|   | 
								Forum FiestaKlubPolska -
  | 
								  | 

Silniki diesla - [MK7] 1,8D Podgrzewacz paliwa 

shyfx - 17 Gru 2009,  16:37 Temat postu: [MK7] 1,8D Podgrzewacz paliwa Witam jak zapewne większość z was mam problemy z porannym odpaleniem fofi,

moje pytanie jest następujące czy podgrzewacz paliwa może coś w tym pomóc ?, jak kupiłem był on odłączony, po sprawdzeniu okazał się niesprawny.

Czy jest sens kupowania nowego (koszt ok. 50zł ) ?? czy może lepiej darować sobie i zacząć oszczędzać na nowe świece ?   
												 kamil wolski - 17 Gru 2009,  23:40
  Najlepiej wymienić wszystkie wężyki pod maską na przezroczyste, i wszelkie szybkozłączki wyeliminować, zastępując je opaskami zaciskowymi. Podgrzewacz paliwa out. 

Pierwsza rzecz którą robi się po nabyciu Mondeo, jak i również pokrewnych    Eliminuje to większość miejsc gdzie może się autko zapowietrzać, a dodatkowo, wąż przezroczysty umożliwia optyczną, ewentualną kontrolę, czy w paliwie znajdują się bąble powietrza. 

A jeśli świece tak czy siak może trzeba wymienić. Sprawdź je.
												 darkadiusz287 - 18 Gru 2009,  08:18
  Usunięcie podgrzewacza paliwa faktycznie pomoże, czy to tylko zabieg profilaktyczny?(ktoś go tam zamontował więc chyba ma on spełniać jakąś funkcje).

I czy ewentualne zastąpienie podgzrewacza zaworek zwrotnym zapobiegnie się cofaniu paliwa? (czy to tylko niepotrzebny wydatek??)
												 kamil wolski - 18 Gru 2009,  12:09

| darkadiusz287 napisał/a: | 	 		  Usunięcie podgrzewacza paliwa faktycznie pomoże, czy to tylko zabieg profilaktyczny?(ktoś go tam zamontował więc chyba ma on spełniać jakąś funkcje).

I czy ewentualne zastąpienie podgzrewacza zaworek zwrotnym zapobiegnie się cofaniu paliwa? (czy to tylko niepotrzebny wydatek??) | 	  

Ktoś to zamontował, przed filtrem paliwa, nie myśląc. Bo wystarczy chwila, by całość zalepiła się syfem z baku. 

Usuwając podgrzewacz, warto usunąć, o ile masz, starą pompkę ręczną. Na allegro można zakupić duże gruszki z wbudowanym zaworkiem zwrotnym, przydatne przy odpowietrzaniu.
												 ramses123 - 19 Gru 2009,  18:25
  Witam !

Kontynując moje ulepszanie fabryki, wymontowałem dziś podgrzewacz paliwa    Co więcej zastąpiłem przewody plastikowe wężykami gumowymi, bo tak radzicie. Jeszcze jakieś przydatne rady co do ulepszenia diesla ? Chętnie będę się w to bawił dalej póki mam wolne    

p.s 

Jakie sa objawy nawalającej pąpy wtryskowej ?
												 komo - 19 Gru 2009,  21:12

| ramses123 napisał/a: | 	 		  p.s

Jakie sa objawy nawalającej pąpy wtryskowej ? | 	  

Objawów jest wiele np. nie odpalanie silnika ,nierównomierna praca silnika , dławienie się ,kopcenie ,bujanie na obrotach , szarpanie itp. 

opisz jakie masz objawy wtedy będzie można coś więcej powiedzieć  ponieważ możliwości jest wiele:-)
												 Miły - 19 Gru 2009,  22:35
  ja się zabiorę też za wymianę wężyków - powiedzcie jakie... albo najlepiej foto dajcie...
												 ramses123 - 20 Gru 2009,  09:50
  węzyk gumowy 2,5 metra średnica 8 chyba mm    i z 8 - q0 opasek uciskowych na 8- 16   i do roboty    

[ Dodano: Nie Gru 20, 2009 09:54 ]

| komo napisał/a: | 	 		  | Objawów jest wiele np. nie odpalanie silnika | 	  

całkowite ?
												 Miły - 20 Gru 2009,  19:39
  zwykły wąż gumowy taki jak do wody z marketu, czy jakiś specjalny musi być?
												 ramses123 - 21 Gru 2009,  01:42
  nie wgłębiałem się w szczegóły ale kupiłem go w sklepie motoryzacyjnym.
												 Tommur - 21 Gru 2009,  07:54

| Miły napisał/a: | 	 		  | zwykły wąż gumowy taki jak do wody z marketu, czy jakiś specjalny musi być | 	  

No raczej wąż do paliwa specjalny w motoryzacyjnym. Chyba 6-8zł/mb
												 deter - 21 Gru 2009,  15:33
  a ja mam takie pytanie jak sprawdzić czy ten nagrzewacz paliwa przed filtrem jest dobry?
												 kamil wolski - 21 Gru 2009,  16:59

| deter napisał/a: | 	 		  | a ja mam takie pytanie jak sprawdzić czy ten nagrzewacz paliwa przed filtrem jest dobry? | 	  

Po tyle latach myślę że śmiało możesz założyć że dobry nie jest    
												 ramses123 - 21 Gru 2009,  17:18
  jak masz przewody z gumy to możesz pomacać czy cieplejsze jest czy nie    

ale mój wywaliłem nie sprawdzając czy działa.

| 

|