Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK5] Znoszene przy dodawaniu gazu.

Freeman - 23 Lis 2009, 17:36
Temat postu: [MK5] Znoszene przy dodawaniu gazu.
Witam. Problem jest taki: przy dodawaniu gazu na biegach I,II,III ściąga na prawo (kierownice też), natomiast po puszczeniu gazu wraca spowrotem. Dodam, że w trakcie jazdy po puszczeniu kierownicy auto idzie równo. Co będzie przyczyną? Wahacz czy coś innego?

Kiedyś był gdzieś taki temat, ale już nie mogę go znaleść.

Miły - 23 Lis 2009, 17:42

mam dokładnie ten sam problem... doszedłem do przyczyny tak:
weź chwyć rękami koło przednie i poruszaj (jakbyś chciał skręcić koło rękami), to samo z drugim... jedno bedzie miało raczej luz... weź ściągnij to koło i zobacz tak samo... u mnie przyczyną jest, że prawe koło ma dość duży luz na drążku kierowniczym

Kadzax - 23 Lis 2009, 17:49

Przyczyn może być wiele: luz na wahaczu, wybite końcówki kierownicze, maglownica.
Spróbuj zamienić koła stronami...

bidżej - 23 Lis 2009, 18:39

otóż to, generalnie szukaj luzu w zawieszeniu - przy przyspieszaniu któreś koło (podejrzewam prawe) po prostu się przestawia i jedzie w bok.
Maki - 23 Lis 2009, 18:54

A ja obstawiam zużyty mechanizm różnicowy i blokuje ci jedną stronę i daje mu więcej mocy.
drjanusz - 23 Lis 2009, 18:58

U mnie takie objawy dawały wybite gumy wahacza ;-|
Freeman - 26 Lis 2009, 20:59

drjanusz napisał/a:
U mnie takie objawy dawały wybite gumy wahacza ;-|
i od tego zacznę, potem sprawdzę resztę.
JoeMix - 27 Lis 2009, 11:38

Kadzax napisał/a:
Spróbuj zamienić koła stronami...
I luz się przeniesie razem z kołem - to raczej ni to,,, wpierw szukaj luzów na stronie w która ściąga,,,
kamil wolski - 27 Lis 2009, 15:45

Miałem coś takiego przed wymiana wahacza ;) Koło jak podniesiesz auto na lewarku się nie rusza?