|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Sprawdzanie wiązki od sondy lambda
cypis290 - 4 Lut 2010, 17:49 Temat postu: [MK3] Sprawdzanie wiązki od sondy lambda Chciałbym prosić o instrukcje jak samodzielnie sprawdzić wiązkę przewodów podłączeniowych do sondy lambda. Umiem obsługiwać miernik, ale o elektryce samochodowej nie mam praktycznie żadnego pojęcia. Proszę o łopatologiczny opis jak się za to zabrać. Mój problem polega na tym ,że nie mam napięcia we wtyczce od sondy. Sprawdziłem bezpiecznik i był spalony więc go wymieniłem, a napięcia nadal nie ma.
JoeMix - 5 Lut 2010, 07:43
Nie masz podgrzewania tak? Musisz znaleźć w/g schematu drugi koniec przewodów i sprawdzić czy tam jest napięcie - jak tam jest to walnięta wiązka po drodze na drugi koniec,,,
cypis290 - 5 Lut 2010, 10:53
Tak nie mam grzania, a na schematach elektrycznych się zbytnio nie znam. Jak to fizycznie będzie wyglądało ? Raczej takiej gotowej recepty oczekuje. Wiem ze dwa kabelki sygnałowe z sondy idą do komputera, a reszty w ogóle ze schematu nie jarze. Mógłby mi ktoś naświetlić gdzie tego drugiego końca przewodów należy szukać?
bidżej - 5 Lut 2010, 11:25
dobrze sprawdziłeś to grzanie? ono ma działać chyba tylko na zimnym, uruchomionym silniku. powinno się wtedy pojawić napięcie między brązowym a czarno-czerwonym przewodem we wtyczce sondy od strony wiązki...
cypis290 - 5 Lut 2010, 12:29
Nie ma napięcia ani na zimnym, ani na ciepłym silniku, nie ma gdy odpalony silnik, nie ma gdy przekręcony jest tylko zapłon. Sprawdzam po stronie wiązki. Co mogę dalej zrobić?
|
|