Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Ręczny "przeskakuje"

kovalek - 1 Mar 2010, 19:04
Temat postu: [MK3] Ręczny "przeskakuje"
Witam !!

Pojawił się problem z ręcznym w fieście :(
Gdy zaciągam ręczny to potrafi on "przeskoczyć". Zawsze łapał na 4-5 ząbek i hamulec był żyleta, a teraz jak przeskoczy to łapie na 7-8 ząbek i ręcznego prawie nie ma.

Hamulec nożny działa bez zarzutu, pod auto zaglądałem to nic podejrzanego nie widzę. Podejrzewam zużyte samoregulatory - ale wtedy i hamulce nożny byłby chyba kiepski. Mam wrażenie że problem jest gdzieś przy dzwigni ręcznego (jakbu linka nie była na swoim miejscu i co jakiś czas wyskakiwała)- ale ciężko tam się dostać z kabiny. Może wystarczy naciagnąc linkę?

matrix-1990 - 1 Mar 2010, 19:25

a podczas jazdy zaczęło ci się może coś tak ocierać przy jechaniu albo skręcaniu?
kovalek - 1 Mar 2010, 20:12

No właśnie i podczas jazdy i podczas postoju to się dzieje. A co do ocierania to nic nie słychać. A stało się jak większośc awarii - nagle :(
diodalodz - 2 Mar 2010, 02:51

Zobacz czy po zaciągnięciu ręcznego i 2 naciśnięciu hamulca nożnego nie zrobi się twardszy i wyższy . jeśli się zrobi to samoregulatory maja wycięty wieloklin . badaj na odpalonym silniku .
kovalek - 2 Mar 2010, 12:18

Dziś rozebrałem tylne hamulce i w sumie nic podejrzanego nie widać (oprócz zużycia szczęk i lekko cieknącego cylinderka - co jutro wymienie). Nożny hamulec działa bez zarzutów. Aczkolwiek po użyciu nożnego, gdy zaciągam ręczny to słychać przeskok - potem już ręczny można zaciągać bez przeskoku, ale łapie znacznie wyżej. Jak znów wciśniemy hamulec nożny to sytuacja z przeskakiwanie, się powtarza.

Samoregulator wygląda ok, nie słychać żeby przeskakiwał, jedynie coś jakby strzelało w tylnym kole od kierowcy jak ten ręczny przeskakuje. Co się mogło wyrobić?