|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Pytanie o linke sprzegła.
pablon - 8 Sty 2010, 20:29 Temat postu: [MK3] Pytanie o linke sprzegła. Dzisaj coś mi zaswitao aby sprawdzic nacag linki sprzegła tą koło łapy na skrzyni. Chwiciłem palcem linke sprzegła i odcignołem ja do góry na ok 2cm bez problemów. czy to jest normalne ze linke mozna tak wycagnac?. Od roku tez mam problem z pedałem, czasami nie łapie pierwszego ząbka. Pozdrawiam forumowiczów
Seb0l - 8 Sty 2010, 21:21
Normalne - ciągnąłeś za linkę przy skrzyni - pedał sprzęgła szedł w górę. A z tym "niełapaniem" sprzęgła - do wymiany półksiężyc, samoregulator sprzęgła.
diodalodz - 8 Sty 2010, 21:43
Cytat: | Normalne - ciągnąłeś za linkę przy skrzyni - pedał sprzęgła szedł w górę. A z tym "niełapaniem" sprzęgła - do wymiany półksiężyc, samoregulator sprzęgła. |
Prawie tak . ale pedał nie idzie do góry tylko przesuwa się duży półksiężyc w pedale bo on ma w sobie sprężynę .
Zestaw naprawczy to 2 części zapadka i półksiężyc .
pablon - 8 Sty 2010, 22:23
Dzieki, linka sie chowała, spreżynka działa. Czy ten padajacy regulator ma wpływ na rozsprzeglanie?. Nie wiem czy wychyla sie łapa w położenie maksymalne.
diodalodz - 8 Sty 2010, 22:41
tak . ale na zasprzęglanie a nie rozsprzęglanie Bo nie masz pełnego sprzęgła
pablon - 9 Sty 2010, 10:48
nO TAK ALE MI CHODZI CZY DOBRZE SIE ŁAPA WYCHYLA, LINKA MOZE SIE WYCAGNAC. JESLI DOBRZE ROZUMIEM TO CO NAPISAŁEŚ< TO WCISKAJAC SPRZEGŁO SIE ZASPRZEGLA A PUSZCZAJAC SIE ROZSPRZEGLA
JoeMix - 9 Sty 2010, 11:02
Jak masz zrypany samoregulator to nie będzie Ci do końca rozłączać napędu... na dłuższa metę skrzynia dostanie w zad,,,
grzesiek09873 - 9 Sty 2010, 11:24
a mi pękła ta sprężyna co jest w pedale sprzęgła.. można dokupić samą czy trzeba nie..co radzicie..??
JoeMix - 9 Sty 2010, 12:01
Nie działa sprężyna nie działa samo regulator,,, to jak kojarzę nie jest drogi element,,, a jak nie to na szrot,,,
bidżej - 9 Sty 2010, 12:20
to ja się podczepię. zmieniając biegi od 1 do 3 i spowrotem słychać klikanie samoregulatora, czasem jest strzał i pedał leci w podłogę. mam wtedy chyba częściowe wysprzęglenie, bo bieg można wyjąć, ale przy podniesieniu nogi sprzęgło łapie prawie natychmiast. przy biegach 3 do 5 i spowrotem zero problemów. sprzęgło się nie ślizga. zaglądałem do samoregulatora - sprężynka która tam siedzi jest zupełnie nie naprężona, wręcz przeciwnie - jest tak ściśnięta że aż pofalowana
pytanie: docisk czy samoregulator? może linka? mam już kompletne sprzęgło i nowe zębatki. póki co na zabawy ze sprzęgłem nie ma szans (zimno) i nie wiem czy jest sens wymieniać same półksiężyce - jeśli miałoby to być na nic, to szkoda ząbków...
JoeMix - 9 Sty 2010, 12:52
Jak jest strzał na pedale to na 100% samoregulator przeskoczył,,, sprzęgło nie ma nic do tego który bieg włączasz - zawsze rozłącza tak samo
pablon - 9 Sty 2010, 14:11
Wsteczny mi wchodzi, podobno jak nie rozłancza sprzegła to wsteczny nie wskakuje. Wyglda ze linka bierze dobrze.
JoeMix - 9 Sty 2010, 14:34
Powiedzmy że sprzęgło rozłącza już po minimalnym naciśnięciu na pedał,,, a wsteczny zacznie zgrzytać jak pedał będzie w podłodze a sprzęgło nie rozłączy,,, czyli zgrzytający wsteczny to już ostatni gwizdek na wyminę i naprawę,,,
pablon - 27 Sty 2010, 21:42
Jakie najtansze sprzeło kompletne kupić, tanie bo nie planuje jezdzic w nieskonczonosc moja fiestą. 4Max 295, valeo 273, czy sasch 296?.
diodalodz - 28 Sty 2010, 03:25
valeo
|
|