| 

| 

|  | Forum FiestaKlubPolska - 
 |  |  Mechanika ogólna - Płyn do chłodnicy ?

Raven_PK - 11 Paź 2009,  13:43
 Temat postu: Płyn do chłodnicy ?
 Tak jak w temacie chodzi mi o płyn do chłodnicy nie wiem jaki jest najlepszy ?
  Dużo tych nowych wynalazków można spotkać ale który jest najlepszy (największa wydajność)?  .Wszyscy znajomi mówią mi kup borygo lub petrygo i tu drugie moje pytanie czym one sie różnią oprócz ceny i czy jest jakiś lepszy płyn od nich ??   Rkalitka - 11 Paź 2009,  14:48

ogólnie chodzi o to, że woda zwykła też jest dobra do chłodnicy i niczym się nie różni od płyny oprócz.....tego, że zimą zamarznie jeśli jej nie spuścisz na noc i rozsadzi silnik, a druga, że kanały w silniku korodują powodując przecieki z otworów technologicznych w bloku np.
 Ja ostatnio zalewałem płynem petrygo, bo jest popularny przez co tani i spełnia swoje właściwości, przynajmniej u mnie.
 Jeśli nie masz 150KM w swoim silniku 1,3 to chyba nie ma sensu szukać jakiegoś najnajnajcudniejdszego za milion złotych.....
 Peedro - 11 Paź 2009,  18:25

| Rkalitka napisał/a: |  	  | ogólnie chodzi o to, że woda zwykła też jest dobra do chłodnicy i niczym się nie różni od płyny oprócz. | 

ale oczywiście chodzi o destylowaną
   JoeMix - 11 Paź 2009,  20:05

Od chyba 10 lat używam koncentratu Shell'a płacąc 15-20 zeta za litr, mieszam z woda pól na pól, chociaż można i na samym koncentracie wtedy mamy chyba do bodajże -60, a można 1:4 też,,, w zależności jak niską temperaturę krzepnięcia chcemy uzyskać i/lub jak wysoką wrzenia choć tu jest różnica kilku stopni.
 Marcinowaty - 12 Paź 2009,  08:16

Polecam płyn Prestone
 Żółwik Tuptuś - 12 Paź 2009,  17:44

Jeeezuuu - kolejna dyskusja o niczym ( jak z olejami )

Zalej go najtańszym koncentratem i dopełnij wodą 1:1
 diodalodz - 13 Paź 2009,  23:48

| Żółwik Tuptuś napisał/a: |  	  | Zalej go najtańszym koncentratem i dopełnij wodą 1:1
 | 
 hehe płyn tesco wywołuje korozję aluminium
  przetestowałem . Ja polecam petrygo bo wszędzie je można kupić i jest umiarkowanie tanie   Marcinowaty - 5 Gru 2009,  20:23

Albo płyn Lotos. Polecam, bo używam
   Raven_PK - 6 Sty 2010,  18:22

zalałem borygo różowe... najpierw zlalem caly ten syf az gesto bylo tego  .Po zlaniu nalem w niego lity wody destylowanej i płukanki az stan wody wylanej pookolo 60km przejechanej drogi był do przyjęcia.  fiestke zalalem borygosem i nie dolewałem wody. teraz strzałka od miernika nie przekracza polowy   Ciapek - 8 Sty 2010,  09:58

Dzień dobry.

Ja używam koncentrat niebieski FEBI rozrobiony z wodą destylowaną 1:1.

22 zł za 1.5 litra koncentratu + koszt wody destylowanej.

Taki zestaw używany jest w kilku samochodach w rodzinie więc każdy każdemu może dolać w razie potrzeby.

[ Dodano: Sro Cze 23, 2010 14:55 ]
 Według katalogu na http://www.febi.com/pl/se...teller/esearch/ wychodzi mi, że powinien być (lub może być) płyn FEBI 02374 (żółty).

|  |