|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Tuning mechaniczny - [MK6] Obniżenie samochodu - zalety, wady, sposoby
AccessX - 17 Kwi 2010, 21:05 Temat postu: [MK6] Obniżenie samochodu - zalety, wady, sposoby Witam, takie pytanie mam. Jakie są plusy/minusy obniżenia zawieszenia samochodu. I jak to uczynić, najszybciej.
Pytanie zadaję, gdyż widzę dużo Tematów na temat obniżania itp. I jestem ciekaw, jakie są plusy itp.
JoeMix - 17 Kwi 2010, 21:26
W necie i tu na forum jest dużo info w tym temacie, wystarczy że poczytasz... a tutaj jeszcze ktoś Ci będzie musiał napisać, więc po co kogoś fatygować jak można samemu,,,, no chyba że się nie chce,,,
Parzych - 17 Kwi 2010, 23:12
Plusy obniżenia:
1. Niżej środek ciężkości,
2. Lepsze trzymanie w zakrętach,
3. Większa prędkość w zakrętach,
4. Lepszy wygląd autka...
Minusy:
1. Mniejsza liczba miejsc, w których można zaparkować,
2. Zwiększona uwaga przy pokonywaniu "leżących policjantów",
3. Utrudnione pokonywanie kolein na drogach gruntowych...
Na pewno jest jeszcze kilka plusów i minusów, ale jakoś teraz nie przychodzą mi do głowy...
Najszybciej można obniżyć, zakładając sprężyny obniżające o ok 30mm, np. Eibach...
AccessX - 18 Kwi 2010, 09:33
A takie pytanie, te 30mm(3cm) to jest b.duzo obnizone już czy minimum takie?
Peedro - 18 Kwi 2010, 10:25
nie dużo, ale że tak powiem najoptymalniej - prowadzenie ulega poprawie, wygląd już mniej, ale jest przynajmniej jeszcze na tyle wysoko że da się jeździć. Niżej to już bardziej hardkor i nie do codziennej jazdy
AccessX - 18 Kwi 2010, 10:33
Dzięki za odpowiedź Panowie . Piwko na niedziele .
Piter - 22 Kwi 2010, 22:43
Niskie zawieszenie w cywilnym aucie do jazdy na co dzień jest bardzo meczące. Do tego co pisze Parzych, aby poprawić prowadzenie w zakrętach wypadało by jeszcze usztywnić budę i założyć do niższych sprężyn, twardsze amortyaztory o krótszym skoku aby szybciej wybierały drogę. Ale to już na co dzień jest strasznie niewygodne.
Skfarek - 23 Kwi 2010, 11:13
Peedro napisał/a: | Niżej to już bardziej hardkor i nie do codziennej jazdy |
No to ty Parzych z dodatkowymi 5 mm już się na hardkor łapiesz
A tak serio, bez przesady i na -35 mm da się spokojnie (ale świadomie) jeździć.
Parzych - 23 Kwi 2010, 15:12
Skfarek, to ja mam -35mm
Skfarek - 23 Kwi 2010, 15:35
Tak, a myślałeś że -30 ?
Parzych - 23 Kwi 2010, 15:50
Skfarek napisał/a: | myślałeś że -30 ? | Nooo Ale Ty miałeś te -35 przy silniku 1,6, więc u mnie trochę mniej poszło do dołu, w szczególności z przodu...
Skfarek - 23 Kwi 2010, 15:54
Parzych napisał/a: | więc u mnie trochę mniej poszło do dołu, w szczególności z przodu.. |
prawda, moja poszła bardziej bo to cięęężki klocek był z 1.6, 5d i całym wyposażeniem
|
|