Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK4] Brak prądu na jednym z kabli do puszki bezpieczników

Elf - 21 Mar 2010, 21:19
Temat postu: [MK4] Brak prądu na jednym z kabli do puszki bezpieczników
Witajcie,

Wykręcałem dziś skrzynkę z bezpiecznikami, żeby się upewnić jednej, ciekawiącej mnie rzeczy. Niestety padło mi zasilanie na jednym z kabli, przez co straciłem takie rzeczy, jak zegarek, radio, czy oświetlenie kabiny. Wybieram się co prawda do elektryka, ale chcę wiedzieć, czy ktoś już miał podobny problem, a jeżeli tak, to gdzie to mogło paść, bo być może uda mi się uniknąć wspomnianej wizyty, jeśli to jakiś ukryty bezpiecznik.
A, i przypuszczam, że to zwarcie, choć nie jestem pewny.

Z góry dzięki :)

drjanusz - 21 Mar 2010, 23:07

A gdzie sprawdzałeś-w kabinie czy na podszybiu w komorze silnika?
diodalodz - 22 Mar 2010, 01:57

w komorze silnika są bezpieczniki główne , czasami zjada im nogi .
Elf - 22 Mar 2010, 07:57

drjanusz napisał/a:
A gdzie sprawdzałeś-w kabinie czy na podszybiu w komorze silnika?

W kabinie.
diodalodz napisał/a:
w komorze silnika są bezpieczniki główne , czasami zjada im nogi .

Zaraz polecę sprawdzić!

EDIT
Okazało się, że nawalił jeden z dwóch, 60 amperowych bezpieczników. Nie powiem, trudno dostępne gówno (przynajmniej w Płocku) :| . Tak czy siak, dzięki za pomoc i proszę o zamknięcie tematu.

diodalodz - 23 Mar 2010, 00:41

co to znaczy nawalił . Jeśli się przepalił to trzeba szukać przyczyny a zamiast bezpiecznika wsadzić żarówkę H4 i szukać przyczyny zwarcia (żarówka przygaśnie) .
Elf - 23 Mar 2010, 09:31

diodalodz napisał/a:
co to znaczy nawalił . Jeśli się przepalił to trzeba szukać przyczyny a zamiast bezpiecznika wsadzić żarówkę H4 i szukać przyczyny zwarcia (żarówka przygaśnie) .

Nie sądziłem, że ktoś jeszcze się zainteresuje tematem :)
Przyczyna znaleziona, nie zabezpieczyłem kabli w mojej instalacji elektrycznego otwierania bagażnika i przy wyjmowaniu puszki pocałowały się. Dziwnym jest to, że nie padł bezpiecznik w skrzynce, tylko ten duży ;-|

diodalodz - 23 Mar 2010, 11:10

świadczy to o złej selektywności zabezpieczenia .