Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Rozrząd w 1.1

Maci3j18 - 20 Paź 2009, 19:11
Temat postu: [MK3] Rozrząd w 1.1
Witam. Posiadam fiestkę 1.1 rocznik 1991, chcialem sie dowiedziec kiedy wymieniać rozrząd. Przegladajac stare tematy przeczytałem ze razrządu w tych silnikach sie nie wymiena (tak to zrozumiałem). Więc zeby byc pewnym pytam sie Was drodzy forumowicze czy ten rozrząd sie wymienia, jesli tak to kiedy (mam przejechane 98tyś. km)
Maki - 20 Paź 2009, 19:23

Nie wymienia się. 98tys. to miała 100tys. temu.
fiestek - 20 Paź 2009, 19:23

<było> http://www.fiestaklubpols...cuch+rozrz%B1du
Kadzax - 21 Paź 2009, 13:41

Urozmaicenie postu:

98000km= 18,2 km na dzień.

Wiec dlaczego kolega Maki wyśmiewa się?

Chojnów to małe miasteczko więc nie ma gdzie nabijać km:P

mechcom - 21 Paź 2009, 13:57

Kadzax napisał/a:
98000km= 18,2 km na dzień.

Wiec dlaczego kolega Maki wyśmiewa się?

Chojnów to małe miasteczko więc nie ma gdzie nabijać km:P

hehe chyba nie myslisz ze od nowego tam jezdzi gy :rotfl:
a po 2 jak ktos kupił tyle lat temu nowy samochód to tez miał na bezyne i jezdził nią a nie ze stała :rotfl:

Kadzax - 21 Paź 2009, 16:24

Mnie najbardziej dziwi czemu niektóre fiesty i ogólnie fordy mają licznik tylko do 99999 i sie zeruje.
Potem przy kupnie nie wiadomo czy obrócił się raz czy też może dziewięć.
Być może konstruktorzy wyliczyli, że auta te wytrzymają max właśnie te 99999 :hahaha:

cinek2439 - 21 Paź 2009, 21:09

witam ma problem dzis zauwazylem ze z rury wydechowej cieknie woda podczas pacy silnika, olej zrobil sie jak mleko, wiec gdzies sie woda wydostaje do clindra i do ukladu smarowania, rozebralem silnik i wnioskuje ze to uszczelka pod glowica bo blok wyglada na caly.Chyba ze ktos ma pomysl co moze byc inna przyczyna tego ze woda sie dostala do oleju i cylindra, autko odpalalo ale nierowno chodzilo , i jeszcze jedno pytanie czy ktos wie z jaka sila dokrecac sruby mocujace glowice ile ustawic na kluczu dynamometrycznym??? i jakie maja byc luzy zaworowe.prosze o pomoc pozdrawiam ps moje autko to 1,1i 91rok

[ Dodano: Sro Paź 21, 2009 21:16 ]
jeszcze jedno co mnie zastanawai jak wyglada rozrzad w moim aucie??? czy ktos wie co ile sie o wymienia???z tego co sie orientuje to jest tam lancueszek ale niejestem pewny

Kadzax - 21 Paź 2009, 21:53

Przeszukaj forum, gdzieś jest kolejność dokręcania i moment.
mechcom - 21 Paź 2009, 21:55

cinek2439 napisał/a:
jeszcze jedno co mnie zastanawai jak wyglada rozrzad w moim aucie??? czy ktos wie co ile sie o wymienia???z tego co sie orientuje to jest tam lancueszek ale niejestem pewny

człowieku 6-7 postów wyzej masz napisane czytac nie umiesz ;-| gy

Maci3j18 - 21 Paź 2009, 22:04

Dzieki wielkie za info :ok:
A jeśli chodzi o przebieg to napewno ma 98tys :yes: auto nalezalo do mojego dziadka który jezdzil 3 razy w roku do lekarza, a tak stało w garazu :rotfl:

A mozecie mi jeszcze powiedziec jak to jest z rozrzadem w silniku 1.4 futura??

kazio-n - 22 Paź 2009, 09:03

Co do przebiegu to zawsze jestem sceptyczny - znajomy zakupił kiedyś VW Passat B5 z przebiegiem bagatela ok. 22 000 km. Przy okazji mycia samochodu znaleźliśmy naklejkę na słupku bocznych drzwi, że wymiana płynu i klocków odbyła się w Niemczech przy ok. 170 000 km. :hahaha:
BerciQ - 23 Paź 2009, 16:03

jak się nie mylę to silniki które maja łańcuch rozrządu mają metalową obudowę z boku silnika (z tej strony gdzie masz np. pasek klinowy), a samochody które mają pasek to obudowa rozrządu jest z plastiku. Ale jakby coś to niech to ktoś potwierdzi.
Kadzax - 24 Paź 2009, 22:49

Ciekawa teoria, ale może coś w tym być, bo wszystkie np. ople i bmw z łańcuchem, które widziałem miały metal.
marian - 25 Paź 2009, 06:42

Cytat:
jak się nie mylę to silniki które maja łańcuch rozrządu mają metalową obudowę z boku silnika (z tej strony gdzie masz np. pasek klinowy), a samochody które mają pasek to obudowa rozrządu jest z plastiku. Ale jakby coś to niech to ktoś potwierdzi.
jest tak dla tego że pasek chodzi na sucho a i w przypadku zerwania nie rozwali tej obudowy,a łańcuch pracuje w oleju a jakby pękł i by była obodowa z plastiku to by ją rozje....ale nie jest to regóła bo widziałem kiedyś w golfie 1 kumpla silnik 1.1 metalowa obudowe a był pasek,plastyk jest tańdzy i łatwiejszy w obróbce