Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Przegrzewa się

Polarny - 18 Lut 2010, 23:16
Temat postu: [MK3] Przegrzewa się
Mam problem z maleństwem żony - Ford Fiesta 1.4 (54 kW, 1994). Otóż autko przy jedzie poza miastem trzyma pięknie temperaturę i ani ona drgnie (w sensie jest poprawna, w połowie napisu normal).

Niestety gdy jeździ się po mieście, to maleństwo przegrzewa się. Wystarczy niewielki korek i temperatura szybko idzie do góry. Potrafi czasami dojść do N w napisie normal. Oczywiście włącza sie wentylator i temperatura spada. Problem w tym, że mamy przecież zimę. Co będzie, gdy pojawią sie upały w stylu +30*C?

Napiszcie proszę jak to u Was wygląda. Najlepiej gdyby ktoś kto ma silnik 1.4 napisał (może być też 1.6, bo ponoć te silniki niewiele się różniły). Nawet jeżeli macie silniki 1.1 i 1.3 to także napiszcie jak sprawuje się Wam temperatura w mieści (najlepiej w korkach).

Aha, by nie było - przeszukałem forum i nic pomocnego nie znalazłem. Termostat nówka (czyli wykluczone, że np. zamknął się i nie chce się otworzyć).

JoeMix - 18 Lut 2010, 23:35

Polarny napisał/a:
Oczywiście włącza sie wentylator i temperatura spada. Problem w tym, że mamy przecież zimę. Co będzie, gdy pojawią sie upały w stylu +30*C?
Jeśli wszystko jest OK, to nic nie będzie, znaczy będzie tak samo...

1,4 czy 1,6 nie ma co porównywać do 1,1 czy 1,3,,,

luk-90 - 19 Lut 2010, 07:53

Co prawda mam 1.3, ale po wymianie termostatu temperatura bez włączonego ogrzewania oscyluje na literce O(NORMAL) i uważam to za zupełnie normalne