|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK6] Du¿y przep³yw p³ynu ch³odz±cego do zbiorniczka wyrówna
jurek - 30 Sty 2010, 19:45 Temat postu: [MK6] Du¿y przep³yw p³ynu ch³odz±cego do zbiorniczka wyrówna Mk6 silnik 1.25 16v (duratec).
Ju¿ przy ¶rednich obrotach(zimny jak i nagrzany silnik) przelewa siê du¿y strumieñ p³ynu do zbiorniczka poprzez górny cienki przewód dochodz±cy z g³owicy. P³ynu nie ubywa, ch³odzenie jak i ogrzewanie w normie.
Dla porównania sprawdza³em w focusie 1.4 16v zetec, wiêc nawet przy du¿ych obrotach nie przelewa siê nawet kropla p³ynu –czy mam siê martwiæ?
Dalsza niewiadoma to wska¼nik temp. P³ynu - na zimnym silniku jest na dolej kresce czyli minimum, a po paru minutach pracy silnika od razu skacze na ¶rodek skali w okolice litery O
Dalej ju¿ siê nie podnosi, nawet wtedy kiedy w³±czy siê elektrowentylator
Kod: | Klubowiczu, pamiêtaj o tagowaniu tematów ;-)
- trzeci |
JoeMix - 30 Sty 2010, 21:32
1) Dwie fiesty 2 takie same silniki wiêc i uk³ad ch³odzenia identylko - w jednym siê PO OTWARCIU termostatu przelewa przez zbiorniczek jak piszesz, w drugim nic,,,
2) W pracy mieli¶my T5 i by³o podobnie,,,
Parzych - 30 Sty 2010, 22:05
jurek napisa³/a: | Ju¿ przy ¶rednich obrotach(zimny jak i nagrzany silnik) przelewa siê du¿y strumieñ p³ynu do zbiorniczka poprzez górny cienki przewód dochodz±cy z g³owicy. P³ynu nie ubywa, ch³odzenie jak i ogrzewanie w normie. | Mam tak samo, a przy wy¿szych obrotach to siê wir robi w zbiorniczku... Mi to nie przeszkadza... pP w swojej ST te¿ tak mia³... jurek napisa³/a: | wska¼nik temp. P³ynu - na zimnym silniku jest na dolej kresce czyli minimum, a po paru minutach pracy silnika od razu skacze na ¶rodek skali w okolice litery O
Dalej ju¿ siê nie podnosi, nawet wtedy kiedy w³±czy siê elektrowentylator | Mam podobnie ale podnosi siê stopniowo do po³owy skali (ok 80*C), i nie narzekam...
jurek - 31 Sty 2010, 11:46
No to jestem spokojny je¿eli nie tylko w moim zbiorniczku jest taki natrysk. Ja bardziej my¶la³em, ze jest to zwi±zane z dodatkowym obiegiem p³ynu na podgrzewanie parownika gazu, ale w takim przypadku zale¿ne jest to od konstrukcji g³owicy silnika.
Co do wska¼nika temp. p³ynu to bardziej mi zale¿y na wykrywaniu przy jakiej temp. prze³±cza z benzyny na gaz
[ Dodano: Nie Sty 31, 2010 13:17 ]
Przy temacie wska¼nika temperatury muszê zadaæ jeszcze pytanie:
Czy je¿eli nie zupe³nie sprawny jest czujnik temperatury, to czy odczyt sterownika nie jest zafa³szowany i z kolei ten nie podaje z³ych danych do sterowania prac± silnika
[ Dodano: Nie Sty 31, 2010 13:25 ]
JoeMix napisa³/a: | 1) Dwie fiesty 2 takie same silniki wiêc i uk³ad ch³odzenia identylko - w jednym siê PO OTWARCIU termostatu przelewa przez zbiorniczek jak piszesz, w drugim nic,,,
2) W pracy mieli¶my T5 i by³o podobnie,,, |
Rozumiem, ze sugerujesz i¿ silnik focusa by³ jeszcze niedogrzany albo mia³ zapieczony termostat. Je¿eli tak to tylko druga opcja
|
|