|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Jak wymienić amortyzator przedni
luk-90 - 18 Sty 2010, 15:29 Temat postu: [MK3] Jak wymienić amortyzator przedni Przydałoby Mi się jakieś info, jak wymienić amortyzatory przednie, co robić krok po kroku.
Kod: | Proszę pamiętać o tagowaniu tematów.
- trzeci |
JoeMix - 18 Sty 2010, 17:00
Generalnie z przodu jest kolumna bardzo podobna do tej z tyłu,,, więc po przeczytaniu poradnika na tył, średnio pojęty domorosły mechanik powinien złapać jak wymienić przód - jedynie co trzeba to pamiętać co i jak jest poskładane (kolejność) rzeczy w kolumnie,,,
Marcinowaty - 18 Sty 2010, 23:29
Jeżeli ktoś zadaje takie pytanie to nie wie jak ściągnąć sworzeń wahacza i końcówkę kierowniczą. A tym to się głównie rożni od tyłu.
JoeMix - 19 Sty 2010, 06:39
A po co to chcesz ściągać do wymiany kolumny, nie idzie jej odkręcić od zwrotnicy zamontowanej na auto,,, idzie, bo kiedyś u mnie na podwórku w warunkach polowych przekładaliśmy,,, tam jest chyba 1 śruba plus jakaś brecha na rozsunięcie tego zacisku w którym siedzi amor.
luk-90 - 19 Sty 2010, 10:29
właśnie mi rozchodzi się o dół kolumny, bo tam jest amor jest do zwrotnicy przykręcony i jeszcze na jakieś śruby, w ksiazce serwisowej wyczytalem, że trzeba sciągać zacisk hamulcowy i troche złupiałem
bidżej - 19 Sty 2010, 11:40
nawet jeśli trzeba ściągnąć zacisk, to to są 2 śruby "13", powieszasz zacisk i heja dalej.
luk-90 - 19 Sty 2010, 11:45
jak sie ciut cieplej zrobi, to trzeba będzie się zabrać za to
JoeMix - 19 Sty 2010, 12:57
Amor w zwrotnicy siedzi w takim uchwycie i jest ściśnięty śrubą (jakby taka obejma na amor to jest), jak się uda odkręcić bez zdejmowania zacisku to nie trzeba go zdejmować, wyjmujesz śruby, jakimś łomem (narzędzie specjalne ford coś tam) rozszerzasz obejmę i amorek wychodzi do góry,,,
drjanusz - 19 Sty 2010, 21:30
luk-90, Podjedź do mnie to Ci pokaże na częściach jak i co trzeba-adres znasz
|
|