Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - Diwne zasysanie powietrza przy dodawaniu gazu

Marcin2105 - 12 Lip 2009, 22:24
Temat postu: Diwne zasysanie powietrza przy dodawaniu gazu
Witam mam forda KA 1,3 na wtrysku i od jakiegoś czasu przy dodawaniu gazu , przy gaszeniu auta z pod maski dochodzi dziwny dzwięk jakby zasysanego powietrza. Co to moze być?? Auto tez nie ma wolnuch obrotów tylko strasznie faluja (silniczek krokowy wymieniony i obroty dalej faluja) czy te dwa objawy mogą mieć coś wspulnego ze soba?? Prosze o pomoc
Pele - 12 Lip 2009, 22:25

Na obroty przeczyść przepływomierz.
Marcin2105 - 12 Lip 2009, 22:29

Pele napisał/a:
Na obroty przeczyść przepływomierz.

Mozna go wypłukać w bęzynie ekstrakcyjnej??

Zastanawiam sie czy to syczenie to moze byc spowodowane np pękniętym kolektorem ssącym?? bo jest plastikowy

Pele - 12 Lip 2009, 22:35

http://www.fiestaklubpols...rzep%B3ywomierz

http://www.fiestaklubpols...rzep%B3ywomierz

:)

A co do syczenia ... to się muszą inni wypowiedzieć, możliwe że to co piszesz.

bidżej - 12 Lip 2009, 23:35

przy gwałtownym dodawaniu gazu normalne jest syknięcie w dolocie. jeśli syczy cały czas, to prawdopodobnie dolot jest gdzieś nieszczelny. i jeśli nieszczelność znajdzie się za CPP/przepływomierzem (nie wiem już co tam w tych endurach siedzi) to można sobie wymieniać czujniki do woli, a komputer i tak będzie głupiał i wyprawiał cyrki z obrotami.
Radkalkin - 13 Lip 2009, 12:12

może być też wydech dziurawy [w okolicach łączenia kolektora] i wrażenie, że syk spod maski.
bidżej - 13 Lip 2009, 12:15

Radkalkin, racja. U mnie taki efekt powodowała nieszczelność wydechu na jednym ze spawów. jeśli dziura jest przed sondą lambda, to może być przyczyną falowania obrotów :yes:
zebros - 15 Lip 2009, 00:19

u mnie był ten sam problem sprawdź wężyk SERWO>GAŹNIK/WTRYSK 80% to to:)
Marcin2105 - 15 Lip 2009, 15:40

zebros napisał/a:
u mnie był ten sam problem sprawdź wężyk SERWO>GAŹNIK/WTRYSK 80% to to:)

Ja mam forda ka 1,3 97 rok na wielopunktowym wtrysku paliwa

Ma ktoś książkę do tego modelu