione na glosniki, jakie wsadzilem - a wlasciwie 'glosniki' takie +-16-tki, srednio gra i srednio wyglada, bo wjechalem kawalek na nizszy poziom, ale na razie tak jezdze - chetnie oblookam w niedziele poleczke samorobke :)
KacpeRS - 22 Wrz 2004, 20:53

ja wykonałem własnoręcznie całą nową pólkę łącznie z obtapicerowaniem
Findziu - 22 Wrz 2004, 22:14

Jakbyście mogli... Wsadźcie linki do obrazków z Waszymi półkami... naprawdę nie chcę robić tego w ciemno, bo pewnie spieprzę!
KacpeRS - 22 Wrz 2004, 22:57

http://public.fotki.com/K...n/p9190022.html

to moja samoróbka poświęciłem jej 40 minut i oto efekt

bash - 23 Wrz 2004, 10:34

Kasperaz21 napisał/a:
http://public.fotki.com/Kermitos/spot/spot_szczecin/p9190022.html

to moja samoróbka poświęciłem jej 40 minut i oto efekt

:shock: kurde jak to ci zajelo 40 minut to chyba przeywioze kiedys sklejki i wyrzynarke na spot i mi wytniesz 8)

Szczur - 23 Wrz 2004, 15:09

No Szok na prawdę fajnie to wyszło trzeba bedzie pomajstrować ... :wink:
KacpeRS - 23 Wrz 2004, 15:35

spoko nie ma sprawy pare browarów też możesz wziąść :lol:
cinot - 31 Maj 2005, 19:38

DŻEJKU napisał/a:
w tylną półkę da się wsadzić 20cm głośniki lub elipsy. ale jak chcesz mieć nprawdę głośny samochód to raczej nie wykorzystuj sryjnej półki

A ja mam w tylnej półce 2 głośniki JBl o średnicy 25 centymetrów, półka oczywiście z MDFu.
i gra suuuuperaśnie

bash - 31 Maj 2005, 19:42

no i przynajmniej sie nie boisz ze sie w pewnym momencie zapadnie
gru - 19 Sie 2012, 13:40

Odgrzeję kotleta :rotfl:

Czy ktoś wie gdzie przechodzi wzmocnienie od tylniej półki (ponoć blacha jest w środku)?

Chciałbym wsadzić głośniki w pozycję 1 i 2 co wy na to?

Maci3j18 - 19 Sie 2012, 17:31

Ojciec ma w tych miejscach elipsy pionka wiec w tych miejscach (1 i 2) raczej żadnego wzmocnienia tam nie ma:)