Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK5] Otwieranie klapy bagażnika pilotem

Inti - 19 Cze 2009, 10:35
Temat postu: [MK5] Otwieranie klapy bagażnika pilotem
Witam.

Postanowiłem nie łączyć tematu świateł przeciw mgielnych z tym :)
Mam następujące pytanie.

Czy jeżeli mam w pilocie guzik do otwierania bagażnika to jest szansa na to, że w MKV jest ta funkcja (a teraz nie działa bo coś się sypnęło) czy jest to seryjny kluczyk i dlatego jest na nim opcja otwierania klapy guzikiem. Fiestka jest w wersji GIHA. Dodam, że identyczny kluczyk ma ojciec w Mondku też GIHA i tam klapa się otwiera z pilota.

Ciekawi mnie to bardzo. Jeżeli się okaże, że w MKV była taka opcja to rozkręcam tył. I teraz pytanie: załóżmy, że mechanizm otwierający klapę tam jest... gdzie się znajduje, w klapie czy w progu bagażnika.

Z góry dzięki za wszystkie informacje.

Puff - 19 Cze 2009, 13:44

Mechanizm jest w klapie. Guzik może wymagać przytrzymania (a nie tylko naciśnięcia), żeby przypadkowo klapy nie otworzyć.
Całość możesz zweryfikować ściągając plastik z klapy i patrząc czy jest tam siłownik.

Inti - 19 Cze 2009, 14:11

Wielkie dzięki Pufcio... idę do garażu :)
Inti - 19 Cze 2009, 14:54

Jest siłownik, całość strasznie ciężko chodzi. Jak poruszałem siłownikiem to zaczyna się powoli ruszać. Całość mam zamiar wymontować, wyczyścić i nasmarować. Powinno być dobrze :)
bidżej - 20 Cze 2009, 13:33

Inti, klapę w MK5 otwiera się poprzez dwukrotne wciśnięcie przycisku na kluczyku.

masz tą funkcję, o ile w środku masz otwieranie klapy z guzika (przycisk u góry konsolki na tunelu środkowym)

Inti - 21 Cze 2009, 21:36

bidżej rozebrałem klapę i jest siłownik, otwiera się tak jak mówisz z pilota, ale mechanizm był zatarty dlatego nie reagował, teraz już gra :) . Co do otwierania bagażnika z kabiny to owego guzika w kabinie nie posiadam :sad: ale teraz przynajmniej będę mógł pilotem otwierać :)