Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] Czujnik temperatury od wentylatora w 1.8 16V - dobór

mimik44 - 10 Kwi 2010, 15:09
Temat postu: [MK3] Czujnik temperatury od wentylatora w 1.8 16V - dobór
Witam mam fieste mk3 xr2 1.8 16v 130km z 92r w której jest do wymiany czujnik od wentylatora i mam jeszcze fieste mk3 1.1 z 90r na gaźniku i moje pytanie jest takie czy można przełożyc czujnik z fiesty 1.1 do 1.8 proszę o odpowiedź. pozdrawiam
MARIUSZ.B - 10 Kwi 2010, 15:19

http://www.allegro.pl/ite...ort_fiesta.html
Chyba do każdego silnika szedł ten sam czujnik.

mimik44 - 10 Kwi 2010, 17:27

czyli spasuje bez żadnych komplikacji? Przy jakiej temperaturze się włącza? Bo gdzieś czytalem ze niektore czujniki włączają wentylator przy mniejszej temperaturze
MARIUSZ.B - 10 Kwi 2010, 17:49

mimik44 napisał/a:
Przy jakiej temperaturze się włącza?

Pewnie coś w okolicy 98-102°.

mimik44 - 28 Maj 2010, 23:00

Zmieniłem czujnik na ten od fiesty 1.1 i cała chłodnica jest gorąca i aż paruje a wentylator się nie włącza. Na tym etapie gasiłem silnik. Jaka może być przyczyna? Czy poprostu woda się musi gotować?
MARIUSZ.B - 29 Maj 2010, 00:22

Po zwarciu czujnika wentylator pracuje ?
mimik44 - 31 Maj 2010, 11:53

Tak po zwarciu wentylator pracuje
jackrzec - 31 Maj 2010, 18:53

Nie ma bata - czujnik jest walnięty albo wtyczka.
MARIUSZ.B - 31 Maj 2010, 23:08

Widziałem kiedyś taki przypadek, że po zamontowaniu 100% sprawnego czujnika wiatrak się nie załączał. Wymieniono chyba ze 3 czujniki. Okazało się, że każdy nowy się palił, powodem był przytarty wiatrak. Pobierał zbyt duży prąd i palił nowe czujniki. Pomogła jego wymiana. Jak jest problem ze zdobyciem wiatraka można spróbować przez przekaźnik ale to trochę bez sensu.
JoeMix - 1 Cze 2010, 07:30

MARIUSZ.B napisał/a:
spróbować przez przekaźnik ale to trochę bez sensu
Dlaczego? Dobre rozwiązanie i do wykonania w 5 minut,,,
Qzyn - 1 Cze 2010, 07:47

Ja wlasnie kupilem nowy czujnik w Inter Cars. Z tego co widzialem byly podane temperatury ok 107 stopni nawet. I dlatego chyba nei mozna miec wody w ukladzie chlodzenia :) Ja mialem testowo zalane woda, woda sie zagotowala w najlepsze a wentylator ni chu chu :) Dodam ze wentylator dziala i prad dochodzi na termowlacznik. Trzebaby sprawdzic czy nie ma czujunikow o nizszej temperaturze pracy.
MARIUSZ.B - 1 Cze 2010, 08:02

Cytat:
MARIUSZ.B napisał/a:
spróbować przez przekaźnik ale to trochę bez sensu
Dlaczego? Dobre rozwiązanie i do wykonania w 5 minut,,,

Skoro powinien działać bez przekaźnika to trochę bez sensu ale jeśli komuś to nie przeszkadza w aucie to czemu nie. Na dłużej na pewno starczy czujnik :)

JoeMix - 1 Cze 2010, 15:41

Qzyn napisał/a:
Z tego co widzialem byly podane temperatury ok 107 stopni nawet. I dlatego chyba nei mozna miec wody w ukladzie chlodzenia :) Ja mialem testowo zalane woda, woda sie zagotowala
Układ chłodzenia jest (powinien) być pod ciśnieniem i woda się gotuje wysoko powyżej 100 stopni :P
MARIUSZ.B napisał/a:
Skoro powinien działać bez przekaźnika to trochę bez sensu ale jeśli komuś to nie przeszkadza w aucie to czemu nie. Na dłużej na pewno starczy czujni
Dokładnie czujnik przez przekaźnik starczy na dużo dłużej,,, co prawda oryginalnie nie było przekaźnika, ale po X latach, wentylator się wyrabia i zaciera i potrzebuję dużo większego prądu by wykonać tę samą prace co kiedyś,,, więc może warto wymienić silnik,,,
mimik44 - 3 Cze 2010, 18:00

Można coś więcej informacji na temat tego przekaźnika. Czy da rade jakoś sprawdzić czujnik czy jest sprawny np. przyrządem?
jackrzec - 3 Cze 2010, 19:06

mimik44 napisał/a:
Czy da rade jakoś sprawdzić czujnik czy jest sprawny np. przyrządem?
Da radę. Czujnik ma dwa stany: albo opór zerowy (czyli puszcza napięcie), albo opór nieskończony (czyli brak przepływu) - to taki włącznik tyle że działa na temperature. Żeby go sprawdzić, to musisz podłączyć miernik do niego i albo ustawić omomierz, albo ciągłość obwodu (teraz prawie każdy miernik to ma) i ogrzewać czujnik. Z tym jest kłopot, bo z wodą może się nie udać, bo przy 100 stopniach się zagotuje i więcej nie będzie miała, a czujnik np zadziała przy 105.
mimik44 - 6 Lip 2010, 17:14

kupiłem zwykły czujnik vernet za 12 zł i przerobiłem wejście na wsuwki i wszystko ładnie śmiga aż miło