Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] Problem z radiem i gniazdo zapalniczki

Sharnack - 29 Paź 2009, 15:50
Temat postu: [MK3] Problem z radiem i gniazdo zapalniczki
Witam
Mam pewien problem może ktoś będzie w stanie mi pomóc.

1 Sprawa dotyczy radia mianowicie radio działa ale zaczyna grac dopiero po włączeniu świateł. Czyli jak włączę światła postojowe w głośnikach pojawia się głos, inaczej radio jest włączone ale nic nie gra.

2. Maja Fieścina nie posiada gniazda zapalniczki nie widzę tez nigdzie kabelków gdzie można by taka zapalniczkę podłączyć i tu moje pytanie co i jak zrobić by takie gniazdo podłączyć.
Dzięki z góry za odpowiedź

JoeMix - 29 Paź 2009, 17:25

1. Radio jest pewnie źle podłączone,

2. Kupuje się przewód zasilający taki na 220V w podwójnej izolacji oraz bezpiecznik w oprawce, jeden przewód z kabla łączy się do ujemnej klemy, a drugi poprzez bezpiecznik (10A wystarczy) do dodatniej, kabel się ciągnie do wnętrza i podłącza odpowiednio pod zapalniczkę.

MARIUSZ.B - 29 Paź 2009, 18:24

Pewnie radio podłączone pod żarówkę podświetlania panelu wentylacji. Ludzie to mają pomysły :)
JoeMix - 29 Paź 2009, 19:19

Napisał: radio jest włączone ale nic nie gra - więc to nie to.
MARIUSZ.B - 29 Paź 2009, 19:23

Zależy czy dobrze opisał problem. Bo nie bardzo rozumiem jak światła mogą uruchamiać głośniki, nie mam pomysłu.
Sharnack - 29 Paź 2009, 19:40

Jeśli to coś da jutro mogę zrobić fotki kostek które są do radia podłączone. Może tam jest gdzieś problem.
Pawełos666 - 29 Paź 2009, 20:04

Proszę pana wg mnie pomyliłeś plus (podświetlenie radia z plus-em zasilającym radio) a tyle tu głów na forum się głowi... eh <8>
JoeMix - 29 Paź 2009, 20:05

Tak, sadzę że coś jest nie tak podpięte, i jak nie świecą się światła to w radiu się aktywuje wyciszanie. Nic innego mi nie przychodzi fo głowy jesli ono faktycznie jest włączone.
Pawełos666 - 29 Paź 2009, 20:09

Miernikiem wpinasz sie w kostke wlaczasz wylaczasz swiatla i mierzysz napiecia, glownie jakie jest napięcie na zasilaniu radia po włączeniu świateł. Dobra kolego Twoje radio caly czas jest zasilane ale tylko podswietlenie z "plusa zasilania", a z "plusa podswietlenia(pojawiajacego sie w momencie wlaczenia swiatel" zasilany uklad radia w momencie nawet gdy radio jest na "ON" dopoki swiatel nie wlaczysz to nie gra i nie wkrecaj walkow ze ono gra... tylko Ci sie wydaje, to tyle, wylukaj dwa plusy i zamien je kolejnoscia, temat do zamkniecia