Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] Ustawianie zbieżności

Kadzax - 8 Mar 2010, 20:50
Temat postu: [MK4] Ustawianie zbieżności
Witam.
1. Słuchajcie może ktoś polecić jakiś warsztat w Bydgoszczy, który zajmuje się zbieżnością i geometrią?

2. Możecie mi doradzić co należy ustawić po wymianie(amortyzatorów, oraz przegubów)?
Geometria czy zbieżność bo już sam nie wiem tak mnie mechanicy okręcili...

Pozdrawiam serdecznie.

JoeMix - 8 Mar 2010, 20:52

We fieście geometrii nie ustawisz,,, można tylko sprawdzić czy trzyma normy, jak za mocno ucieka to no. wahacze, zwrotnice do wymiany, bo tam nie ma co regulować, tylko zbieżność,,,

[ Dodano: Pon Mar 08, 2010 20:54 ]
Mk4 '97,,, hmm zbieżność na pewno, z ta geometrią niech się mądrzejsi wypowiedzą bo to "nowe" auto :P

arecki - 8 Mar 2010, 21:01

jak juz koniecznie chcesz cos ustawić to tylko zbieżność...ale ja bym i tego nie robil :)
JoeMix - 8 Mar 2010, 21:05

arecki napisał/a:
ale ja bym i tego nie robil
Też tak mówiłem, przez wiele lat, do czasu kiedy po wymianie łożyska, w 2 dni zdarłem oponę do druta :( W dobrym warsztacie kontrola zbieżności nie kosztuje dużo (do 20 zeta) a jak Cie w warsztacie znają i jesteś zaprzyjaźniony to nawet i gratis,,, więc lepiej stracić paręnaście złotych na kontrole niż kręcić 2 nowe opony,,,
Kadzax - 9 Mar 2010, 08:56

Czyli tak jak sądziłem chcą mnie naciągnąć na koszty ''geometrii''.
Jak się ma wymiana łącznika stabilizatora do zbieżności?
Ci panowie twierdzą, że zbieżność ucieknie ale mi się to wydaje nierealne.

Marcin - 9 Mar 2010, 14:57

Kadzax napisał/a:
Jak się ma wymiana łącznika stabilizatora do zbieżności?
Ci panowie twierdzą, że zbieżność ucieknie ale mi się to wydaje nierealne.

nijak, nie mają nic wspólnego ze zbieżnością

pvzon - 9 Mar 2010, 20:05

w fieście mk4 jest możliwość ustawienia tylko zbieżności z przodu
Matifcb - 6 Lis 2010, 01:31

Witam chcialbym sie dokleic do twmatu po dluzszej przerwie czeka mnie uzstawienie zbieznosci i nie wiem czy tyl tyez robic czy tylko przod ? no i oczywiscie gdzie fachowo zrobie zeby bylo dobrze w Bydgoszczy?? dziekuje za pomoc
JoeMix - 6 Lis 2010, 09:13

Matifcb napisał/a:
nie wiem czy tyl tyez robic czy tylko przod
Jeśli ktoś Ci zrobi tył pomimo braku możliwości jakiejkolwiek regulacji to zrób,,, zawsze jest pewność wtedy ze jest OK.
Maki - 8 Lis 2010, 19:43

Cytat:
Jeśli ktoś Ci zrobi tył pomimo braku możliwości jakiejkolwiek regulacji to zrób,,, zawsze jest pewność wtedy ze jest OK.

Bo z tyłu ustawia się zbieżność palnikiem acetylen-tlen. Podgrzewa się wahacz i brechą ustawia. :hahaha: :hahaha:

Matifcb - 8 Lis 2010, 21:54

przed zbieznoscia Pan mi spytal czy końcówki mam dobre ( czy nowe nie pamietam ) ja tego nei zmienialem wiec pewnie zanim zrobie zbieznosc mam wymienic koncowki? ile kosztuje zmiana owych koncowek +/-??
arecki - 8 Lis 2010, 22:17

no wymień wymień :-P wymiana ze 40 zeta
Matifcb - 8 Lis 2010, 22:18

mowisz o calym przodzie prawa i lewa tak ?
Rebel - 8 Lis 2010, 23:27

Matifcb napisał/a:
mowisz o calym przodzie prawa i lewa tak ?

tak :) Pojedynczo się tego nie wymienia

JoeMix - 8 Lis 2010, 23:36

Matifcb napisał/a:
przed zbieznoscia Pan mi spytal czy końcówki mam dobre
Ty jedz do innego warsztatu, płacisz mu za to żeby zlazł pod auto i sprawdził, jak są wybite i luz to powinien wyleźć i powiedzieć ze Ci nie ustawi bo są wyrypane końcówki...
Matifcb - 10 Lis 2010, 15:37

mechanik mi powiedzial tak :
zbieznosc jest ok, ale geometria jest nie taka. Kazal mi zmienic po pierwsze oslone gumowa na przegubie (to tak dodatkowo zauwazyl) i mocowanie wachacza bo chyba jest cos przesuniety mowil ze moze w kraweznik czy cos walnalem lub poprzedni wlasciciel. Pokazywal mi ksiazke w ktorej bylo napisane ze geometrii sie nie zmienia we Fiescie jak mu powiedzialem ze wewnetrzne strony opon letnich ktore mialem byly zjechane do 0mm bieznika to powiedzial cos ze to przez to ze ten wachacz czy dokaldnie to mocowanie wachacza najpierw msuze u blacharza zrobic bo to jest skrzywione.

JoeMix - 10 Lis 2010, 21:41

Geometrii we fieście się nie ustawia, jak się nie mieści w marginesie błędu się wymienia co zepsute, a jak jest krzywa buda,,, no to wiadomo,,, fajnie by było jak by Ci podał konkretne wartości,,,
Matifcb - 10 Lis 2010, 21:44

no to mi powiedzial ze mam to mocowanie walniete i najpierw to u blacharza mam to zrobic. No i oslone gumowa na przegubie
kuba87 - 10 Lis 2010, 21:58

wartosci konkretne u maticfb -2 oba kołana zablokowanych obrotnicach
-3 i -4 na odblokowanych
zbierznosc była ok ale całe prawe koło jest przesunięte do przodu względem koła lewego

Matifcb - 10 Lis 2010, 22:01

o no i sa konkretne cyfry.

[ Dodano: Sro Lis 10, 2010 22:02 ]
apropo mialem dzwonic i sie spytac czy tez mozna u was naprawiac jakies czesci ? konkretnie musi ktos fachowo na rozrusznik spojrzec. Bo auto jak dluzej postoi to nie zalapuje za pierwszym razem.

JoeMix - 11 Lis 2010, 08:40

kuba87 napisał/a:
ale całe prawe koło jest przesunięte do przodu względem koła lewego
No to masz przyczynę, kwestia pomiaru i ustalenia czemu jest przesunięte,,, znając przeszłość naszych autek to może kiedyś był dzwon lub krawężnik i nie zostało to dobrze zrobione...