|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] Wymiana silnika ZETEC na EFI
ceratarges - 19 Mar 2010, 23:10 Temat postu: [MK4] Wymiana silnika ZETEC na EFI czy mogę do fiesty mk4 z silnikiem ZETEC włożyc silnik o mniejszej mocy czyli EFI ?
czy wymaga to dużo dłubaniny czy niczym to nie odbiega od wymiany silnika ZETEC na ZETEC.
czyli obrazujac - mam fieste mk4 z zatartym silnikiem i silnik EFI w bardzo dobrym stanie.
bedzie ciężko to przełożyć ?
Marcin - 19 Mar 2010, 23:17
rozumiem, że chcesz zamienić 1.25 na 1.3, zamienisz je bez problemu, ale jestem bardziej niż pewny, że czeka Ciebie wymiana instalacji silnika, kompa itp. rzeczy z tym związanych, skrzynia będzie pasowała, pomijając fakt innego jej zestrojenia.
otaguj temat...
ceratarges - 19 Mar 2010, 23:23
odwrotnie. 1.3 na 1.25 czyli zepsuty ZETEC na działający EFI...
otagowałem
Marek - 19 Mar 2010, 23:24
Skrzynie sa inne w 1.3 i 1.25...
1.3 to zwykly HCS a 1.25 to Zetec...
MARIUSZ.B - 19 Mar 2010, 23:39
Marek napisał/a: | Skrzynie sa inne w 1.3 i 1.25... |
To chyba akurat najmniejszy problem. Za to cała reszta
Marcin - 20 Mar 2010, 09:45
ceratarges napisał/a: | odwrotnie. 1.3 na 1.25 czyli zepsuty ZETEC na działający EFI...
|
może źle napisałem, ale chodziło mi, że wylatuje 1.25 a wchodzi 1.3...
bebechy są inne, ale wydaje mi się, że same mocowanie jest takie same, jeśli tak to będzie to jeździło, ale przełożenie nie będzie zgrane z charakterystyką silnika.
głównym problemem będzie elektryka, a już nie wspomnę o immobiliserze, osprzęt silnika też pewnie jest inny, więc dawca musi być kompletny.
Ja bym chyba jednak został przy zetecu i takiego szukał z miarę młodego rocznika, tym bardziej, że cofanie się do prehistorycznej kosiarki jakoś mi się nie widzi.
Marek - 20 Mar 2010, 12:06
Marcin napisał/a: |
...ale wydaje mi się, że same mocowanie jest takie same, jeśli tak to... |
Masz racje, wydaje Ci się 1.3 ma rozrusznik z tyłu, 1.25 z przodu. Więc skrzynia fizycznie by spasowała ale odpalałby sobie na pych
|
|