|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Opis kabli MAP Sensora
Hefas - 17 Kwi 2010, 14:05 Temat postu: [MK3] Opis kabli MAP Sensora Witam
Mam takie pytanie zakupiłem ostatnio emulator Mapa i chciałbym go podłączyć, ale tu jest moje pytanie zauważyłem tam 3 kolory kabli: brązowy, brązowo-czarny oraz brązowo-żółty. Teraz Moje pytanie który kabel podaje sygnał do ECU a który jest + i -.
diodalodz - 17 Kwi 2010, 14:12
brązowo czarny - zasilanie z kompa
brązowy - masa
brązowo żółty - sygnał na kompa
ALE teraz pojawia się pytanie po co ci emulator bo tego nie ogarniam i czy to napewno emulator map sensora a nie lambdy .
Hefas - 17 Kwi 2010, 14:23
Dzięki, do wyprzedzania kąta zapłonu podczas jazdy na LPG, tak to jest emulator map nie lambdy.
diodalodz - 17 Kwi 2010, 14:27
spoko ale zbudowałeś stały generator PWM czy jego wartość jest czymś regulowana ? Bo wypełnienie musi być 50% a reguluje się tylko częstotliwość od ok 40 Hz do 120 hz z tego co pamiętam .Stały i nieprzestawialny można zrobić np na ATMEGA8 za jakieś 11 zł
Hefas - 17 Kwi 2010, 14:40
Emulator zakupiłem więc nie bardzo mogę odpowiedzieć Ci na pytanie, emulator się nazywa "WAR-3"
JoeMix - 17 Kwi 2010, 18:30
A ten emulator zastępuje oryginalny czy jak go się wpina, podciśnienie podłącza?
diodalodz - 17 Kwi 2010, 18:47
nie chce się drapać po nie swoich jajach ale wg mnie z fiestą jak i innymi fordami z tych lat to działać nie będzie . Mamy sterowanie częstotliwością a nie napięciem jak było w 90% aut z tego okresu .
Jak chcesz emulator do EDIS4 to zacznij się uczyć programować w C ,a sobie zrobisz bo osiągalny na rynku nie jest .
JoeMix - 17 Kwi 2010, 21:36
diodalodz napisał/a: | ale wg mnie z fiestą jak i innymi fordami z tych lat to działać nie będzie | Możesz mieć racje, w dokumentacji jest tylko wymieniona Fiesta III TURBO.
Hefas - 18 Kwi 2010, 12:52
To jest coś takiego
http://www.ase.hoste.pl/pdfy/war-3.pdf
diodalodz - 18 Kwi 2010, 13:53
widziałem ale wszystkie map sensory które wymieniają są oparte o sygnał 0-5V a nie o częstotliwość tak jak w EECIV(albo jakoś podobnie) które masz .
|
|