|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] Przy znacznym poborze pradu silnik gasnie
Kryś - 2 Lis 2009, 11:20 Temat postu: [MK4] Przy znacznym poborze pradu silnik gasnie Cześć. Witam wszystkich. Mam takie zapytanie. Od jakiegoś czasu zdarzało się, ze przy wlaczaeniu dlugich swiatel obroty zaczeły przez chwile falowac. Ogolnie nie przeszkadzalo tak bardzo, ale dzis rano (zimno) podszedlem do samochodu. Chcialem skrobac szyby, ale przed tym odpalilem auto i wlaczylem dmuchawe. Wtedy samochod mi zgasl. Sytuacja sie powtorzyla. Zauwazylem, ze jak uruchamiam jakies urzadzenie o znacznym poborze pradu to albo silnik mi gasnie, albo faluja obroty. Dzieje sie tak na zimnym silniku tylko.
Akumulator niedawno wymienialem na nowke - ladowanie w normie. Macie jakies pomysly??? Moze byc cos nie tak z alternatorem??? Pozdrawiam
JoeMix - 2 Lis 2009, 12:00
Tak, układy odpowiedzialne za wolne obroty nie działają jak trzeba, jak włączasz coś co prąd żre to alternator stawia duży opór i obroty silnika spadają, elektronika powinna zareagować i podnieść je do odpowiedniej wartości - u ciebie tak się nie dzieje. Opisy co i jak sprawdzić są już na forum.
diodalodz - 2 Lis 2009, 18:06
albo zawór bocznikujący albo przepływka .
Kryś - 2 Lis 2009, 20:34
co to jest zawór bocznikujący??? - Krokowiec??? Da sie sprawdzić czy przepływka jest walnieta???
P.S. Krokowca i przeplywke czyscilem. Mialem problemy z wolnymi obrotami. Szalaly mi, ale na zasadzie, ze na luzie podchodzily mi do 3k bez dodawania gazu. Po przeczyszczeniu ich objawy te ustapily. Wlasnie nie wiem jak sprawdzic czy przeplywka jest ok bo nie mam innej na podmiane.
diodalodz - 3 Lis 2009, 17:21
tylko interfejsem jak ktoś umie go obsługiwać .
|
|