|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Silniki diesla - [MK4] Cięzko odpala i gaśnie na wolnych obrotach.
Binke - 16 Mar 2010, 09:13 Temat postu: [MK4] Cięzko odpala i gaśnie na wolnych obrotach. Witam
Wczoraj pojawił mi się problem z odpaleniem. Bardzo długo trzeba kręcić żeby załapał, a jak już zapali to gaśnie na wolnych obrotach. Na wysokich obrotach jest wszystko ok. Wymieniłem na szybko filtr paliwa, ale nie pomogło. Dzisiaj będę sprawdzać czy nie ciągnie powietrza.
Całość zbiegła się z uszkodzeniem alternatora, w którym uległ spaleniu regulator i stojan.
Pompa wtryskowa to Bosch.
Znajomy w pracy posiadający Mondka w Dieslu mówił że miał coś podobnego( uszkodzenie alternatora i gaśnięcie na wolnych obrotach) i pomogła wymiana elektrozaworu przy pompie ( od wolnych obrotów).
Prosił bym o jakieś porady co sprawdzić poza zapowietrzaniem się.
edit
Oczywiście silnik to 1,8D Endura DE
Wielkie dzięki
rapet - 16 Mar 2010, 14:17
Umnie było cos podobnego pomogła regulacja zapłonu ,pali teraz od szczału
kamil wolski - 16 Mar 2010, 20:34
Być może poszedł elektrozawór, lub inny czujnik chociaż inny mi nie przychodzi na myśl. Palący się alternator mógł coś uszkodzić. Na rozrząd nie stawiam - musiałyby się zerwać zęby z paska żeby z dnia na dzień powstała taka zmiana... Rapet, regulacja kąta wtrysku (nie zapłonu, to diesel!!) to ostateczność ale często niepotrzebna, najczęściej wtrysk jest ok.
Binke - 17 Mar 2010, 16:38
Sprawdziłem cofanie się paliwa i wychodzi na to ze nieszczelna jest pompa wtryskowa....
Wygląda na to że wizyta u pompiarza będzie konieczna...
A tak a propo zna ktoś dobrego pompiarza na śląsku.
ramses123 - 17 Mar 2010, 18:17
i co w przypadku gdy pompa jest nieszczelna ?
kamil wolski - 17 Mar 2010, 18:44
Trzeba ją uszczelnić?
|
|