Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Długość gałek układu kierowniczego

Żółwik Tuptuś - 8 Sie 2009, 00:21
Temat postu: [MK3] Długość gałek układu kierowniczego
Witam . W związku z założeniem do siebie przekładni od mk1 ( tak aby auto chciało choć nieco skręcać ) , ale przy ulepionych ujemnych kątach przedniego zawieszenia mam poważny problem z ustawieniem zbieżności ( mam do wyboru - bardzo rozbieżny lub bardzo bardzo rozbieżny )

:| Jak to się prowadzi - wiadomo :|

Stąd moje pytanie ( prośba ) potrzebuję znać długość ( odległość od końca nakręcanego do środka wystającej końcówki ) gałki układu kierowniczego w mk3 .

Jeżlei komuś będzie sie chciało ruszyć tyłek i to pomierzyć - będe dozgonnie wdzięczny ( jak nie to sąsiadce odkręce koło pod blokiem w poniedziałek )

Z góry dzięki za info .

Parzych - 8 Sie 2009, 02:20

Żółwik Tuptuś napisał/a:
potrzebuję znać długość [...] gałki układu kierowniczego w mk3 .
Gdyby chodziło o MK6, to specjalnie dla Ciebie bym toto zmierzył... :yes: Ale w sprawie MK3, niestety nie pomogę... gy
mechcom - 8 Sie 2009, 07:23

przeciez kazdy takie ustawienie moze miec inne :fox: wiec jak Ci to pomoze? skoro teraz mowsz ze jakims cudem nie mozesz trafic (nie zebym sie smiał czy cos :rotfl: :ok: )
Żółwik Tuptuś - 8 Sie 2009, 09:27

mechcom, - nie wiem o jakim ustawieniu mówisz .

Ja mówię o długości gałki układu kierowniczego . Co tam jest do ustawiania ?

Parzych, wiem :yes:

trzeci - 8 Sie 2009, 09:41

Ech qrde, właśnie przed chwilą wróciłem z ustawiania zbieżności, Spadek był na podnośniku i mogłem to zrobić w idealnych warunkach ;-|
Ale jak pojadę na weekend na wieś to mam w planach podłubać przy aucie i wtedy Ci to pomierzę.
Tylko się przypomnij sms-em, bo mogę zapomnieć ;-))
Pozdro ...

Żółwik Tuptuś - 8 Sie 2009, 10:01

Arturo, Dzięki :) ( przypomnę :) )
luki - 8 Sie 2009, 10:13

68mm
JoeMix - 8 Sie 2009, 12:15

Żółwik Tuptuś, a ile Ci brakuje?
Laskosz - 8 Sie 2009, 14:24

żółw przecie miałeś przekładnie z mk2 tam są dłuższe drążki i bardziej da się ustawić w zbieżne niż rozbieżne
Jacek4200 - 8 Sie 2009, 16:02

Może ta tabela ze zbieżnością coś pomoże? Zresztą w linkowni jest cała książka o mk3 :hammer:

http://img43.imageshack.u...chowek01hqc.jpg

Żółwik Tuptuś - 8 Sie 2009, 17:11

luki86, - dzieki - temat zakończony :ok:

Jacek4200, - pokaż mi w tej książce długość gałki bo jakoś nei mogę znaleźć ;-|

JoeMix, 12 mm

Laskosz, - taa i promień skrętu jak jelcz z przyczepą .

JoeMix - 8 Sie 2009, 17:20

Chamski patent kiedyś widziałem, na drążek nakręcony kawałek nagwintowanej tulejki, w tulejkę wkręcony kawałek nagwintowanego pręta, a na to nakręcona końcówka dopiero.