Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK6] problem ze skrzynia biegow

danieljacub - 25 Gru 2009, 17:05
Temat postu: [MK6] problem ze skrzynia biegow
mam fieste 2004 rok 1,3 pojawil mi sie problem po odpaleniu auta nie mozna wrzucic 1,2 lub wstecznego biegu dopiero gdy silnik postoi na biegu jalowym ok 20 sek biegi dzialaja bez problemow dzieje sie tak po kazdym dluzszym postoju prosze o jakies rady z gory dziekuje
Maki - 25 Gru 2009, 17:29

Tego raczej nikt Ci nie powie bo to prawdopodobnie coś w skrzyni. Może synchronizatory.
danieljacub - 25 Gru 2009, 17:35

czyli pozostaje serwis :sad:
Maki - 25 Gru 2009, 17:42

tak
danieljacub - 25 Gru 2009, 17:50

fajnie jak sie skrzynia sypie po 50000 tys kilometrow :-)
ale tak jeszcze mysle ze gdyby to byly synchronizatory to bylby caly czas ten problem a dzieje sie to tylko po pierwszym uruchumieniu silnika i nawet zgrzytow zadnych niema

kuba87 - 25 Gru 2009, 18:23

sprawdz poziom oleju a gdyby to były synchronizatory to by skrzynia zgrzytała i przy wrzucaniu biegow dzwignia by Ci charakterystycznie drzała
Maki - 25 Gru 2009, 19:19

Bywa i tak że po 50tys. coś się sypie. Może na dzień dobry sprawdź poziom oleju. Bo jeśli jest ok to druga sprawa to drążki zmiany biegów. Innej rzeczy raczej nie ma co mógł byś sprawdzić.
JoeMix - 25 Gru 2009, 20:12
Temat postu: Re: problem ze skrzynia biegow
danieljacub napisał/a:
mam fieste 2004 rok 1,3 pojawil mi sie problem po odpaleniu auta nie mozna wrzucic 1,2 lub wstecznego biegu dopiero gdy silnik postoi na biegu jalowym ok 20 sek biegi dzialaja bez problemow dzieje sie tak po kazdym dluzszym postoju prosze o jakies rady z gory dziekuje
Teraz się pojawił problem - coś za/przymarza,,, jak zniknie kiedy przestanie być mroźno będziesz miał pewność że to to właśnie :P ,,,ja przez kilka dni gdzie z rana było po -15 miałem do dyspozycji tylko 5 i R :(
danieljacub - 25 Gru 2009, 21:12

Cytat:
Teraz się pojawił problem - coś za/przymarza,,, jak zniknie kiedy przestanie być mroźno będziesz miał pewność że to to właśnie :P ,,,ja przez kilka dni gdzie z rana było po -15 miałem do dyspozycji tylko 5 i R :(

ta ewentualnosc wykluczam problem pojawil sie po z\mrozach temp.ok+10

diodalodz - 28 Gru 2009, 18:55

hm ta skrzynia jest dość pokomplikowana . Ale moim zdaniem problem jest w linkach idących od zabieraka na przód skrzyni . Robiłem co prawda jedną taka skrzynie i niestety się zatarła bo właściciel spadł z trasy i ukruszył kawałek skrzyni przez co wyleciał olej .
Synchronizatory i sprzęgło można eliminować na biegu .
Awaria musi być między drązkiem a skrzynią , bo w skrzyni za bardzo nie mogło nic polecieć bo nie było by reszty biegów , albo którejś pary .