Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] Pare wymian - potrzebna pomoc

Pyra20 - 7 Sie 2009, 16:22
Temat postu: [MK4] Pare wymian - potrzebna pomoc
Witam,

pomimo tego ze nie poradziłem sobie jeszcze z problemem zwiazanym z silnikiem, zabieram sie za nastepne rzeczy, mianowicie:

1. Cos puka mi w przednim zawieszeniu na dolkach, szczegolnie wydaje mi sie w prawym kole. Obstawiam drazki stabilizatora / wahacze. Mozecie powiedziec z doswiadczenia co tam moglo sie stac ? bo jak wiadomo polskie drogi sa cudowne. Ile mniej wiecej moze mnie kosztowac ta zabawa ?

2. Jaki olej leje sie do skrzynki w fiescie mk4 ? mam 150k km i nigdy nie był wymieniany, mysle ze dla trwalosci i bezawaryjnosci skrzyni warto to zrobic. Ile go tam wchodzi ? jak go wymienic ? robil to juz kto kiedys ?

Tak samo plyn hamulcowy - odkad mam fieste (~7lat ) nie byl wymieniany - warto sie tym zainteresowac ?

3. Jade samochodem, wciskam gaz, gdy zdejme noge z gazu, szczegolnie przy mniejszych predkosciach to szarpie samochodem - raz bardziej raz mniej. Czego to moze byc przyczyna ?

Parzych - 7 Sie 2009, 18:05

Pyra20 napisał/a:
Tak samo plyn hamulcowy - odkad mam fieste (~7lat )
O zgrozo... :fox: trwałość płynu hamulcowego to 2-3 lata old
Pyra20 - 7 Sie 2009, 21:00

jakis krotki faq jak sie tym zajac ? wezyk, spuscic, zalac nowy, odpowietrzyc i gitara ?

znalazlem w necie cos ze do skrzyni moze pojsc cos takiego:
Castrol SMX-S SMX-S 75W85

DziDzia - 8 Sie 2009, 00:24

Parzych napisał/a:
O zgrozo... :fox: trwałość płynu hamulcowego to 2-3 lata old

Odezwał się ten, co wymienił filtr powietrza po 25kkm..

1.Sprawdź tuleje staba :)
2. Kup fordowski olej - powinni dać Ci dobry
Płych hamulcowy też czasem warto wymienić

pozdro :!:

Parzych - 8 Sie 2009, 00:32

DziDzia, po 22kkm gy :2xf:
awilk - 8 Sie 2009, 00:39

1. Tak jak pisał DziDzia, a tutaj możesz się zapoznać ze sposobami sprawdzenia http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=41451 :rotfl:
2. SAE 75w90 o jakości wg Ford WSD-M2C200-B cokolwiek by to miało znaczyć, co ważne nie wymaga się okresowej wymiany oleju przekładniowego. Jeżeli nadal będziesz miał ochotę na wymianę to poszukaj na forum - swego czasu była burza o to czy zmieniać i czy wogóle jest taka możliwość - skracając wyszło że nie ma. Olej najprościej kupić poprostu fordowski i dostaniesz go w jako takim sklepie motoryzacyjnym - kup sobie litr na dolewkę.
Parzych napisał/a:
O zgrozo... trwałość płynu hamulcowego to 2-3 lata

A stare samochody jeżdzą na duzo gorszym jakościowo płynie po 15 lat gy

Lesiu - 19 Sie 2009, 09:07

W skrzyni masz 2 korki. Jeden spustowy drugi do zalania. Korki są na bocznej ściance skrzyni od strony koła. Ja wymieniałem jakiś czas temu gumki od stabilizatorów (kilka zł sztuka) i tuleje wahaczy. Za oryginalne tuleje zapłaciłem ok 60zł. Radziłbym żebyś zrobił to u jakiegoś mechanika żeby ustawił zbieżność itd.

Pozdrawiam Lesiu

Tommur - 19 Sie 2009, 09:10

Lesiu. Temat spuszczania był wałkowany. Tym korkiem nie spuścisz oleju do końca. Zlać najlepiej olej przy wymianie sprzęgła lub demontażu skrzyni. Do skrzyni wchodzi ~2,5l. Litr w sklepie forda fordowski ~50zł.
bidżej - 19 Sie 2009, 10:47

1. - możliwy jeszcze sworzeń wahacza... auto na podnośnik (tylko dobry, a nie lewarek), ściągnąć koło i poszarpać - zobaczysz gdzie jest luz

2 - oleju w skrzyni chyba się nie wymienia (dożywotni :) )

3 - normalne, odpuszczaj gaz powoli to nie będzie szarpać

Tommur - 19 Sie 2009, 10:54

Ad 2 . Szczególnie jeśli go nikt nie sprawdza, a go tam nie ma :rotfl: . Ja do swojej dolałem litr i cos tam sie poziom podniósł. Większość dożywotnio rozumie - "Nie zaglądać wogóle, bo powinien tam być. "