Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] Przygasająca kontrolka

kamil wolski - 19 Cze 2009, 18:24
Temat postu: [MK3] Przygasająca kontrolka
Nie wiem czy koledzy pamiętają - w momencie kiedy miałem problem z akumulatorem, a raczej regulatorem napięcia co się okazało dopiero później, zwróciłem uwagę, że przy naciskaniu hamulca kontrolka nieznacznie przygasa.

Po odwiedzinach mechanika, wymianie regulatora, spytałem go o ten fakt - mówił by się nie przejmować. Ja jednak miałem dzisiaj nieco więcej czasu i poszedłem sobie do autka pogrzebać.

Pierwsze co zrobiłem to starałem się wyeliminować jak najwięcej powodów przygasania tychże kontrolek. Co się okazało, żaden z bezpieczników nie odcina problemu, tak więc (jako laik tak twierdzę, może się mylę) problem leży gdzieś w przewodach połączonych z bezpiecznikiem powiązanym z kontrolkami wskaźników. Utwierdza mnie w tym fakt taki, że kontrolki przygasają w momencie, kiedy prąd pobiera coś, podłączone do kostki za wskaźnikami - kierunkowskazy, światła, etc. Problem też pojawia się w momencie naciskania hamulca nożnego (światła podłączone są przez deskę rozdzielczą?). Żadnego problemu nie ma w momencie kiedy włączam np. cooler - pomimo dużego poboru żadna kontrolka nie zmienia swojej intensywności świecenia.

Sprawdziłem czy aby wszystkie kable są całe - wyglądają porządnie, nigdzie nie widziałem przetarć czy uszkodzeń. Również wszystkie dobrze siedzą w swoich gniazdach, kostkach, nie ma nic luźnego. Czy dobrze wnioskuje że problem może leżeć w samym zestawie wskaźników deski rozdzielczej? Jakaś mała upływność, delikatne zwarcie na taśmie wskaźników czy coś takiego?

JoeMix - 19 Cze 2009, 18:51

Nie wiem w czym jest problem, że jak na postoju jest włączony zapłon i wciśniesz stop to kontrolki przygasają? Też tak mam i nie we wszystkich autach, tak samo jak kontrolki potrafią lekko pulsować na włączonym zapłonie.
kamil wolski - 19 Cze 2009, 19:50

Tak, na postoju na zapłonie, ale również na skrzyżowaniu. Mówisz powszechne? ;)
JoeMix - 19 Cze 2009, 20:47

A czy czasem kokpit nie jest na jednym bezpieczniku ze stopem? (na skrzyżowaniu? jaka to kontrolka aie świeci na skrzyżowaniu?)
Freeman - 19 Cze 2009, 20:54

Raczej tak, u mnie przy wciśnięciu hamulca lub np dmuchawy dodatkowo wzrastają obroty.
kamil wolski - 19 Cze 2009, 23:03

Mi się cały czas paliła lampka od airbagu bo była na stałe połączona z jakiegoś tam powodu (już nie pamiętam czemu została załączona no ale była - już nie jest) i na niej widziałem że zarówno bez zapalonego auta ale i na zapalonym jak nacisnę hamulec na skrzyżowaniu, chociaż lekko (tak by lampka się zapaliła w tylnych kloszach) - kontrolka przygasała ;)