Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK6] Jak odnależć przewod co idzie na kontrolkę ładowania

mareksr - 25 Paź 2009, 12:00
Temat postu: [MK6] Jak odnależć przewod co idzie na kontrolkę ładowania
Dodam ze chce zrobić podgrzewanie szyby przedniej zakupiłem przekaźnik od mondeo mk2 95BG 14512AA no i nie wiem gdzie się wpiąć najlepiej aby ten przekaźnik załączał szybę jak silnik pracuje.

Kierowałem się tematem z tego forum ale tamten temat dotyczył mk3 pisało tam żeby podłączyć się do przewodu co idzie na kontrolkę ładowania tylko jaki go odnaleźć w mk6?

MARIUSZ.B - 25 Paź 2009, 14:11

mareksr napisał/a:
Kierowałem się tematem z tego forum ale tamten temat dotyczył mk3 pisało tam żeby podłączyć się do przewodu co idzie na kontrolkę ładowania tylko jaki go odnaleźć w mk6?

Nie czytałem tamtego tematu ale jak dla mnie to trochę dziwne, co ma podgrzewanie przedniej szyby do kontrolki ładowania.
mareksr napisał/a:
chce zrobić podgrzewanie szyby przedniej zakupiłem przekaźnik od mondeo

A szybę masz ?

Ja bym podłączył to tak: włącznik w kabinie włącza przekaźnik, przekaźnik włącza ogrzewanie szyby.

JoeMix - 25 Paź 2009, 16:58

Przednia szyba żre prądu od cholery i oryginalnie nie da się jej załączyć jak silnik jest wyłączony. Jak bym założył zwykły czasowy (no taki jak był w mk2) tylko za zapłonem, bez warunkowania włączonego silnika.
Pawełos666 - 25 Paź 2009, 17:44

autor wątku, ale modzisz... :)
mareksr - 25 Paź 2009, 19:01

JoeMix napisał/a:
Przednia szyba żre prądu od cholery i oryginalnie nie da się jej załączyć jak silnik jest wyłączony. Jak bym założył zwykły czasowy (no taki jak był w mk2) tylko za zapłonem, bez warunkowania włączonego silnika.

Za zapłonem a konkretnie w które miejsce najlepiej jak by było jeszcze w skrzynce bezpieczników????

Oczywiście szyba podgrzewana zamontowana jest.

Pawełos666 - 25 Paź 2009, 20:17

Twoj wybor, w taki obwod ktory bedzie najmniej obciazony, gdzie bedzie mozna sie jeszcze podpiac i da rade z niego pociagnac pare A, ale zastosuj tez odpowiedni bezpiecznik dopinajac sie do obwodu, dowiedz sie jaki bezpiecznik zabezpiecza obwod do ktorego sie podpinasz, jak nie masz zielonego pojecia o elektryce, to glowy sobie nie zawracaj, bo sobie klopotu narobisz
JoeMix - 25 Paź 2009, 22:08

Przednia szyba żre prądu od cholery, z dodatniej klemy poprowadź grubawym przewodem zasilanie, bezpiecznik (dokładnie to 2 bo szyba jest dzielona na pół) możliwie blisko klemy akumulatora,,, a wyzwolenie przekaźnika to już skąd kolwiek może być bo to niewielkie prądy. Jak dobrze pamiętam to szybka ciągnie około 2x30A
mareksr - 26 Paź 2009, 20:54

JoeMix napisał/a:
Przednia szyba żre prądu od cholery, z dodatniej klemy poprowadź grubawym przewodem zasilanie, bezpiecznik (dokładnie to 2 bo szyba jest dzielona na pół) możliwie blisko klemy akumulatora,,, a wyzwolenie przekaźnika to już skąd kolwiek może być bo to niewielkie prądy. Jak dobrze pamiętam to szybka ciągnie około 2x30A

No właśnie mam tak zrobione tylko chciałbym podłączyć jeszcze to wyzwolenie przekażnika tak żeby się załączał przy zapalonym silniku no i niemoge wpaść na to skąd wziąść te 12v najlepiej i najłatwiej zeby było??

JoeMix - 26 Paź 2009, 21:15

A co chcesz żeby się zawsze włączała? Poszukaj przekaźnika pompy paliwa, ona pracuje jak silnik chodzi, jak zgaśnie to się zaraz wyłącza.
mareksr - 26 Paź 2009, 22:04

JoeMix napisał/a:
A co chcesz żeby się zawsze włączała? Poszukaj przekaźnika pompy paliwa, ona pracuje jak silnik chodzi, jak zgaśnie to się zaraz wyłącza.

Nie tylko zeby była możliwość włączenia jak silnik pracuje a nie dała sie uruchomić jak nie pracuje tylko o to mi chodzi Nie wiesz gdzie w mk6 bedzie przekażnik pompy paliwa ???

JoeMix - 28 Paź 2009, 10:09

Niestety, pewnie gdzieś przy bezpiecznikach, ale który to to nie wiem,