|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Dużo pali - co sprawdzić?
Kuleczka - 27 Paź 2009, 12:03 Temat postu: [MK3] Dużo pali - co sprawdzić? Cześć mam takie pytanie bo mam fieste 1.1 na wtrysku i spalanie wynosi ok 8 na mieście i na trasie koło 7 litrów co wydaje mi się trochę duże jak znajomej przy takim samym silniku pali koło 5 litrów na trasie a przecież nie mam ciężkiej nogi i staram się utrzymywać stała prędkość czyli 90-80na trasie a pomimo tego dużo pali. I teraz jak to sobie samemu zdiagnozować za pomocą multimetru? Jak sprawdzić sondę za pomocą tego narzędzia? Wiem jeszcze że winny może być czujnik temperatury? Map sensor? Czujnik położenie przepustnicy? I co jeszcze może się przyczynić do wysokiego spalania? Oprócz świec oczywiście bo są nowe jak i przewody i filtr powietrza. Proszę o opisanie co zdiagnozować krok po kroku?
bidżej - 27 Paź 2009, 12:26
przy pogodzie takiej jak obecnie (mokro i zimno) spalanie bez tragedii.
na wszelki wypadek możesz zrobić samodiagnostykę sterownika (www.fiesta.abla.piwko.pl).
Kuleczka - 27 Paź 2009, 12:55
A tobie ile pali? Bo widzę że masz tą samą kosiarke. I jeszcze jedno czy te silniki kiedy są zimne to palą więcej?
bidżej - 27 Paź 2009, 13:00
możesz kliknąć obrazek ze średnim spalaniem to zobaczysz dokładnie. każdy silnik pali więcej kiedy jest zimny.
puan - 27 Paź 2009, 21:37
może być jeszcze winny termostat, częsta przyczyna wysokiego spalania. Mój 1,1 w cyklu mieszanym pali ok 6,5-7l. Słyszałem że na wysokie spalanie zimą pomaga karton na chłodnicy, ale nie wiem ile w tym prawdy
Kuleczka - 27 Paź 2009, 21:44
A w jaki sposób sprawdzić ten termostat? I najważniejsze gdzie on jest?
Freeman - 27 Paź 2009, 23:56
Kuleczka, pomimo, że jesteś już tutaj długo to za mało szukasz, a za dużo pytasz i chcesz gotowych odpowiedzi.
Termostat jest po prawej stronie silnika (patrząc od przodu) i dochodzi do niego taka niebieska wtyczka.
Duże spalanie może być spowodowane jego zacięciem w pozycji otwartej. Jeżeli niedługo po odpaleniu gruby górny wąż dochodzący do chłodnicy robi się ciepły to znaczy, że termostat do wymiany.
Kuleczka napisał/a: | Wiem jeszcze że winny może być czujnik temperatury | jeśli chodzi Ci o ten co pokazuje temp. na desce, to ze spalaniem nie ma on nic wspólnego.
Kuleczka - 28 Paź 2009, 07:12
Chodzi mi o czujnik temperatury który podaje informacje do silnika czy już jest rozgrzamy czy nie przez co jest większe spalanie bo sterownik podaje większą dawkę paliwa- jeśli wogóle jest taki czujnik. Termostat od chłodnicy jest ok
JoeMix - 28 Paź 2009, 07:12
Teraz, przy obecnych pogodach spalanie 7-8 litrów to nie jest dużo,,, trzeba pamiętać ze spalanie może się zmienić o +/-20% od normy silnika tylko ze względy na sposób jazdy. Czyli to samo auto palące średnio 10 litrów, przy innym kierowcy będzie palić 12 a przy innym 8.
Fiesta 1,1i w trasie 5 litrów - niemożliwe.
bidżej - 28 Paź 2009, 07:22
JoeMix napisał/a: | Fiesta 1,1i w trasie 5 litrów - niemożliwe. | A jednak myślę że osiągalne - mój rekord 5.3 ale można było jechać bardziej ekonomicznie
JoeMix - 28 Paź 2009, 09:15
bidżej, napisałem dość ogólnikowo, ja swoją zszedłem poniżej 5 litrów w trasie, ale to nie było: 90-80,,, tylko jakieś 60-70,,,
puan - 28 Paź 2009, 09:24
na spalanie mają też wpływ nie wyregulowane zawory. Może też to być przyczyna. Mi moja fiesta zimą paliła nawet koło 9l
Kuleczka - 28 Paź 2009, 11:23
A gdzie jest ten czujnik temp o którym wspominałam wcześniej? I jak sprawdzić sprawność sondy lambda za pomocą tego multimetru? Bo myślę że tak będzie łatwiej niż czytać kody z sterownika
JoeMix - 28 Paź 2009, 12:21
Czujnik jest wkręcony w spód kolektora dolotowego, sonda jest wkręcona w wydech - jak to pomierzyć jest już gdzieś na forum.
IMHO łatwiej chyba zczytać błędy niż to na piechotę po kolei sprawdzać,,,
Kuleczka - 28 Paź 2009, 14:26
Ja niemogę się połapać jak zczytać te kody. To znaczy wiem jak to się robi ale wydaje mi się łatwiejsze sprawdzenie poszczególnych czujników
bidżej - 28 Paź 2009, 16:22
to źle ci się wydaje
Marcinowaty - 28 Paź 2009, 18:03
JoeMix napisał/a: | Fiesta 1,1i w trasie 5 litrów - niemożliwe. |
A 1,3 i? Tyle mi spaliła latem w trasie prędkość 90 - 95km/h
A co do spalania to wymień sonde lambda, ale może pojedz najpier na kompa, albo sam sprawdz czy nie ma jakiegoś błędu np od sondy.
kovalek - 28 Paź 2009, 23:32
Co do spalania to różnie bywa. Moja Fiesta 1.1 na gaźniku spala średnio 6,5 litra w trasie i 7,5 w mieście. Zdażyło mi się raz iż spalanie w trasie wyniosło 4,5 litra. Sam nie mogłem uwierzyć i kilka razy liczyłem.. Jechałem z Gorzowa nad morze (około 200km), auto było zalane do pełna (aż się wylewało prawie) i w Pobierowe znów zatankowałem do pełna pod sam korek. Fakt iż był spory ruch na drodze i cały czas jechałem ze stałą prędkością 70-80km/h. Natomiast rekord w mieście to 10 litrów (krótkie trasy i cały czas zimny silnik).
Jak widać na powyższym przykładzie spalanie może się różnic o 100% w zależności od stylu jazdy.
kazio-n - 29 Paź 2009, 09:38
Właśnie takie spalanie jak dla silnika 1,1 czy 1,3 występuje w większych jednostkach np. w Oplu 1,6 Astra - przy prędkości const. 90km/h koledze spalił jak wyszło z obliczeń 5,8l PB95.
Przemas88 - 30 Paź 2009, 14:39
czy samodiagnostykę sterownika wg opisu Abla da się przeprowadzić w Xr2i w ten sam sposób?
mnie spalanie przy 1.6 EFI doprowadza do szału... co prawda odcinki nie najdłuższe i zimny silnik ale 15l/ 100km to chyba przegięcie... ?
MarcinekWE - 30 Paź 2009, 15:55
Cytat: | [MK3] Dużo pali - co sprawdzić?
|
sprawdzić czy w podeszwie buta nie ma mosiężnego odważnika albo cegły,
a tak na serio to styl jazdy, szybkie wrzucanie biegów+nie kręcenie silnika=może pomóc
|
|