|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK6] Jak odnależć przewod co idzie na kontrolkę ładowania
mareksr - 25 Paź 2009, 12:00 Temat postu: [MK6] Jak odnależć przewod co idzie na kontrolkę ładowania Dodam ze chce zrobić podgrzewanie szyby przedniej zakupiłem przekaźnik od mondeo mk2 95BG 14512AA no i nie wiem gdzie się wpiąć najlepiej aby ten przekaźnik załączał szybę jak silnik pracuje.
Kierowałem się tematem z tego forum ale tamten temat dotyczył mk3 pisało tam żeby podłączyć się do przewodu co idzie na kontrolkę ładowania tylko jaki go odnaleźć w mk6?
MARIUSZ.B - 25 Paź 2009, 14:11
mareksr napisał/a: | Kierowałem się tematem z tego forum ale tamten temat dotyczył mk3 pisało tam żeby podłączyć się do przewodu co idzie na kontrolkę ładowania tylko jaki go odnaleźć w mk6? |
Nie czytałem tamtego tematu ale jak dla mnie to trochę dziwne, co ma podgrzewanie przedniej szyby do kontrolki ładowania.
mareksr napisał/a: | chce zrobić podgrzewanie szyby przedniej zakupiłem przekaźnik od mondeo |
A szybę masz ?
Ja bym podłączył to tak: włącznik w kabinie włącza przekaźnik, przekaźnik włącza ogrzewanie szyby.
JoeMix - 25 Paź 2009, 16:58
Przednia szyba żre prądu od cholery i oryginalnie nie da się jej załączyć jak silnik jest wyłączony. Jak bym założył zwykły czasowy (no taki jak był w mk2) tylko za zapłonem, bez warunkowania włączonego silnika.
Pawełos666 - 25 Paź 2009, 17:44
autor wątku, ale modzisz...
mareksr - 25 Paź 2009, 19:01
JoeMix napisał/a: | Przednia szyba żre prądu od cholery i oryginalnie nie da się jej załączyć jak silnik jest wyłączony. Jak bym założył zwykły czasowy (no taki jak był w mk2) tylko za zapłonem, bez warunkowania włączonego silnika. |
Za zapłonem a konkretnie w które miejsce najlepiej jak by było jeszcze w skrzynce bezpieczników????
Oczywiście szyba podgrzewana zamontowana jest.
Pawełos666 - 25 Paź 2009, 20:17
Twoj wybor, w taki obwod ktory bedzie najmniej obciazony, gdzie bedzie mozna sie jeszcze podpiac i da rade z niego pociagnac pare A, ale zastosuj tez odpowiedni bezpiecznik dopinajac sie do obwodu, dowiedz sie jaki bezpiecznik zabezpiecza obwod do ktorego sie podpinasz, jak nie masz zielonego pojecia o elektryce, to glowy sobie nie zawracaj, bo sobie klopotu narobisz
JoeMix - 25 Paź 2009, 22:08
Przednia szyba żre prądu od cholery, z dodatniej klemy poprowadź grubawym przewodem zasilanie, bezpiecznik (dokładnie to 2 bo szyba jest dzielona na pół) możliwie blisko klemy akumulatora,,, a wyzwolenie przekaźnika to już skąd kolwiek może być bo to niewielkie prądy. Jak dobrze pamiętam to szybka ciągnie około 2x30A
mareksr - 26 Paź 2009, 20:54
JoeMix napisał/a: | Przednia szyba żre prądu od cholery, z dodatniej klemy poprowadź grubawym przewodem zasilanie, bezpiecznik (dokładnie to 2 bo szyba jest dzielona na pół) możliwie blisko klemy akumulatora,,, a wyzwolenie przekaźnika to już skąd kolwiek może być bo to niewielkie prądy. Jak dobrze pamiętam to szybka ciągnie około 2x30A |
No właśnie mam tak zrobione tylko chciałbym podłączyć jeszcze to wyzwolenie przekażnika tak żeby się załączał przy zapalonym silniku no i niemoge wpaść na to skąd wziąść te 12v najlepiej i najłatwiej zeby było??
JoeMix - 26 Paź 2009, 21:15
A co chcesz żeby się zawsze włączała? Poszukaj przekaźnika pompy paliwa, ona pracuje jak silnik chodzi, jak zgaśnie to się zaraz wyłącza.
mareksr - 26 Paź 2009, 22:04
JoeMix napisał/a: | A co chcesz żeby się zawsze włączała? Poszukaj przekaźnika pompy paliwa, ona pracuje jak silnik chodzi, jak zgaśnie to się zaraz wyłącza. |
Nie tylko zeby była możliwość włączenia jak silnik pracuje a nie dała sie uruchomić jak nie pracuje tylko o to mi chodzi Nie wiesz gdzie w mk6 bedzie przekażnik pompy paliwa ???
JoeMix - 28 Paź 2009, 10:09
Niestety, pewnie gdzieś przy bezpiecznikach, ale który to to nie wiem,
|
|