Forum FiestaKlubPolska -

Silniki diesla - [MK4] 1,8D

generalandrzej - 27 Wrz 2009, 14:27
Temat postu: [MK4] 1,8D
Fiesta MK4 1.8D 1998
Pojawił mi się dziwny problem w mojej fieścinie.
Powyżej 70km/h zaczyna dziwnie stukać, trzaskać huczeć itd. Do tego całym samochodem trzęsie i jeszcze do tego brakuje mu mocy = Vmax 110, a pod górę muszę wrzucać 4 nawet jadąc 80 :/:/.
Dziwne jest również to, że czasem problem występuje, a czasem jest spokój i nic się nie dzieje. Czasem ustaje podczas jazdy a potem znów się pojawia.
EGR zaślepiony.
Proszę o pomoc

megabajt - 29 Wrz 2009, 16:22

Kiedy było wymieniane sprzęgło?!

[ Dodano: Pią Paź 02, 2009 14:02 ]
Co z rozrządem?Czy czasem paski nie są uwalone olejem?Patrzyłeś pod osłonę?Czy jakiś paprak nie dotykał rozrządu?W jakim stanie jest pompa paliwowa?

generalandrzej - 3 Paź 2009, 16:33

hmmm znaczy się tak : wysprzęglik był wymieniany a docisk i tarcza były jeszcze w dość dobrym stanie i mechanik powiedział, że nie warto wymiemiać. Ale po wymianie wysprzęglika zauważyłem mały luz.
megabajt - 4 Paź 2009, 22:46

Sprzęgło wymienia się komplet, kiedy był wymieniany wysprzeglik, ile przed obecną sytuacja?
jonteczek - 5 Paź 2009, 06:42

a jak pracuje silnik w trakcie tego zdarzenia? przysłuchaj się... czy rechocze jak stary transit? dymi intensywnie na jakiś kolor?
generalandrzej - 12 Paź 2009, 16:27

dymić raczej nie dymi hmmm trudno stwierdzić w lusterku, znajomy mi mówił, że jak depnę to na czarno, ale dodał, że to i tak nic w porównaniu z niektórymi dieslami. wysprzęglik był wymieniany jakieś 2-3 tygodnie przed sytuacją.
ramses123 - 18 Paź 2009, 17:27

radziłbym sprawdzić filtr paliwa, ponieważ prawdopodobnie jest on zabrudzony na tyle że paliwo ma problemy z przepływem.