Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] problem z obrotami i odpalaniem!!!

grzes7411 - 10 Lis 2009, 00:07
Temat postu: [MK3] problem z obrotami i odpalaniem!!!
witam jestem posiadaczem fiesty 1.1 1990r gaznik Weber TLDM OSTATNIO MAM PROBLEM Z OBROTAMI A MIANOWICIE FALUJA SOBIE DZIWNIE NAWET NA GORACYM SILNIKU I NO WLASNIE ZASTANAWIAM SIE DLACZEGO NA GORACYM SILNIKU JAK ZGASZE SILNIK A PO CHWILI CHCE GO URUCHOMIC TO NIE LAPIE ODRAZU TYLKO ZA DRUGIM TRZECIM RAZEM:(CZY TO WINA LADOWANIE CZY MOZE UKLADU ZASILANIE??????????PROSZE WSZYSTKICH O RADE JESLI KTOS MA BADZ MIAL PODOBNE PROBLEMY!!!!!!!POZDRAWIAM WSZYSTKICH!!!

[ Dodano: Wto Lis 10, 2009 01:19 ]
jeszcze jedno czy wie ktos moze gdzie dostane pompe paliwa do takiej fieni to jest mechaniczna przeponowa pompa paliwa!!!

JoeMix - 10 Lis 2009, 08:19

Pompę dostaniesz - zdziwisz się - w sklepie motoryzacyjnym,,,
grzes7411 - 10 Lis 2009, 11:20

no wlasnie bylem juz w sklepach motory.i nie maja takiej pompy wiec co teraz??????????
dany_k24 - 10 Lis 2009, 13:19

Kolego krokowca przeczyść
bidżej - 10 Lis 2009, 13:36

dany_k24, nie ma takiego czegoś w silniku gaźnikowym :fox:
JoeMix - 10 Lis 2009, 15:43

grzes7411 napisał/a:
no wlasnie bylem juz w sklepach motory.i nie maja takiej pompy wiec co teraz??????????
Hmm,,, do fiesty z 80 idzie kupić pompę a do fiesty z 90 sa problemy,,, ;-|

Co się dzieje z twoją ze potrzebujesz wymienić?

[ Dodano: Wto Lis 10, 2009 15:48 ]
Pompa jest do załatwienie nowa za 65 zeta - jak coś to do mnie na PW

puan - 10 Lis 2009, 22:01

w sprawie pompy to proponuje allegro albo szrot...
grzes7411 - 11 Lis 2009, 21:22

nie no chlopaki jest masakra obroty skacza bierze wiecej paliwa podczas hamowania zapala sie kontrolka od ladowania i mruga od oleju nieraz bez dodania gazu nie odpali sama obroty za niskie a to dziwne bo na goracym silniku pokazuje 900obr/min tylko zgasze i zaraz po chwili odpale to juz sa duzo mniejsze:(nie wiem jak dla was ale dla mnie sa cztery mozliwosci;
-niesprawny alternator,
-cienki akumulator,
-rozrusznik do naprawy
-uklad zaplonowy(cewka zaplonowa,swiece,przewody wysokiego napiecia),
co myslicie o tym wszystkim?????????????????????????????

polo1976 - 11 Lis 2009, 23:16

dany_k24 napisał/a:
Kolego krokowca przeczyść

I od tego bym zaczął :)

bidżej - 11 Lis 2009, 23:44

ehhh... a ja bym najpierw doczytał:
grzes7411 napisał/a:
gaznik Weber TLDM

JoeMix - 12 Lis 2009, 06:54

Co ma alternator, akumulator, rozrusznik do pracy silnika,,, nie wiem, komplet przewody+świece bym wymienił,,, kolejna sprawa nie odpisałeś czemu chcesz wymieniać pompę, coś jest z nią nie tak? Może jest rypnięta i dziwnie podaje paliwo - stąd Twoje problemy
grzes7411 - 13 Lis 2009, 09:35

otoz alternator,akumulator badz rozrusznik dlatego ze nieraz po przekreceniu stacyjki trzy krotnie(auto powinno odpalic a przynajmniej rozrusznik powinien zaczac krecic)a tak panowie nie jest tak jakby nie bylo napiecia w aucie a auto wogole nie reaguje dopiero jak wylacze stacyjke zaczyna krecic a z ta pompa to napisze w niedziele bo ja musze sprawdzic:)
JoeMix - 13 Lis 2009, 11:33

Więc trzeba sprawdzić lądowanie, wyczyścić przewody (złącza) przy rozruszniku, alternatorze, klemy przy akumulatorze, sprawdzić połączenie ujemnej klemy z masa, z silnikiem... w sumie wtedy wypadało by zrobić pomiar napięcia ładowania,,,

Należało by się zakręcić koło sprawy dlaczego nie kręci - stacyjka? rozrusznik? - Nie kręci to znaczy przekręcasz na zapłon, włączasz starter,,, i?

grzes7411 - 14 Lis 2009, 00:02

no wlasnie przekrecam i nicccccc:(i dodam jeszcze ze nieraz na rozgrzanym silniku gdy jade dam na luz to auto zgasnie a zaraz po tym chce odpalic to idzie to ciezko bardzo malutkie obroty i sie dusi po chwili wskakuje na swoje obroty i gra co to moze byc od ladowania i zaplonu?
JoeMix - 14 Lis 2009, 08:41

I nic czyli - nie kręci nic nie słychać, słychać cykanie, słychać stukanie, słychać warkot,,, kręci ale wolno bardzo, kontrolki przygasają lub nie?
grzes7411 - 14 Lis 2009, 13:16

kontrolki sie pala a auto nie reaguje rozrusznik nie kreci dopiero jak wylacze zaplon poczekam chwilke i znow sprobuje to zalapie!!!!!!!!!
JoeMix - 14 Lis 2009, 13:35

Czyli może być problem se stacyjką, trzeb by rozpiąć kostkę i sprawdzić na krótko czy za każdym razem łapie,,,
kamil wolski - 14 Lis 2009, 14:55

Weź miernik w ręce i sprawdź ile ma akus na postoju a ile po odpaleniu. Ja miałem takie cyrki, myślałem też że rozrusznik, że może stacyjka, bo czasami po przekręceniu kluczyka nic się nie działo, a po chwile odpalał, skończyło się po miesiącu zniszczonym akumulatorem, po wymianie na nowy problemy zniknęły.
grzes7411 - 14 Lis 2009, 17:38

oki sprawdze to i dam znac tylko kupie sobie woltomierz!!!!!!!!!!