Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] Wymiana sprężyn a amortyzatory...

wwwojtek1 - 25 Sie 2009, 09:07
Temat postu: [MK4] Wymiana sprężyn a amortyzatory...
Witam...
Ponieważ od ostatniego czasu robię dziennie ~120km po kiepskiej jakości drogach, efektem tego są problemy z zawieszeniem przednim mojej Fiestki (MK4 1.25 16V 5D).

Stuków wprawdzie nie ma, ale auto ściąga na lewo i wyraźnie "siadł" lewy przód. Wygląda na to, że sprężyna jest bardziej ugięta i nieco bardziej skorodowana niż prawa. I tu leży najpewniej przyczyna ściągania. Końcówki drążków i łączniki stabilizatora nie stukają.

Więc trzeba by wymienić obie i teraz pytanie: czy wpłynie to przyśpieszenie zużycia amorków? Jakie są średnie koszty wymiany sprężyn z Waszego doświadczenia?

W marcu amortyzatory miały równo 83% sprawności na przeglądzie.
A ze względu na koszty chciałbym uniknąć ich wymiany. Bo nie dają objawów zużycia...

Wydaje mi się, że po założeniu nowych sprężyn amortyzator zostanie odciążony...
Przy okazji chcę wymienić końcówki drążków, łożyska górnego mocowania amortyzatora, geometrię i łożyska kół przednich).

W związku z faktem, ze koszty i tak będą duże, z nowych amortyzatorów muszę zrezygnować.

Doradźcie albo wyprowadźcie z błędu...
Dzięki z góry za pomoc.
Auto bardzo mi jest teraz potrzebne i muszę zadbać o jego sprawność techniczną...

arecki - 25 Sie 2009, 09:18

wwwojtek1, wymień same sprężyny, po co sobie głowę zawracasz amorami skoro piszesz, że są dobre...? A wymiana nie wpłynie na ich szybsze zużycie :-P Co do kosztów wymiany to sama wymiana zaczyna się od 30 pln w górę od sztuki. Chociaż to nie takie trudne (sam niedawno wymieniałem wszystkie). Aha i żebyś nie wymienił tylko jednej ;/
wwwojtek1 - 25 Sie 2009, 09:32

Nie no wiadomo ze do wymiany obie :)
Ale dzięki za czujność... <oki>

Mam nadzieję że sworznie wahaczy są OK.
25000 km temu robiłem wahacze i łączniki, więc myślę że jeszcze pojeżdżą.

Styl jazdy mam raczej spokojny i dziury staram się omijać... Ale nierówny bruk, szyny tramwajowe przekładane płytami betonowymi i studzienki kanalizacyjne powyżej i poniżej poziomu jezdni robią swoje... :)

[ Dodano: Wto Sie 25, 2009 13:55 ]
To koszty w moim serwisie przedstawiają się tak:

1. Sprężyny:
Części: 143zł/szt.
Robocizna: 90zł/szt.

2. Łożyska górnego mocowania amortyzatora:
Części: 22zł/szt.
Robocizna: w cenie wymiany sprężyny

3. Łożyska kół przednich:
Części: 95zł/szt. (SKF)
Robocizna: 90zł/szt.

4. Końcówki drążków kierowniczych:
Części: 33zł/szt.
Robocizna:30zł/szt.

5. Geometria: 90zł.

Ceny nieco wysokie, a to nie ASO.
(www.pmix.pl)

Zna ktoś inny dobry i tańszy serwis i sklep na Śląsku w rejonie Tychy, Mikołów, Katowice?