|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Zamek drzwi kierowcy - zacina się
ffmk3 - 28 Lut 2010, 14:42 Temat postu: [MK3] Zamek drzwi kierowcy - zacina się witam fiesta nie jest moim autem lecz autem mojej dziewczyny dziś zauważyłem ze ma ona problemy z otworzeniem drzwi przekręca kluczyk raz zaskoczy raz nie .... nie widzę jej na codzień wiec nie mam możliwości aby tam zajrzeć tak jak do swojego auta ..
chcę wymienić jej ten zamek lecz nie wiem od czego sie zabrać fordy to dla mnie magia co innego auta z grupy VAG ..
jeśli było sory proszę o po moc
portier - 28 Lut 2010, 15:33
najpierw zobacz czy kluczyk nie jest zjechany;]
ffmk3 - 28 Lut 2010, 15:58
kluczyk jest w porządku ma wszystkie ząbki
Marcinowaty - 28 Lut 2010, 16:03
A później załóż jej centralny zamek i po kłopocie.
ffmk3 - 28 Lut 2010, 16:13
Cytat: | A później załóż jej centralny zamek i po kłopocie. |
po co jej centralny to dowiem sie jak wymienic zamek od strony kierowcy w tej fiescie?
Freeman - 28 Lut 2010, 18:01
A chodzi Ci o zamek czy wkładkę?
Bo może jest zepsuta wkładka zamka, a sam zamek jest ok.
Centralny (na pilota) to fajna sprawa nie ma problemu z zamarzaniem, wyrobionym kluczykiem itp.
ffmk3 - 28 Lut 2010, 18:21
tak centralny z pilota jest luz mam w audi ..chodzi o wkladke zamka tam gdzie wkladamy kluczyk
Freeman - 28 Lut 2010, 18:29
Od wewnątrz drzwi jak patrzysz na wkładkę to widzisz taką blaszkę/zawleczkę. Musisz ją wysunąć, a dodatkowo musisz odłączyć cięgno idące od wkładki do zamka
ffmk3 - 28 Lut 2010, 18:32
czyli musze zdjac tapicerke z drzwi?
Freeman - 28 Lut 2010, 18:34
Tak, inaczej nie wyjmiesz wkładki.
ffmk3 - 28 Lut 2010, 19:49
no tak myslalem:D
Marcinowaty - 1 Mar 2010, 13:56
ffmk3 napisał/a: | Cytat: | A później załóż jej centralny zamek i po kłopocie. |
po co jej centralny to dowiem sie jak wymienic zamek od strony kierowcy w tej fiescie? |
A po to że wkładka, wkładki nowe są drogie i potrzeba dodatkowy kluczyk. Ja zamontowalem centralny na pilota i kluczami sie nie przejmuje
stahoojedyn - 1 Mar 2010, 14:07
Marcinowaty napisał/a: | Ja zamontowalem centralny na pilota i kluczami sie nie przejmuje |
ale za to czy akumulator bedzie rano sprawny
ffmk3 - 1 Mar 2010, 14:23
to nie da rady kupic wkladki zamka z kluczem?
Tommur - 1 Mar 2010, 15:05
Marcinowaty napisał/a: | A po to że wkładka, wkładki nowe są drogie i potrzeba dodatkowy kluczyk |
ffmk3 napisał/a: | to nie da rady kupic wkladki zamka z kluczem? |
Odpowiedz masz powyżej. Zadzwoń do najbliższego ASO Forda w okolicy i dowiesz sie ile kosztują. Lub pytaj Mafios-a lub Daras84-a czy mają używki
ffmk3 - 1 Mar 2010, 18:25
dziwne auto hehehe
matrix-1990 - 1 Mar 2010, 19:20
ja miałem podobnie, przy przekręcaniu kluczyka tak przeskakuje do końca z takim strzeleniem i drzwi były nieotwarte. Zdjęłem cały boczek, i tam jest taki mechanizm cały tego zamka w tym taki drut i u mnie on był winowajcą - był trochę wygięty, z kolegami jakoś go tak naprostowaliśmy czy wygieliśmy metodą prób i błędów aż było w miare ok, tylko trzeba uważać, żeby nie przesadzić, bo wtedy klamka będzie źle chodzić. Można to zrobić samemu, nie da się tu nic spiepszyć co najwyżej może być tylko lepiej, a poza tym zrobiłem tak bo to co ty opisujesz robiło mi się coraz częściej
BerciQ - 1 Mar 2010, 19:58
a ja miałem podobny problem. raz przekręcałem i było OK, innym razem musiałem np.pociągnąc klamkę, a innym razem nic nie dało rady. Klamka w środku była w pozycji pomiędzy. Ani otwarta, ani zamknięta. Drzwi można było otworzyć jedynie od środka ciągnąc za klamkę i wypychając drzwi, które potem po zatrzaśnięciu były zamknięte bez możliwości otwarcia od zewnątrz.
Winowajca to (w moim przypadku) taka głupia sprężynka w zamku, która powoduje podniesienie się elementu mechanizmu. Po prostu sprężynka pękła przy mocowaniu. Po przymocowaniu sprężyny na swoje miejsce znowu wszystko było jak ta lala. Także też możesz mieć taki problem jeśli chodzi o zamki.
maadziorrekk - 6 Kwi 2010, 18:11
Miałam podobny problem, z tym że teraz mogę wchodzić do swojego auta przez bagażnik.
ok ilu może kosztować zamontowanie centralnego zamka ?
BerciQ - 6 Kwi 2010, 19:36
maadziorrekk napisał/a: |
ok ilu może kosztować zamontowanie centralnego zamka ? |
zalezy od warsztatu. Ja jestem świeżo po montażu centralnego na pilot, ale montowałem sam i komplet (2 silowniki, centralka z 2 pilotami i sterownik ) wyszło mnie 150 zł. Siłowniki dedykowane do Forda.
A kolezanka mamy płaciła 500zł
Freeman - 6 Kwi 2010, 20:04
BerciQ napisał/a: | (2 silowniki, centralka z 2 pilotami i sterownik ) wyszło mnie 150 zł. Siłowniki dedykowane do Forda. | to chyba okazyjnie kupiłeś bo coś tanio.
PS pasowały Ci siłowniki do zamka? Bo ja w escorcie jak pękła mi linka od klamki to nie mogłem po prostu przełożyć zamka tylko musiałem wyciągać linkę i przekładać. Właśnie dlatego, że nie pasował oryginalny siłownik do zamka z ecorta, który nie miał centralnego.
BerciQ - 6 Kwi 2010, 22:10
Freeman napisał/a: | BerciQ napisał/a: | (2 silowniki, centralka z 2 pilotami i sterownik ) wyszło mnie 150 zł. Siłowniki dedykowane do Forda. | to chyba okazyjnie kupiłeś bo coś tanio.
PS pasowały Ci siłowniki do zamka? Bo ja w escorcie jak pękła mi linka od klamki to nie mogłem po prostu przełożyć zamka tylko musiałem wyciągać linkę i przekładać. Właśnie dlatego, że nie pasował oryginalny siłownik do zamka z ecorta, który nie miał centralnego. |
Nie, nówka sztuka. Pasowało idealnie. B.dobra instrukcja montażu a na siłownikach płaskowniki specjalne które dokręcało się do kasety zamka.
Takie coś http://stig.pl/produkty.p...uktu=356&id=341 nawet od niego kupiłem, tyle ze 150-160 zł. Sam montaż siłownika na wyciągniętej kasecie 20 min. z zamontowaniem w drzwiach. Potem jedynie podłączanie elektryki i centralki, ale to inna sprawa, choć też było dosyć przejżyście napisane.
Ps. nie reklamuje ale polecam
[ Dodano: Wto Kwi 06, 2010 22:14 ]
dokładnie ten http://paa.pl/centralny_z...-867361685.html Cena 150zł za zestaw 2 siłownikow, sterownika i centralki z 2 pilotami takimi jak są na zdjęciu.
[ Dodano: Wto Kwi 06, 2010 22:15 ]
tylko zamontowane troszkę inaczej niz na ostatnim zdjeciu bo to bylo przeznaczone do starszych kaset zamka. ja mialem juz taka trochę dłuższą
maadziorrekk - 7 Kwi 2010, 21:21
A wiesz może gdzie mogła bym kupić te części ?
BerciQ - 7 Kwi 2010, 21:52
maadziorrekk, które części?
maadziorrekk - 8 Kwi 2010, 13:57
Wszystkie potrzebne do wymiany zamka ? I zna ktoś może mechanika który mógł by to wymienić we Wrocławiu ?
BerciQ - 8 Kwi 2010, 17:34
do zamontowania centralnego masz wszystko w linku ze stig.pl, natomiast zeby wymienic caly zamek to musisz miec jeszcze kasete zamka i moze linke.
maadziorrekk - 12 Kwi 2010, 13:07
Dziękuję za pomoc.
Mam jeszcze jedno pytanie, na razie nie mam kasy na centralny zamek, więc gdzie mogła bym kupić zwykłe zamki ?? Sprawdzałam na allegro, ale tam nie mają do mojej fiesty (93r.). Była bym wdzięczna jeżeli ktoś podał by mi jakąś stronę z zamkami.
pucio2 - 12 Kwi 2010, 13:27
maadziorrekk: należy rozumieć, że masz wyrobiony kluczyk i stąd wnioskujesz, ze trzeba wymienić ten element zamka, w który kluczyk się wkłada, bo występują problemy z otwieraniem bądź zamykaniem drzwi?
[ Dodano: Pon Kwi 12, 2010 13:34 ]
maadziorrekk: Zapytaj może tu:
http://www.zamkidoaut.pl/...-kluczykow.html
maadziorrekk - 12 Kwi 2010, 22:55
No właśnie o to chodzi, że kluczyk jest w dobrym stanie, tylko zamki poszly. Zapadki są powycierane i w zamku też jest coś uszkodzone. W tamtym punkcie byłam co link wysłałeś tam mi mogą naprawić, ale nie zapewniają, że będzie działać, a kase i tak będzie trzeba wyłożyć. Wole kupić nowe zamki.
Fornal - 14 Kwi 2010, 11:11
Najlepszym wyjściem dla fordów z tych roczników (okrągły kluczyk) są centalne zamki. Madziorekk jeśli nie chcesz wykładać kasy na centalny to najtańszym sposobem jest regeneracja starej wkładki, kosztuje chyba z 35, możesz to zrobić chyba w każdym miejscu gdzie dorabiają klucze, a jak jesteś z Wrocławia to na pewno nie będziesz miała z tym kłopotu. Ewentualnie kupno nowej wkładki ale chyba będzie to droższa sprawa, no i kluczyk będzie inny, używanej bym nie polecał kupować, bo pewnie i tak niedługo się wyrobi. W mojej fieście zaraz po kupnie (ponad 5 lat temu) regenerowałem wkłądkę i chodzi bez zarzutu do dzis.
maadziorrekk - 16 Kwi 2010, 10:18
Dziękuję za pomoc
|
|