Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] Tylnia wycieraczka

ozimek100 - 18 Cze 2009, 13:28
Temat postu: [MK3] Tylnia wycieraczka
witam:) mam problem tylniej wycieraczki a mianowicie:
przez przypadek ostatnio pomyliłem bieguny kabelków, które dochodzą do silniczka wycieraczki, okazało sie że wycieraczka zaczeła działac tylko ze ona cały czas działa nie da sie jej wyłączyc :( a jak dobrze podłącze bieguny wycieraczka wraca na swoje miejsce i nie dzała. co to moze byc

JoeMix - 18 Cze 2009, 14:44

Zwyczajnie przez złe podłączenie mogło się coś uszkodzić / spalić, zapewne coś w silniczku.
gigus27 - 18 Cze 2009, 15:56

ja mam problem też z wycieraczką tylną w MK3 ale mi wogóle nie chodzi spryskiwacz działa a wycieraczka stoi w miejscu jaka może być tego przyczyna i jak sprawdzić czy jest uszkodzony silniczek??
Puff - 18 Cze 2009, 18:20

Jeśli do wycieraczki dochodzą 3 kable (masa, +12 i +12 do "parkowania" wycieraczki) i zamieniłeś ze sobą te dwa ostatnie, to istnieje możliwość, że układ sterujący jej pracą świruje i chodzi ona bez przerwy.
ozimek100 - 21 Cze 2009, 14:12

gigus27 napisał/a:
ja mam problem też z wycieraczką tylną w MK3 ale mi wogóle nie chodzi spryskiwacz działa a wycieraczka stoi w miejscu jaka może być tego przyczyna i jak sprawdzić czy jest uszkodzony silniczek??

ogólnie sprawc czy jest napięcie w tej kostce przy klapie , to ona przekazuje napięcie do wycieraczki jeśli będzie w ok, no to silniczek. w kostce powinno byc

ozimek100 - 21 Cze 2009, 17:14

Okazało sie że silniczek prawidłowo działa, tzn tak mi się wydaje, działa następująco:
Kabelek z paseczkiem- parkowanie wycieraczki
kabelek jednolity- poruszanie wycieraczki
kabelek brązowy- masa.

sprawdzając kostkę tą w klapie
1-(12v po włączeniu wycieraczki) natomiast jak by tam prądu nie było, ponieważ sprawdzałem
2-(12v cały czas)
3-pusty
4 od szyby

ja juz tego nie ogarniam ;-( , może ktoś wie co jest

Puff - 21 Cze 2009, 17:16

ozimek100 napisał/a:
1-(12v po włączeniu wycieraczki) natomiast jak by tam prądu nie było, ponieważ sprawdzałem

Co rozumiesz przez "nie ma prądu" ? I jak to "sprawdzałeś" ?

MISIEK - 21 Cze 2009, 17:31

A może masy nie ma?? Spróbuj zawiasy klapy przesmarowac jakims wd,bo moze sa juz brudne i nie ma styku
ozimek100 - 21 Cze 2009, 17:35

Pufcio napisał/a:
ozimek100 napisał/a:

Co rozumiesz przez "nie ma prądu" ? I jak to "sprawdzałeś" ?

zrobiłem sobie próbnik z żaróweczki nie świeci

Puff - 21 Cze 2009, 18:44

ozimek100 napisał/a:
zrobiłem sobie próbnik z żaróweczki nie świeci

Ta, to może to była spalona żarówka, albo na 220V...
Skoro jest napięcie, to przy obciążeniu musi popłynąć prąd.

Sprawdź przekaźnik (przełóż w skrzynce z czegoś innego, o podobnym obciążeniu) i zobacz, czy to pomogło.

ozimek100 - 21 Cze 2009, 18:58

nie była żarówka ok i na 12v <OK> z tym ze teraz jest znowu co innego nagle wycieraczka zaczeła działac normalnie ale po chwili okazało sie ze rozładowała mi akumulator
Puff - 21 Cze 2009, 19:42

ozimek100 napisał/a:
po chwili okazało sie ze rozładowała mi akumulator

Po "chwili" ? Fajnie długa musiała być ta "chwila"... albo akumulator taki dobrze naładowany...

JoeMix - 21 Cze 2009, 20:22

Albo takie zajebiste zwarcie - i wtedy trzeba cieszyć się że auto nie spłonęło.
Puff - 21 Cze 2009, 21:04

JoeMix napisał/a:
Albo takie zajebiste zwarcie - i wtedy trzeba cieszyć się że auto nie spłonęło.

Przy zwarciu +12 do masy to by chyba bezpiecznik poszedł...

ozimek100 - 21 Cze 2009, 22:10

nie na szczęście nic nie spłonęło;) ale bezpiecznik nie poszedł , akumulator po przejściach zima ostra rozładowany był. teraz trzyma dobrze <OK> to była chwila z 3 minuty i aku juz nie chciał działac :(